Történtek dolgok a tenisz világában, kisebbek, nagyobbak, jók és rosszak is, ezeket vesszük most sorra.
A nagyobbak közé tartozik, hogy van egy új női világelsőnk, Serena Williams! Bár ahhoz kétség sem férhetett az elmúlt hetekben, hogy Azarenka megérdemelten tartotta meg a világelsőségét, az amerikai első pozíciója sem szülhet vitákat, sőt.
Az elmúlt 62 meccséből 59-et megnyerő Serena ezúttal Petra Kvitova dohai legyőzésével (a döntő szettet 1-4-ről megfordítva) biztosította újra - immáron hatodszor - a világelsőséget, ám ez a pillanat történelmi és igencsak megindító.
Tenisz
„Hamarosan visszatérek”- a US Open-bajnok kezd túljutni motivációs problémáin
5 ÓRÁJA
A meccs után könnyeivel küszködő Serena elmondta, hogy sosem gondolta volna, hogy újra eljut idáig, és hozzátette, volt idő, amikor azt sem gondolta volna, hogy egyáltalán újra teniszezhet. Ám egy csúnya sérülés, operáció és a tüdőembólia után Serena félelmetesen gyorsan lendült újra formába, tavaly június óta pedig - kis túlzással - csak az Australian Opent nem nyerte meg.
Serena Williams a számítógépes ranglista 1975-ös bevezetése óta a tenisz legidősebb női világelsője, 31 évesen, 4 hónaposan és 24 naposan 124. hetét kezdi meg a világ tetején. Le a kalappal!

serena_williams_doha2013

Fotó: Eurosport

A rosszabb hírek közé tartozik Szávay Ági visszavonulása, melyre sajnos sérülésének súlyossága és elhúzódása miatt régóta számítani lehetett, bármennyire is reménykedtünk abban, hogy talán van megoldás, talán van kiút, talán még vissza lehet jönni, hiszen annyira fiatal még Ági.
Szávay Ági azonban úgy döntött, hogy be kell fejezni, mert nincs rá esély, hogy újra egészségesen játsszon.
Ági 2004-ben lett profi teniszező, 2006 végén még 200-on kívül volt a világranglistán, 2007-ben viszont a 13. helyig is eljutott. Ez az év volt a magyar női tenisz utóbbi évtizedeinek legsikeresebb esztendeje, hiszen Ági győzött Palermóban, Pekingben, döntőt játszott New Havenben és negyeddöntőig jutott a US Openen. A WTA nem véletlenül választotta meg az év újoncának, Magyarországon pedig nem véletlenül lett az év sportolónője.
Azonban 4 éve kisebb-nagyobb srülésekkel tudott csak játszani, a helyzet pedig akkor fordult igazán rosszra, amikor kiderült, hogy eltörött az egyik csigolyája. Mivel hosszú kezelések után egy svájci kivizsgáláson kiderült, hogy még műtéttel sem lehet garantálni a teljes felépülést, Ágiban megfogalmazódott a gondolat, hogy sajnos idejekorán abba kell hagyni ezt a sikeresen induló, virágzó karriert.
Ági edzőjétől, az Eurosporton szakkommentátorként hallható Köves Gábortól tudjuk, hogy milyen borzasztó nehéz időszakon ment keresztül az elmúlt hónapokban tanítványa, és milyen súlyos döntést kellett meghoznia.
A visszavonulást bejelentő sajtótájékoztatón viszont már úgy tűnt, hogy megbékélt a döntéssel, elfogadta az útját, és készen áll a továbblépésre, az új életre, melyben komoly szerepet kap a Szávay Tenisz Akadémia és nagy álmának megvalósítása: gyermekek teniszoktatása.
Ezután a nehéz döntés után mi sem mondhatunk mást, mint hogy köszönjük Ági! Köszönjük, hogy elhitetted velünk, hogy van jövője a magyar női tenisznek. Köszönjük, hogy büszkék lehettünk Rád tornagyőzelmeid és a Top 10 felé való közeledésed idején. Köszönjük azt a két varázslatos Római parti vasárnap délutánt, amikor teltház előtt lettél budapesti WTA bajnok.
Semmi mást nem kívánhatunk Neki jobban, mint hogy az akadémiával teljes legyen a szakmai jövője, és hogy ugyanolyan tehetséges és szorgalmas gyerekeket neveljen, amilyen ő is volt, és olyan bajnokokat adjon a világnak, amilyen ő is volt. Sok sikert Ági!
(Itt olvashatjátok a WTA cikkét Szávay Ági visszavonulásával kapcsolatban)

szavay1

Fotó: Eurosport

Doppingvétség miatt 6 hónapos eltiltást kapott a cseh Barbora Zahlavova Strycova, akinek szervezetében tiltott teljesítménynövelő szer nyomaira bukkantak egy vizsgálat során. A tenisz szövetségek bizottságai jövő hónapban New Yorkban tárgyalnak a doppingszabályok esetleges szigorításáról, melyet többek között Roger Federer is támogat.
Továbbra sem tudni, mikor térhet vissza a szívelégtelenséggel bajlódó Mardy Fish. A US Open óta nem játszó amerikai teniszező lemondta a Delray Beach-en megrendezésre kerülő ATP tornát is.
Rafa Nadal ellenzi az ATP által idén bevezetett 25 másodperces szabályt, milyen meglepő.
Marion Bartoli többé nem dolgozik együtt édesapjával, a kettejük között meglehetősen érdekes edző-tanítvány viszony miatt sokat kritizált dr. Walter Bartolival.
Tenisz
A történelmi mélypont után a 22 éves balkezes teniszező lehet a franciák megmentője
8 ÓRÁJA
Tenisz
Negyvenhárom helyet javított a berlini bajnok a világranglistán
9 ÓRÁJA