Így utólag visszatekintve az a harmadik játszmában kapott 0:6 akár az azóta tapasztalt sikertelenség és fásultság első jeleként is értelmezhető.

Az év első Grand Slam-tornája óta a US Open-győztes osztrák mindössze három mérkőzést játszott, ezek közül csupán Aslan Karatsevet tudta legyőzni Dohában, ugyanott Roberto Bautista Aguttól, Dubajban pedig a később döntőbe jutó Lloyd Harristől szenvedett vereséget. Március közepe óta egyáltalán nem lépett pályára, első nekifutásra mindezt azzal indokolva, hogy a salakszezonra próbálja élesíteni magát.
https://i.eurosport.com/2021/04/12/3039620.jpg
Tenisz
Dominic Thiem titkos (?) esete a fiúbandákkal, a csirkékkel és a Chelsea-vel
10/10/2021 14:53
Az utóbbi hetekben azonban immáron egy térdsérülés is hátráltatta a visszatérést, aminek (is) köszönhetően a tervekkel ellentétben Thiem visszalépett az ezen a héten Belgrádban zajló ATP 250-es tornától. Egy most napvilágot látott nyilatkozat szerint azonban jó adag fásultság is ott van a kétszeres Rolland Garros-döntős egyre csak tolódó visszatérése mögött.
„A vírus az utazástól kezdve a szabad mozgáson át rengeteg gyönyörű dologtól fosztott meg bennünket. Nagyon nehéz hétről hétre a mostani körülmények között játszani, legalábbis nekem. Vannak a mezőnyben olyanok, akiknek ez nem okoz gondot, de én nem boldogulok vele. Dubajban is elég furcsa volt a helyzet, hiszen be voltunk zárva a szállodába, míg odakint zajlott a normális élet. Reggel kimehettünk a szállóból, és bemehettünk az üres stadionba. Ennyi.”
https://i.eurosport.com/2021/02/14/2994204.jpg
Nem Thiem az első, akit a megváltozott körülmények részben vagy teljesen maguk alá temetnek. Gilles Simon egyenesen szüneteltte is a pályafutását, de szót emelt a buboréklét ellen többek között Denis Shapovalov, Alexander Zverev és Andrey Rublev is. Na és persze ott van még az aktív rezisztenciát képviselő Benoit Paire, aki habár rengeteg tornán vesz részt, mindezt saját bevallása szerint is csak az első fordulós pénzdíj begyűjtésének érdekében teszi. A francia teniszező egyébként már a heti penzumát meg is oldotta, miután hétfőn Barcelonában vereséget szenvedett Federico Gaiótól, begyűjtve ezzel a hetedik első körös vereségét 2021-ben.

Benoît Paire

Fotó: Getty Images

A Grand Slam-győztes osztrák számára, aki eddig igyekezett minden pillanatát egy jól átgondolt terv szerint megélni, valóságos villámcsapással ér fel az a nagyfokú bizonytalanság, ami a „post-COVID ATP Tour” sajátjának tekinthető. Időbelt eltolt, halasztott vagy törölt versenyek jellemzik a programot, nyoma sincs annak a fix rendnek, ami a korábbiakban jellemezte a tenisz világát. Ennek a hátrányait bőven magán hordozza Thiem is:
Amióta csak az eszemet tudom, teljesen megtervezett élet szerint éltem. Minden egyes hetem és napom pontosan meg volt tervezve, amitől jól is éreztem magam, hiszen tudtam, mi vár rám a következő napon. Ebből most semmit sem érzek.
A teljes Ausztrál Open egyik legjobb mérkőzését játszotta egymással Dominic Thiem és Nick Kyrgios a torna harmadik fordulójában. Az ausztrál teniszező megnyerte az első két szettet, amelyet nagyban köszönhetett annak az őrületes szurkolásnak, amelyet aznap a John Cain Arena közönségétől kapott. Nem sokkal a mérkőzés (és a játéknap) előtt derült azonban ki, hogy néhány kósza pozitív eset miatt Victoria állam ötnapos lezárást rendelt el Melbourne-re, aminek következtében éjfélkor az ausztrál nyílt teniszbajnokság helyszínéül szolgáló Melbourne Parkot is kiürítették. A tomboló aréna és a síri csönd közötti kontraszt nem segített a mérkőzést végül megnyerő Thiem lelkivilágán.
Olyan volt mint egy atomcsapás. Életem egyik legemlékezetesebb meccsét játszottam, majd amikor visszatértem az öltözőbe, az időközben érvénybe lépő lezárás miatt minden kihalt volt. A következő fordulóban rekkenő hőségben játszottam Dimitrov ellen egy üres pályán, ahol egyedül éreztem magam, és ezzel végül nem is tudtam megbirkózni.

Dominic Thiem Nick Kyrgios 2021 Australian Open

Fotó: Getty Images

Két Roland Garros- és egy Ausztrál Open-döntőjének köszönhetően a NextGen teniszezők közül Dominic Thiemet volt szokás az első olyan játékosként jellemezni, aki képes lehet arra, hogy a Nagy Hármas korszakában Grand Slamet nyerjen. Az osztráknak ezeket a várakozásokat végülis 2020 szemptemberében New Yorkban sikerült is beváltania, amikor is megnyerte a US Opent.
Bár vannak, akik Federer és Nadal távolléte, valamint Djokovic leléptetése miatt hajlamosak ezt a győzelmet az osztrák ölébe hullottként aposztrofálni, Thiem elhesegeti az ilyen típusú kommentárokat. A mérföldkőnek számító győzelem azonban saját bevallása szerint is lezárt egy korszakot az életében, ami szükségszerűleg új látásmódot is magávan vont:
Tizenöt éven keresztül anélkül üldöztem a nagy álmomat, hogy bármikor is jobbra vagy balra néztem volna. Végül elértem, igaz, nem szokványos körülmények között, mindez azonban nem érdekel. Addig csak a tenisznek éltem, semmi mással nem foglalkoztam. Most szeretném kicsit tágítani a látókörömet, új dolgokat észrevenni, a teniszen kívülre is tekinteni.

Dominic Thiem US Open trófea

Fotó: Getty Images

A salakra és az ATP Tourra Madridban visszatérő Dominic Thiem a torna kétszeres döntőseként (2017, 2018) kezdhet bele abba, hogy önmagát és a játékát is összeszedje a május végén rajtoló francia nyílt teniszbajnokságra.
Forrás: ubitennis.net
Tenisz
Thiem szerint ex-fizioterapeutája elferdítette az igazságot
25/09/2021 18:35
Tenisz
Thiem hat év után vált meg a fizioterapeutájától, aki mástól tudta meg menesztésének hírét
24/09/2021 17:25