A Serbia Open szervezője beszélt a céljairól, bátyja New Yorkban történt leléptetéséről, és arról, hogy kiskorában Rafael Nadal volt a példaképe.

A torna nem most mutatkozik be, ugyanis korábban, 2009 és 2012 között már megrendezték. Az ötlet, hogy ismét versenyt hozzanak Belgrádba, már közel egy éve felvetetődött a szervezőkben.
„Októberben kezdett realitása lenni a dolognak, amikor felvetődött, hogy megvehetjük a licencet Budapesttől, Ion Tiriactól – mondta Djordje Djokovic a Wish&Go podcastjében. „Beszéltünk vele és a csapatával, a dolog őt is érdekelte, mivel a családunk jóban van vele már egy jó ideje. A megállapodás végül decemberben jött létre.”
Davis Cup
Felix Auger-Aliassime újabb döntőt vívhat: Kanada lesz Ausztrália ellenfele a Davis-kupában
2 ÓRÁJA
A verseny helyszíne a Novak Tennis Center lesz, ahol májusban majd egy női tornát is rendeznek. Djordje kitért a hosszú távú terveikre is.
„Nagy céljaink vannak, ugyanis 500-as torna szeretnénk lenni. Megnéztük a naptárt, mikor lenne a legalkalmasabb. Igaz, hogy ütközünk Barcelonával, de nem ez lenne az első eset, hogy két 500-as versenyt rendeznek egy időpontban.”
Ez volt a helyzet például Dubaj és Acapulco esetében is márciusban. A belgrádi tornát egyébként a vírushelyzetre való tekintettel nézők nélkül rendezik. Ahhoz képest, hogy világjárvány van, valamint hogy egy 250-es tornáról van szó, a pénzdíjak egész szépek lesznek.
„Büszkék vagyunk arra, hogy a jelen helyzetben 650 ezer eurós összdíjazást tudunk biztosítani. Ez fontos szempont volt a számomra, ugyanis szerettük volna idevonzani a játékosokat. De természetesen az ATP-nek is meg akarjuk mutatni, hogy készen állunk a szintlépésre, az 500-as tornává válásra.”
Remélem, Federer játszani fog Belgrádban, mielőtt visszavonul
Novak Djokovic a legnagyobb név a tornán, de két további top 10-es-játékos, Dominic Thiem és Matteo Berrettini is jelezte részvételi szándékát. De játszani fog várhatóan Gael Monfils, Aslan Karatsev, valamint az összes szerb topjátékos is.
„Kértem Novakot, hogy ne folyjon bele a szervezésbe, mert ugyanúgy akarjuk kezelni őt, ahogy a többieket. Azt szeretnénk, ha ő is ugyanúgy élvezné a tornát, ahogy a riválisai. Vannak olyan ötleteink, melyek közül némelyik még talán őt is meglepi majd.”
Kérdezték tőle, hogy a visszatérőben lévő Roger Federert meghívták-e a tornára.
„Az idén nem hívtuk, a pénztárcánk ahhoz azért nem volt elég vastag. A rendelkezésünkre álló összeget másként akartuk szétosztani. De reméljük, a következő évek valamelyikében, Roger ellátogat majd hozzánk. Őszintén remélem, hogy a karrierje befejezése előtt legalább egyszer eljön a versenyünkre. Jövőre meghívjuk, azt megígérhetem.”

Roger Federer

Fotó: Getty Images

Elfogult vagyok, de a hölgy reakciója túlzó volt a US Openen
Djordje általában tévén keresztül követi bátyja mérkőzéseit. Nem volt ez másként a tavalyi US Openen sem, így látta, hogy torkon lőtte a vonalbírót, majd leléptették őt a Pablo Carreno Busta elleni mérkőzésen.
„Novak 5:5-nél elvette ellenfele adogatását az első szettben. Felkeltem, kimentem vécére, és közben, hallom, hogy a kommentátor üvölt, hogy ’Óó, neee!’. Rohanok vissza, hogy megnézzem, mi van, és látom, Novak kétségbeesett arcát, és hogy egy nő a földön van. Egy haverommal néztem a meccset, és azonnal mondtam neki, hogy ’Kész, le fogják léptetni.’ ”
„Nem mondhatom, hogy nem volt korrekt döntés, ez a szabály. Másrészt viszont úgy gondolom, hogy ha a nő nem zuhant volna a földre, Novakot nem zárták volna ki. Elfogult vagyok, de szerintem egy kissé túlreagálta.”

Novak Djokovic a US Openen

Fotó: Getty Images

Nehéz folyamatosan az ellenőrzésed alatt tartani az érzelmidet, csak Federer képes ezt megtenni
Djordje elismeri, hogy a New Yorkban történtek jó ideig beárnyékolták bátyja megítélését.
„Nem ez volt az első alkalom, hogy Novak elütögette a labdákat. Gyakran beszéltünk neki erről, évekig könyörögtünk neki, hogy ne tegye, ugyanis edzéseken is csinálta. Többször volt, hogy majdnem eltalált valakit. De nem lehet mindig uralkodni az érzelmeinken. Szerintem Federer az egyetlen, aki képes mindig nyugodt és higgadt maradni. Még Nadalnak is vannak néha érzelmi kitörései.”
Az öcs úgy érzi, hogy ez egy szerencsétlen baleset volt, és büszke arra, hogy a tesója ilyen hamar visszavágott. Ez szerinte ugyanis egyáltalán nem lehetett könnyű.
„Mi szerb emberek ilyenek vagyunk, ilyen érzelmesek. Talán ez Novak legrosszabb tulajdonsága a pályán. A dolog azért volt iszonyú nagy pech, mert összesen 12 ember volt a stadionban, és neki sikerült eltalálnia egyet közülük. Nem akarok senkivel tiszteletlen lenni, de szerintem nagyon úgy álltak a dolgok, hogy egyébként ő nyerte volna a tornát. Ez egy komoly lecke volt, és nagyon büszke vagyok arra, ahogy reagált a helyzetre.”

Rafael Nadal

Fotó: Eurosport

Nadal volt az egyik példaképem

Djordje arról is beszélt, hogy a Nagy Hármas másik két tagjával nem szokott beszélgetni privátban, ugyanakkor hozzátette, kiskorában Nadal volt a példaképe.
„Van néhány nagyon kellemes emlékem Nadalról. Novak mutatott be minket egymásnak, még 2006-ban Monte-Carlóban. Egyszer volt, hogy ültem a játékos váróban, amiko rjött Nadal és belépett a terembe. Fontos tudni, hogy ő volt az egyik példaképem. Ujjatlan trikót hordtam és hosszúszárú rövidgatyát, pont, mint ő. Volt egy flippergép a teremben, és bár egyikünk angolja sem volt túl jó akkoriban, megkért, hogy játsszam vele egyet. Így is tettünk, hihetetlenül boldog voltam. Megvertem, ő pedig poénból belerúgott egyet a gépbe, majd gratulált. Azóta mindig dumálunk, amikor összefutunk. Rafa egy igazán nagyszerű ember.”
Federerrel viszont még nem volt alkalma négyszemközt beszélgetni.
„Azt hiszem, tizenötször találkoztunk. Legutóbb 2014-ben láttam Újvidéken, a Svájc elleni Davis-kupa találkozón. Akkor ment fel a pályára, amikor én végeztem. Váltottunk néhány szót, de semmi több. Jó volt ez is, de nem tudtam még úgy beszélgetni vele, ahogy Rafával.”
Forrás: Tennis Majors
Tenisz
A lenyűgöző Alcarazt nem Federerékhez kell hasonlítani, hanem önmagában kell értékelni
TEGNAP - 15:00
Davis Cup
Az olaszok jutottak harmadikként elődöntőbe a Davis Kupában
24/11/2022 - 15:38