A legfontosabb talán az volna, hogy gyorsan leszögezzük, ez az egész sztori az Adria Tour és Novak Djokovic körül, mely az elmúlt napokban eszkalálódott, nem szabadna, hogy arról szóljon, ki kinek drukkol, ki kit szeret vagy éppen nem szeret. 


Aki ilyesmit állít azok után, ami az elmúlt hónapokban a világban történt, azok után, hogy elhunyt lassan félmillió ember világszerte, az vagy ködösít, vagy egyszerűen csak nem érti a lényeget. 
Esetleg még részrehajló, mint
Goran Ivanisevic
, vagy éppen a Djokovic-szülők. Utóbbi talán még érthető is, bár sportszerűnek azért aligha lehetne nevezni, ahogyan a papa rákente az egész sztorit szegény Dimitrovra.
Tokyo 2020 men
Djokovic már a negyeddöntőben - videó
41 PERCE
Azt, hogy mi történt Belgrádban és Zadarban, milyen szinten hagytak figyelmen kívül szinte minden ajánlást a rendezők és a résztvevők, mely a szociális távolságtartásra vonatkozik, megírtuk már több helyütt. Mint ahogyan azt is, hogy mit gondolnak minderről a teniszvilág legjobbjai. Tudjuk azt is, hogy a játékosok közül hányan fertőződtek meg, bár gyanítom, az sosem fog kiderülni, hogy a nézők közül, akik sorban álltak egy-egy fotóért mondjuk Djokoviccsal, vagy a gyerekek közül, akik Coriccsal és Dimitrovval játszhattak a gyereknapon - hányan kapták el a vírust. Azt, hogy hány embert sodortak veszélybe ezáltal Djokovicék, talán már megtippelni sem lehet, hiszen itt nem csak a több ezer nézővel, hanem azok családtagjaival és kontaktjaival is kalkulálni kellene. 
És nem, nem megfelelő válasz az, hogy semmi nem volt kötelező, mint ahogyan az sem, hogy a tornán minden járványügyi előírást betartottak. És a felelősség hárítása, megosztása sem működik. Ezt a rendezvényt Novak Djokovic, a világ pillanatnyilag legjobb teniszezője, az ATP Játékostanácsának elnöke a nevére vette, tehát felel érte. Úgy felel, mint ahogyan egy vezérigazgató felel a vállalatáért. Nem válasz az, hogy ő csak a nevét adta, és a tornát valójában az öccse szervezte, mint ahogy az sem, hogy a koronavírust meg Dimitrov hozta. (Amit egyébként nyilvánvalóan nem tud bizonyítani senki sem). 
Az Adria Tour Novak Djokovic rendezvénye volt, ezért a felelősséget neki kell vállalnia mindenért.
Ahogyan vállalja a felelősséget saját tetteiért, így például azért, hogy hazautazhatott Zadarból Belgrádba azok után, hogy kiderült, a tornán többek is megfertőződtek, fittyet hányva minden WHO-előírásra, úgy neki kell vállalnia a felelősséget azért is, hogy Belgrádban fociztak a résztvevők, hogy Zadarban volt gyereknap, hogy egymás mellett ültek a nézők, hogy senkin nem volt maszk, hogy a játékosok pacsiztak, ölelkeztek, vagy hogy félmeztelenül buliztak Belgrádban. Ő vállalja a felelősséget azért, hogy a labdaszedők koronavírusos játékosok izzadt törülközőjét cipelték.
Övé a felelősség azért is, hogy a fél világ most komplett idiótának nézi a legjobb teniszezőket, hogy Zverevről, Thiemről, Dimitrovról és a többiekről az a kép alakul ki, hogy a játékosok megbízhatatlanok, felelőtlenek, és mint ilyenek, egyáltalán nem biztos, hogy alkalmasak arra, hogy New Yorkban, rettenetesen szigorú feltételek között ugyan, de játsszanak a US Openen. 
Mindezek pedig aligha egyeztethetők össze azzal, hogy Novak Djokovic tovább vezesse az ATP Játékostanácsát.
Novak Djokovic az elmúlt hónapokban tetteivel, nyilatkozataival számtalanszor bizonyította, hogy gondolkodásának dimenziója aligha éri el azt a szintet, ami egy ilyen fontos pozíció ellátásához szükségeltetne. Aki egy ilyen fontos pozíciót tölt be, az nem tekinthet úgy a tudományra, mint egy véleményre, nem kezdhet el rinyálni, hogy csak egy embert vihet magával a US Openre, és nem hagyhatja figyelmen kívül az aktuális WHO-ajánlásokat. De ami a legfontosabb: aki ilyen fontos pozíciót tölt be, annak vállalnia kell a felelősséget a tetteiért. Konkrétan most mindazért, ami az Adria Touron történt.
A téma nyilvánvalóan kényes: Djokovic magától lemondani aligha fog, így a teniszvilág most arra vár, hogy Federer és/vagy Nadal megszólaljon. Ami szintén nem egyszerű, hiszen ők sem mennek szívesen szembe a világelsővel. 
De ettől még aligha fogják tudni elkerülni az állásfoglalást. És hát legyünk őszinték, ebben a helyzetben nem is nagyon tehetik meg, hogy ne mondjanak semmit.
Tokyo 2020
Djokovic már a negyeddöntőben
EGY ÓRÁJA
Tokyo 2020
Badosa napszúrás miatt feladta a meccset, kerekesszékben hagyta el a pályát
3 ÓRÁJA