Annak ellenére, hogy a nemzetközi sportélet úgy ahogy, de nagyjából azért talpra tudott állni a COVID-19 járvány okozta mélyütésből, a különböző nemzetközi sportági szervezeteknek még bőven fejfájást okoz a kényszerleállást érintő időszak kezelése.

Különösen igaz ez a megállapítás a teniszre, ahol mindkét nem esetében mindig az elmúlt 52 hét során gyűjtött pontok alapján áll össze a heti világranglista.
Több cikkben is foglalkoztunk már az ATP eljárásáról, amellyel a férfiakat versenyeztető szervezet megpróbálja áthidalni ezt a példátlan helyzetet. Arról is írtunk, hogy az ATP logikája finoman szólva sem aratott osztatlan sikert jónéhány játékos, vagy akár vezető körében, mint ahogyan az is nyilvánvaló, hogy a rendszernek indirekt módon vannak kezdvezményezettjei és károsultjai egyaránt.
Tenisz
Húsz Grand Slam-meccs, amitől hátast dobtunk 2022-ben - Salakblog Évértékelő Podcast
15 ÓRÁJA
A női versenyeket szervező WTA azonban mindezidáig nem állt elő saját végleges pontszámítási, végsősoron tehát a világranglista alapját képező rendszerével. A Húsvétvasárnap végetérő Miami Open végjátékának napjaiban ugyanakkor a szervezet hivatalos közleményben jelentette be hétpontos ranglista konszolidációs rendszerét, amely a lehető legtöbb szempontot figyelembe véve próbálja igazságos mederben tartani a női versenyzők rangosorolását. Cikkünkben a tennis.com gyűjtése alapján bemutatjuk a rendszer működését.
A férfiakhoz hasonlóan a legnagyobb kérdés a hölgyek esetében is az, hogy a 2019-es pontok meddig és milyen mértékben (teljesen vagy csak félig) számítsanak bele a 2021-es ranglistába. A rendszer kialakítása során a WTA megpróbált tekintettel lenni azon versenyekre, amelyek teljesen kiestek az elmúlt esztendőből, valamint kategorizálta a megtartott, ámde szokásos időpontjuktól eltérő időszakban megrendezett versenyeket is. Az ATP-vel szembeni első és leginkább szembeötlő különbség, hogy amennyiben egy női teniszező 2019-es pontjai kiesnek a számításból, akkor azok teljesen kiesnek, szemben az ATP 50%-os jelenleg érvényben lévő gyakorlatával.
Azon 2019-es versenyeken gyűjtött pontok, amelyek 2019-ben és idén is megrendezésre kerülnek, a WTA rendszere szerint 104 hét, azaz két év után esnek ki az összmennyiségből. Ennek a kategóriának azonnal idekívánkozó példája a napokban végetért Miami Open, amelyen Ashleigh Barty meg tudta védeni két évvel ezelőtti bajnoki címét, így mind az ezer pontját megtarthatta. Mivel a járványhelyzet leginkább a salakszezonnak tett be 2020-ban, a női mezőny előtt álló salakos versenyek többsége is ebbe a kategóriába esik.
https://i.eurosport.com/2021/04/03/3022855.jpg
A következő kategóriába azok a versenyek kerültek, amelyek amellett, hogy 2020-ban elmaradtak, egyelőre 2021-ben sem rendelkeznek fix hellyel a versenynaptárban. Ilyen verseny egyelőre a tavalyi törlések sorát nyitó Indian Wells, de idetartozik az a tucatnyi ázsiai torna is, amelyek megrendezésére egyelőre nincs terve a WTA-nak. Az ilyen sorsra jutó tornákon gyűjtött 2019-es pontok elévülési határidő nélkül addig maradnak érvényben, amíg újra meg nem sikerül rendezni őket. Tervre azonban mindenképpen szükség lenne, hiszen épp az augusztusi újrakezdést követően, de különösen is a Roland Garros után látszott, hogy a női versenyek mennyire az ázsiai térség függésében állnak. Amíg ugyanis a férfiak számára a Roland Garros után még több tornát is meg tudtak rendezni, amelyeket általában új helyszínek, vagy bevált rendezők egyszeri felértékelése hozott tető alá, addig a hölgyek számára Ostrava és Linz jelentette a szezon végét.
https://i.eurosport.com/2020/11/15/2937360.png
A következő kategóriába azok a versenyek kerültek besorolásra, amelyeket 2019-ben és 2020-ban is meg tudtak rendezni. Az ilyen versenyek esetében a WTA rendszere szerint a 2019-es pontok ugyancsak 104 hét, vagyis két év után esnek ki a számításból. A teljesség igénye nélkül ide tartozik a cincinnati és római torna, a Roland Garros, vagy a 2021-ben már lebonyolított dubaji és szentpétervári tornák.
Szót ejtettük már a WTA erős Ázsia-függőségéről, amely viszony leginkább az újraindulást követő versenyhiány alkalmával éreztette hatását. Az újraindulás és az év vége között megrendezett tizenkét WTA viadal közül négy olyat találunk, amelyeknek a helye alapesetben nem augusztus-november közé esne (Strasbourg, Róma, Isztambul, Roland Garros). Amennyiben tehát 2021-ben ezeket a tornákat a megszokott idejükben játszák le, pontjaik hamarabb elévülhetnének, mint egy év. A WTA ezért úgy határozott, hogy függetlenül attól, hogy a fenti négy versenyt mikor játszák le idén, a 2020-as pontok egy teljes évig “hivatalban maradnak”. Az októberi ‘Garrost megnyerő Iga Swiatek pontjai tehát idei szereplésétől függetlenül majdnem a teljes idei évben gondoskodnak arról, a hogy a fiatal lengyel ott maradjon a TOP 20 környékén. Persze, az is bőven benne van a pakliban, hogy a Roland Garrost ismét el kell halasztani, legalábbis erről szóló hírek jelentek meg az elmúlt napokban több francia sajtótermékben is.
https://i.eurosport.com/2021/04/06/3024101.jpg
Az utolsó kategória pedig egy visszatekintő megoldás, amely a helyi karantén-helyzet következtében elmaradt Ausztrál nyár versenyeinek helyzetét rendezi. Ezek azok a versenyek (Sydney, Auckland, Hobart, stb.) amelyeket 2020-ban gond nélkül megrendeztek, idén viszont nem került rájuk sor. A döntés értelmében a 2020-ban megszerzett pontok a már megszokott 104 hétig nem esnek ki az összképből, az önhibájukon kívül rosszul járó játékosokat így nem éri helyezésbeli hátrány.
Forrás: tennis.com
Tenisz
A tétlenül töltött idő döbbentette rá igazán Zverevet, mennyire fontos számára a tenisz
19 ÓRÁJA
Tenisz
"Tudom, mit akarok. Itt az ideje a Grand Slam-győzelemnek"
29/11/2022 - 19:18