Rafael Nadalnak továbbra is hiányozni fog a világbajnoki cím lenyűgöző kollekciójából, a vb-trófeán kívül már mindent elhódító spanyol klasszis ugyanis vereséget szenvedett Daniil Medvedevtől a londoni torna elődöntőjében, pedig a mérkőzés második játszmájában adogathatott a győzelemért. Elpuskázta a lehetőséget, így Dominic Thiem és Medvedev játssza a finálét.


Egy évvel ezelőtt Daniil Medvedev nyeretlenül mutatkozott be a Nitto ATP-világbajnokságon, mind a három csoportmérkőzését elveszítette. Idén viszont - miután szombaton késő este egy izgalmas meccsen, három szettben felülmúlta Rafael Nadalt - a negyedik kiemelt orosz egy sikerre van attól, hogy veretlenül nyerje meg az idei vb-t. 
A hátulról nagyon jól ütő Medvedev a mérkőzés elején 1:1-nél három break-labdához jutott, de nem sikerült élnie a lehetőségekkel, és ez gyakorlatilag az első játszmájába került. Pedig pazarul szervált, ennek ellenére Nadal elnyerte az adogatójátékát 4:3-nál, majd taktikus játékkal behúzta a szettet is. Az orosz egy fontos pontot sem tudott megnyerni, és hátrányba került. A második felvonásban viszont 2:0-s vezetésénél Medvedev brékelt, 4:1-re is vezetett már, de nem tudta lezárni a játszmát. 
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Djokovic (SRB) - Davidovich Fokina (ESP) - Tenisz – Olimpiai főhírek
9 PERCE
Hagyta visszajönni a spanyolt, aki 5:4-nél a vb-döntőért adogathatott, de ő sem élt az óriási lehetőséggel. Rövidítésbe torkollott a csata, amit 7:4-re megnyert az orosz, így jöhetett a harmadik szett. Ahol Medvedev 3.3-nál gyakorlatilag a semmiből vette el a spanyol adogatójátékát, majd 5:3-nál még egyszer - Nadal már nem játszott olyan okosan, mint addig -, és innen már nem hibázott. Növelte azelőtt sem gyenge ütéseinek erősségét, kockáztatott és ez bejött, 2 óra 37 perc elteltével Medvedev megnyerte a mérkőzést. 
"Nagyon furcsán éreztem magam 5:4-ig a második szettben, amikor Rafa a győzelemért szervált. Olyan érzés volt, hogy miközben nagyszerű ütéseim vannak,
 de ez a játékommal nem kapcsolódik össze megfelelően, ezért veszíthetek. 
A fontos pillanatokban Nadal jobb volt, a fontos pillanatokban nem tudtam visszatérni, a fontos pillanatokban nem tudtam jó ütéseket előhúzni. Úgy döntöttem, hogy változtatok néhány apróságon. Csak közelebb lenni, még egy kicsit többet tenni. Úgy éreztem, hogy van esélyem nyerni néhány játékot, esetleg egy szettet is, de ez nem működött, így változtatnom kellett, és utána már nagyon jól ment. Nagyon örülök ennek" - kezdte értékelését a meccs után Medvedev.
A 24 éves orosz játékos egy győzelemre van attól a bravúrtól, ami eddig csak három teniszezőnek (Djokovic, Stich, Edberg) sikerült, vagyis hogy nyeretlen debütálása után egy évvel megnyerheti a Nitto ATP-vb fináléját.
Nadal 71 mérkőzéses nyerő szériában volt azokat a meccseit tekintve, ahol övé volt az első játszma. Ez a sorozat most megszakadt. Medvedev és Thiem ezen a héten egyaránt legyőzte a világelső Novak Djokovicot és Nadalt is. Az orosz számára ez volt az első siker Nadal ellen (ezzel 1-3-ra módosult a mérlegük). 
"A második szett vége felé valamivel jobban játszottam nála, 5:4-nél viszont, azt hiszem, ő nyújtott jobb teljesítményt. Rosszul játszottam akkor. Ezen ment el. 
De volt egy nagy lehetőségem. Viszont elszalasztottam ezt a nagy sanszot. Jól sikerült neki. Remekül játszik. Minden jót kívánok neki!" - nyilatkozta Nadal. 

Nadal-Medvedev-vb-min.jpg

Fotó: Eurosport

"Dominic most csodálatosan játszik. Már a US Openen, amikor veszítettem ellene, a meccs után az öltözőben ültem, és úgy voltam vele, hogy 'jól játszottam ezen a mérkőzésen'. 
De sikerült neki, megnyerte az első Grand Slam-címét. 
Az első két alkalommal a centerpályán gyakoroltam vele. 
Jó ütésváltásaink voltak, nagyon magas szintű teniszt produkáltunk, 
és azt mondtam az edzőmnek: 'Itt messzire juthat.' Vasárnap megint találkozunk" 
- mondta Medvedev.
Djokovic 4-0-ra vezetett Thiem ellen az elődöntő harmadik játszmájának rövidítésében, mégis kikapott. Nadal adogathatott a második szettben a győzelemért Medvedevvel szemben, de elbukta a meccset. Mindketten nyerő helyzetből veszítettek tehát.
Zsinórban ötödik alkalommal - Andy Murray, Grigor Dimitrov, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas, Thiem vagy Medvedev révén - nem a
Nagy Hármas
ból kerül ki az aktuális világbajnok. Őrségváltásra fel?
részben via Nitto ATP Finals
Tokyo 2020
Badosa napszúrás miatt feladta a meccset, kerekesszékben hagyta el a pályát
2 ÓRÁJA
ATP Kitzbühel
Nemcsak az olimpián teniszeznek: Kitzbühelben máris búcsúzott az umagi tornagyőztes
16 ÓRÁJA