Novak Djokovic úgy tűnik, vak vágányra futott, és komoly kérdés, hogy visszatalál-e, és ha igen, mikor, a helyes sínpárra.
„Nem tudom, mi lehet az oka, de ha a történelem legjobbja akarsz lenni, és mégis feladod a versenyt valamilyen oltás miatt, akkor te vagy a hülyeség királya” – nyilatkozta a korábbi világelső Marcelo Ríos a szerb oltásellenességével és a GOAT-címért folytatott harcával kapcsolatban.
A 46 éves Marcelo Ríos még mindig képes megvillantani elképesztő tehetségét, amikor sokkolni akarja a teniszvilágot. Tízéves pályafutása során, amelynek szűnni nem akaró hátfájdalmai vetettek véget 2004-ben, legalább akkora hírnevet szerzett szűretlen megjegyzéseivel és durva viselkedésével, mint lélegzetelállító, művészi teniszével.
Tenisz
Tsitsipas megelőzte Nadalt, Fucsovics rontott
16 ÓRÁJA
Félre lehet persze söpörni Ríos kéretlen kritikáját Djokovic konokul oltásszkeptikus álláspontjával kapcsolatban, ugyanakkor biztosak lehetünk benne, hogy a chilei pontosan tudja, milyen gyorsan képes kisiklani egy sportoló pályafutása. Az pedig, hogy a nyilatkozatát üdítően őszintének vagy épp visszataszítónak tartjuk, attól is függ, mennyire értünk vele egyet.
Ha a találgatásokat, és a személyes véleményünket félre is tesszük, egy dolog biztos: Djokovic ugyan visszaszerezte a világelsőséget, ugyanakkor a játéka színvonala jóval alatta van annak, amit még tavaly láthattunk tőle.
A szerb 34 éves, jelenleg egy címmel elmarad Rafael Nadaltól a Grand Slam-versenyben, és nem nyert tornát tavaly november óta. Az oltásszkeptikus álláspontja szilárd, és sokak szerint elvi alapú, ugyanakkor egyértelmű, hogy a hírneve, az elismertsége komoly csorbát szenvedett az elmúlt időszakban. Úgy tűnhet, ő a meggyőződés és az erő szobra, de egy percig ne gondoljuk, hogy Djokovic világában ez önmagában elégséges és kielégítő dolog volna.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

„Remélem, hat hónap alatt nem csak hat meccset fogok majd játszani” – mondta Djokovic félig viccesen, miután elvesztette első meccsét Alejandro Davidovich Fokina ellen Monte-Carlóban. „Az elmúlt három-négy hónap nehéz volt a számomra, mentálisan és érzelmileg egyaránt. De most már itt vagyok, és kész vagyok magam mögött hagyni mindent és továbblépni.”
Ezt persze könnyebb mondani, mint megcsinálni. Már csak azért is, mert elég sok minden változott az elmúlt hónapokban. Nadal hihetetlen erővel és dominanciával tért vissza, 20-1 a mérlege az idén, és megnyerte az Ausztrál Opent is. Jelenleg ugyan sérült, valószínűleg mégis ő lesz a favorit a közelgő Roland Garroson, ahová némi kényszerpihenő után, ám jó eséllyel épp elég felvezető meccsel a lábában érkezik majd meg.
Úgy tűnik tehát, hogy Djokovic és Nadal vonata épp egymással ellentétes irányba tart egy olyan sportágban, ahol az önbizalomnak és a pillanat uralásának borzasztóan fontos szerepe van.

Rolex Monte-Carlo Masters: Így esett ki Djokovic Davidovich Fokina ellen

De egyáltalán nem csak Nadalról van itt szó. Itt van ugyanis a rövid ideig még a világelsőséget is megszerző Daniil Medvedev, a kivételes gyorsasággal fejlődő, sokak szerint a Garroson is esélyes Carlos Alcaraz, a Grand Slamre éhes Stefanos Tsitsipas, Andrey Rublev, Matteo Berrettini és még sok más fiatal is.
Sőt, csendben azt is megjegyeznénk, hogy még Roger Federer sem adta föl az eredményes visszatéréssel kapcsolatban szőtt álmait.
Djokjovic nyilván észrevette ezeket a változásokat a tenisz térképén. A fejlemények minimum óvatosságra intik őt, de az is lehet, hogy kétségeket ébresztenek a fejében. A szerb egy sok szempontból átalakult, friss, új világba tért vissza a héten Monacóban.
Ríos eleinte maga sem volt feltétlen híve az oltásnak. Később aztán látta, hogy ez az ára annak, hogy utazhasson, hogy, mondjuk úgy, normális életet élhessen. Djokovic nem jutott ilyen következtetésre, azt pedig most még nem látni, összességében mibe került neki, hogy nem volt hajlandó feladni a maga merev álláspontját.
A chilei saját elmondása szerint eleinte szimpatizált Djokoviccsal, később azonban az egyre nagyobb felhajtás és az egyre több ellentmondás hatására megváltozott a véleménye. „Úgy gondolom, hogy eleinte félt, most azonban már sokkal inkább arroganciáról van szó” – mondta Ríos a szerb álláspontjáról.

Novak Djokovic.

Fotó: Getty Images

Djokovic a Monte-Carlo Masters előtt próbálta azt a látszatot kelteni, hogy maximálisan kontrollálja, amit csinál, és hogy magabiztos a dolgok kimenetelét illetően. „Nem gondolom, hogy a kihagyás és ez az egész visszafordíthatatlan nyomokat hagyna maga után. Messze vagyunk ettől. Üzemanyagként fogom mindezt felhasználni.”
Majd miután kikapott Davidovich Fokinától, már másképp fogalmazott. „Nem tetszett az, ahogyan éreztem magam a harmadik játszmában. Mintha elfogyott volna a kraft belőlem.”
Könnyen lehet, hogy a tankját sokkal nagyobb meló lesz újratölteni, mint azt korábban gondolta volna.
Forrás: tennis.com
Internazionali BNL d'Italia
Nadal és Djokovic is sziporkázott Rómában, íme a legjobb pontok
16 ÓRÁJA
Internazionali BNL d'Italia
“Rendelésre se tudtam volna jobb hetet elképzelni magamnak” – Novak Djokovic diadalmas visszatérése
18 ÓRÁJA