Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Хочу перемен! Az orosz teniszező változást akar, Rublev ismét felszólalt a háború ellen

Eurosport Magyarország

Frissítve 04/03/2023 - 15:49 GMT+1

Andrey Rublev ismét felszólalt a háború ellen, ezúttal a dubaji tenisztorna döntőjére készül, ahol épp egy másik orosz teniszező, Daniil Medvedev ellen lép majd pályára. Rublev nem először fejezte ki a véleményét a témában, az ukrajnai béke egyik leghangosabb szószólója lett a mezőnyben.

Rublev az első döntős Dubaiban

No War, please
A vegyespárosban olimpiai aranyérmes Andrey Rublev az első orosz sportolók között volt, akik felszólaltak hazájuk Ukrajna ellen indított háborúja miatt. Alig egy évvel ezelőtt, amikor egyébként meg is nyerte a dubaji tornát, a kamera lencséjére felírta, hogy nem akar háborút ("No War, please"). Most pénteken ismét üzent, azt mondta, "őrültség", hogy azt kell nézni, ahogy az emberek szenvednek és haldokolnak Ukrajnában.
Az orosz és fehérorosz versenyzőkre vonatkozó szankciók miatt Rublev semleges színekben versenyez, jelenleg ő a legmagasabban rangsorolt orosz a mezőnyben, a világranglista hatodik helyén áll.
"Persze, hogy nehéz ez" - mondta a 25 éves játékos, amikor szóba került a háború a meccs utáni interjújában.
"Nehéz erről beszélni, ráadásul még akkor is, ha megpróbálsz csak teniszezni vagy valami hasonlót csinálni, mondjuk csak simán edzésben maradni, akkor is tudod, hogy ez a helyzet hatással van rád.
Nem lehet úgy tenni, mintha semmi sem történt volna, mert ez borzalmas."
Őrület, hogy ennyi civil szenved, hogy ennyien haldokolnak...
Csak abban tudok reménykedni, hogy hamarosan minden országban béke lesz" - tette hozzá.
picture

Andrey Rublev

Fotó: AFP

Rublev az elődöntőben a sérüléséből visszatérő olimpiai bajnokot, Alexander Zverevet verte meg (6:3, 7:6-ra), ezzel bejutott a dubaji 500-as torna döntőjébe, ahol a világelső Novak Djokovicot búcsúztató honfitársa, Daniil Medvedev lesz az ellenfele. A szombati döntőt az Eurosport 2-n 16:00 órától élőben közvetítjük.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az ukrajnai háború miatt tavaly februárja óta az orosz és fehérorosz sportolók kizárását javasolta a nemzetközi versenyekről, de az ATP és a WTA, a férfi és női profi teniszbajnokságok engedélyezték, hogy a játékosok semlegesként továbbra is versenyezzenek, így 2022-ben Wimbledon kivételével az összes Grand Slam-tornán részt vehettek.
Rublev korábban azt is felvetette, hogy fontolóra venné állampolgárságának megváltoztatását, ha a wimbledonihoz hasonló eltiltás más tornákon is szóba kerülne a jövőben.
A NOB egyébként épp a tenisztornák példájára hivatkozott, amikor idén belengette azt az ötletet, hogy valamilyen módon vissza lehet engedni az orosz és fehérorosz sportolókat a versenyekre.
picture

No War Please - Rublev

Fotó: SNTV

A témához csak lazán kapcsolódik, de érdekesség, hogy a pénteki elődöntője után Rublev ismét üzenetet írt a kamerára, ami sokak számára egy megfejteni való rejtély volt, ugyanis a "Tsoi is alive" feliratot kanyarította oda. Ezzel az üzenettel a fiatalon elhunyt orosz dalszerző és rockzenész, Viktor Tsoi munkássága előtt tisztelgett, aki Oroszország egyik legsikeresebb és legbefolyásosabb zenésze volt, mielőtt 1990-ben, mindössze 28 éves korában egy autóbalesetben meghalt. Erről a feliratról is megkérdezték a teniszezőt.
"Ő a korábbi generációk számára egy olyan művész volt, akit nem lehetett elhallgattatni, és akinek a hangja a Szovjetunióban igazán erős hang volt" - mondta Rublev.
"Akkoriban én még nem is léteztem, de tudom, hogy az nem volt könnyű időszak. Az ő hangja tényleg erőteljes volt; a dalszövegek, amiket írt, reményt adtak akkor az embereknek."
Csak azért írtam ezt fel, mert úgy érzem, hogy most, ebben az időben hasonló dolgok történnek.
Tsoi zenekarának, a Kino-nak (Кино) volt egy nemzetközi szinten is ismert dala, a Хочу перемен! (Khochu peremen! - Változást akarok!), ami a posztszovjet államok politikai mozgalmainak tiltakozó dala lett, idővel a különböző rezsimek elleni tiltakozás himnuszává vált.
Forrás: Reuters, Inside The Games
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés