A világelső Belgrádban ült le a L’Equipe újságírójával beszélni, amely során értékelte a 2021-es szezonját.


2021-ben Novak Djokovicot választotta a L’Equipe a bajnokok bajnokának, vagyis az év legkiemelkedőbb sportolójának. A világelső először kapta meg az elismerést (a Nagy Hármasból Roger Federert négyszer, Rafael Nadalt háromszor tüntették ki), miután elképesztő idényt zárt, három Grand Slam-címet szerzett, a US Openen pedig döntőt játszott. Az immáron 20-szoros GS-győztes szerb még egy interjút is adott a lapnak, amit a Tennis Majors szemlézett.
Australian Open
Mortal vombat - csúcsmeccsekkel rajtolnak az Ausztrál Open negyeddöntői
3 ÓRÁJA

Ausztráliáról nem nyilatkozott

Már az interjú előtt jelezték: a világelső nem fog válaszolni a 2022-es Australian Open-szereplésével kapcsolatos kérdésekre. Mivel az állami és a szövetségi kormány egyaránt úgy döntött, hogy csak az oltottak kaphatnak vízumot (illetve az a pár ember, aki orvosi mentességet kapott), kérdéses Djokovic indulása. A szerb magánügynek nevezte, megkapta-e a védőoltást vagy sem, és a helyi sajtó szerint a szervezők segítségével próbálják elérni, hogy ott lehessen Melbourne-ben.

Sokkolta a New York-i közönség

Djokovic a US Open-döntő végén látványosan elérzékenyült a közönség reakciója (és az egyéb felgyülemlett érzelmek) miatt. Tulajdonképpen az egész pályafutását meghatározta, hogy a népszerűség terén – bármennyire is eredményes lett idővel – nem tudta felvenni a lépést a Federer-Nadal párossal, és az ellenük lejátszott találkozóin rendszerint ellene volt a közönség. New Yorkban viszont olyan támogatást kapott, mint – Szerbián kívül – soha korábban.

Djokovic elsírta magát, akkora támogatást kapott a közönségtől

„Nem számítottam arra New Yorkban, hogy mellém állnak az emberek, teljesen váratlanul ért” – mondta az interjúban. A világelső elárulta: felkészítette magát mentálisan, hogy a nézők szokás szerint az ellenfelét fogják támogatni, és a váratlan reakciójuk hatással volt rá. Bár élvezi, ha neki szurkolnak, a nézőktől kapott érzelmi plusz, kiegészítve Medvedev stabil játékával, egyszerűen túl sok volt neki aznap.

Nem bánja az olimpiát

A világelsőnek nem csak a naptári Grand Slamre, de a Golden Slamre is volt esélye, ami egyedül Steffi Grafnak sikerült még 1988-ban. Ezt a lehetőséget kihasználva elutazott Tokióba, ám végül érem nélkül távozott: az elődöntőben Alexander Zverev győzte le 1:6, 6:3, 6:1-re, majd a bronzmeccsen Pablo Carreño Bustától kapott ki 6:4, 6:7 (6), 6:3 arányban. Vajon, ha nincs ez a kitérő, akkor több esélye lett volna New Yorkban?
Könnyen lehet, ám ettől függetlenül Djokovic nem bánta meg, hogy elment az olimpiára. „Tokióba nagyjából 50%-os energiaszinttel érkeztem meg. A játék rendben volt, viszont a tartalék hiányzott. Szinte teljesen üres volt a tank” – fogalmazott. A világelső élvezte a sportolók társaságát, büszkén viselte a szerb színeket, viszont a Zverev ellen elődöntőre minden energiatartalékát felhasználta, így a US Openre való felkészülése sem volt tökéletes.

A sírás felszabadította

„Egyetlen dolgot bántam meg a US Open-döntő kapcsán: hogy nem sírtam korábban” – jelentette ki. Djokovicot meglepetésként érte, amikor az érzelmek elhatalmasodtak rajta, viszont utána sokkal jobban érezte magát. A könnyek ugyanis csak részben szóltak a közönség szeretetének: rengeteg stressz és feszültség volt benne, ami feloldódott a könnyek között. Olyannyira, hogy a meccs után a csapatával együtt vacsorázott, és remekül érezte magát a vereség ellenére is.

New York után el akarta engedni a szezont

Djokovic fontolóra vette, hogy a US Open után tart egy hosszabb pihenőt, és 2021-re befejezi a teniszt. „New York után azt gondoltam, hogy véget ért az idény. Hogy ennyi elég volt” – magyarázta. Egy hét Maldív-szigetek után azonban sokkal jobban érezte magát, és a motivációja az edzőteremben is kitartott, így hát úgy döntött, megpróbálkozik még az utolsó versenyekkel. Jól is ment a játék: Párizsban nyert, a vb-n elődöntőzött, a Davis-kupában pedig az összes egyéni meccsét megnyerte.

Novak Djokovic nyerte a párizsi 1000-es tornát

Fotó: Getty Images

Csoda, hogy meglett a cím Ausztráliában

A 20-szoros GS-bajnok szerb elmondta: hasfalizom-szakadással játszott Melbourne-ben. Ahhoz, hogy játékra alkalmas állapotban legyen, kinezioszalagokkal ragasztották körbe, és erős fájdalomcsillapítókat szedett. Kétszer is nagyon közel állt a feladáshoz, de az elődöntőre és a döntőre jobban lett valamelyest. „Amikor szerválni kezdtem a bemelegítésnél, Goranra néztem és azt mondtam: ez nem lehetséges. Az, hogy megnyertem az Ausztrál Opent, valóságos csoda!”

Nadal legyőzése a szezon fénypontja

Aligha meglepő, hogy Djokovic a Nadal elleni Roland Garros-elődöntőjét nevezte a szezon fénypontjának, amikor 3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2 arányban legyőzte a 13-szoros Garros-bajnokot. „A Rafa elleni egy háború volt. Hihetetlen intenzitás. Az egyik legnagyobb győzelmem” – mondta. Nem stresszelte túl magát a Stefanos Tsitsipas elleni döntőben sem. „Habár ő vezetett 2-0-ra, úgy éreztem, az én kezemben van az irányítás, és megnyerhetem a meccset.”

Roland Garros, elődöntő: Djokovic - Nadal meccsösszefoglaló

Medvedev és Zverev az új generáció vezérei

A Nagy Hármas tagjaként Djokovic megérti, hogy sokakat foglalkoztat az a kérdés, ki lehet az új vezére a férfi tenisznek, ki lesz a következő világelső a visszavonulásukat követően. A szerb szerint a fiatalabb generációból Medvedev és Zverev emelkedik ki igazán, őket ráadásul nem csak a játékuk, de a személyiségük miatt is kedveli. „Daniilban azt szeretem, hogy nem politikailag korrekt, ezzel én magam is tudok azonosulni, és ugyanez a helyzet Zverev kapcsán is.”
Forrás: Tennis Majors

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Australian Open
Halep búcsúzott az Australian Opentől, Medvedev egy szettet vesztett
13 ÓRÁJA
Australian Open
Tsitsipasra brutál nagy meccs vár, Čilić és Felix miatt pedig muszáj lesz hajnalban kelni
TEGNAP 17:03