Dominic Thiem 2015 után újra elindul a dubaji tenisztornán. Az elmúlt hat évben sok minden változott vele kapcsolatban, hogy mást ne mondjunk, tavaly ősszel Grand Slam-bajnok teniszező lett belőle. Vannak, akik afféle megcsillagozott győzelemnek tekintik a US Open-címét, ő azonban csak mosolygott ezen.


Amikor Thiem legutóbb Dubajban versenyzett, még csak 21 éves volt, a 47. helyen állt a világranglistán és még nem volt tornagyőzelme. A szezon végéig három trófeát is szerzett, igaz Dubajban nem sok babér termett neki, ugyanis kikapott Roberto Bautista Aguttól az első fordulóban.  
Most teljesen más a helyzet, a negyedik helyen áll a világranglistán és ő a verseny első kiemeltje. Ráadásul van már 17 tornagyőzelme, köztük a tavalyi US Open és játszott további három GS-döntőt is. Bár Rafael Nadal mögött a napjaink második legjobb salakosaként tartják számon, legutóbbi hét trófeájából ötöt kemény borításon szerzett.
Tenisz
Húsz Grand Slam-meccs, amitől hátast dobtunk 2022-ben - Salakblog Évértékelő Podcast
15 ÓRÁJA
"Abban, hogy kemény pályán is versenyképessé váltam, benne van sok év kőkemény munkája, és a játékomban is végre kellett hajtani bizonyos változtatásokat"
- mondta
Thiem
.
"Javult az adogatásom, sokkal fontosabb lett a fogadás, többször megyek fel a hálóhoz, és összességében jóval támadóbb teniszt játszom, mint korábban. Hosszú időbe telt, mire elkezdtek jönni az eredmények kemény pályán is, de egyértelműen megérte."
Thiem: nincs garancia rá, hogy idén is jó formában leszek | Eurosport
Február 2-án, kedden a világranglista-harmadik osztrák Dominik Thiem is megkezdi az évet. A mai sajtótájékoztatón arról is beszámolt, miért nem örül az ATP Kupa sorsolásnak. Dominic Thiem is megkezdi az évet, sok társához hasonlóan az év eleji, nemzeteket felsorakoztató ATP Kupán. Tavalyi döntősként pedig persze ott lesz az év első Grand Slam-tornáján, az Ausztrál Openen is.
Ennek legfontosabb bizonyítéka a tavalyi US Open-trófea, ami azt jelentette, hogy ő lett először GS-bajnok a Federert, Nadalt és Djokovicot üldöző fiatal generáció tagjai közül. Hogy jól értsük ennek a jelentőségét, fontos elmondani, hogy 34 Grand Slam-tornát játszottak le azóta, hogy Thiem 2011 augusztusában részt vett az első ATP-tornáján. Ezek közül 27-et a Nagy Hármas valamelyik tagja nyert meg. 
Többen kritizálták Thiem győzelmét, mondván az osztrák úgy húzta be a tornát, hogy Nadal és Federer ott sem voltak, Djokovicot pedig leléptették, mivel a negyedik körös meccsén torkon lőtte a vonalbírót. 
Thiem azonban megrántotta a vállát és mosolygott azon a felvetésen, hogy a US Open-címe csak amolyan megcsillagozott győzelem volna. 
"Senki sem tudhatja, hogy megnyertem volna-e a tornát, ha ellenük is játszanom kellett volna. De enyém a trófea és csak ez számít. Persze a Nagy Hármas az a Nagy Hármas, de azért előttük is volt élet, korábban is nyertek GS-eket, és azok értékét senki sem kérdőjelezi meg. Mindegyik ugyanannyit ér, úgyhogy kár is beszélni róla. A nevem rajta van a trófeán és rajta is marad. Nem számít, kiket vertem meg, ahogy az sem, ki indult el a tornán és ki nem."
Az ütő, ami győzelemre vezette Dominic Thiemet a US Openen | Eurosport
Dominic Thiem 2020-ban elérte, amit el kellett érnie, megnyerte a US Opent, úgyhogy végre Grand Slam-győztesnek mondhatja magát. A trófeáig vezető útról már többször írtunk, de eddig talán nem beszéltünk még az ütő szerepének fontosságáról. Thiem és Alexander Zverev egy igazi idegőrlő, lelket próbáló és fizikálisan is borzasztóan megterhelő mérkőzésen döntöttek a 2020-as US Open férfi győztesének személyéről.
A US Open már a múlté, Thiem pedig csak előretekint és a jövőre összpontosít. Dubajban a második fordulóban kezd, ahol Lloyd Harris lesz majd az első ellenfele. Az osztrák nem elégedett maradéktalanul azzal, ahogy kezdte a szezont, úgyhogy most igyekszik majd javítani.
"Jó úton járok, de nem vagyok még topformában. Ausztrália, és az ottani karantén eléggé megviselt, több szempontból is. Most azon dolgozom, hogy egyre élesebb legyen a játékom. Az olyan tornák, mint amilyen ez is, segítenek abban, hogy erős ellenfelekkel játsszak, és egyre jobb állapotba kerüljek."
The National
Tenisz
A tétlenül töltött idő döbbentette rá igazán Zverevet, mennyire fontos számára a tenisz
18 ÓRÁJA
Tenisz
"Tudom, mit akarok. Itt az ideje a Grand Slam-győzelemnek"
29/11/2022 - 19:18