Tartalmas interjút adott Goran Ivanisevic a 

Tennis Majors magazinnak

. A korábbi teniszező, aki mostanság Novak Djokovic felkészülését segíti, elsősorban az immáron 18-szoros Grand Slam-bajnok kapcsán osztotta meg a gondolatait. Beszélt többek között a Djokovicra irányuló médiafigyelemről, a szezonbeli célokról, illetve a GOAT-vitába is beszállt.


Ivanisevic 2019-ben, a wimbledoni torna előtt csatlakozott Djokovic stábjához. A szerb klasszis akkori sikerét még nem érezte magáénak, mivel keveset dolgoztak együtt; a 2020-as Ausztrál Open-győzelméhez ellenben már ő is hozzátette a magáét. Munkájuk során elsősorban Djokovic versenyzői adottságai nyűgözték le, különösen az, ahogyan a nyomást és a rá irányuló figyelmet kezeli. Utóbbira szerinte szüksége is van, a médiában való megítélése ugyanis merőben más a riválisokhoz viszonyítva, amit a balkáni származására vezetett vissza.

Mintha láncfűrészes mészáros lenne


Tenisz
"Tudom, mit akarok. Itt az ideje a Grand Slam-győzelemnek"
8 ÓRÁJA
"Minden az Adria Tournál kezdődött: előtte is utaztak rá, de tavaly olyan érzésem volt, mintha azt a filmet, A texasi láncfűrészes mészárlást nézném. Miért kezelték őt így? Valószínűleg a háttere miatt, a balkáni emberekre máshogy tekintenek. Novak ráadásul nem fél kimondani a véleményét, és olyan ügyekért harcolni, amelyekben hisz. A US Open alatt olyan érzésem volt, mintha mindenki örült volna, hogy megtörtént vele az a szarság. Ausztráliában újra kiállt a társaiért, és mégis őt rugdalták, mert egyedül ő szólalt fel, míg a többiek hallgattak."
Novak Djokovic kezét eddig fogta a Jóisten, de most úgy fest, elengedte | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Először is szögezzük le, Novak Djokovicék az Adria Tour első két állomásán, Belgrádban és Zadarban semmiféle törvényt nem sértettek meg. Betartották az adott ország járványügyi előírásait, és ha Novak Djokovic nem Novak Djokovic lenne, akkor legfeljebb a hatóságoknak lehetne felróni, hogy miként játszhatott az a Grigor Dimitrov a Touron, aki egyenest az Egyesült Államokból repült Belgrádba, és egy napot sem töltött karanténban.
Szerinte volt példa hasonló kettős mércére az Ausztrál Openen is: Rafael Nadal sérülésének valódiságát ugyanis senki nem kérdőjelezte meg, Djokovicot ellenben sok helyről támadták azzal, hogy csak szimulál. Ivanisevic nevetségesnek tartja a feltételezést is, mert jelenleg Djokovic a világ legjobb játékosa, akinek nincs szüksége ilyen trükkökre a győzelemhez, különösen nem egy olyan mérkőzésen, amit könnyedén megoldhatott volna három szettben is. Ivanisevic elsősorban a szerb mentális erejével magyarázta, hogy átjutott a holtpontokon.
"Ulises Badio csodákra képes. Minden meccsre felkészítette Novakot, aki persze kapott fájdalomcsillapítókat is, emellett nem edzett, és a szokásosnál több időt szánt a bemelegítésre. Mindez semmit sem ért volna, ha nem ennyire erős fejben. Sosem láttam még egy hozzá hasonló mentális kősziklát; nem csak a teniszezők között, úgy általában a sportban is ő a legkeményebb mentálisan. Amikor már mindenki leírja, máshonnan merít erőt, és most már látom, mennyi energiát szentel ennek, illetve hogy ez mennyire nehéz időnként."

Visszavágna a Roland Garroson


Ivanisevic már a tornát követő nyilatkozatában kijelentette, hogy a 2021-es Ausztrál Open a Nagy Hármas közötti Grand Slam-versenyben meghatározó lehet. Úgy számol, hogy Nadal legalább egy Roland Garrost megnyer pályafutása során, vagyis a szerb klasszisnak csökkentenie kellett a lemaradását velük - és elsősorban a spanyollal szemben. Djokovic egyébként nem tett le arról, hogy esetleg a salakos Grand Slamet is megnyerje, és immáron a tavalyi vereségért való visszavágás gondolata is foglalkoztatja, motiválja.
Djokovicnak nem volt válasza Nadal agresszív teniszére és brutális tenyeresére | Eurosport
Rafael Nadal makulátlan teljesítményt nyújtott a Roland Garros döntőjében , és a vártnál jóval simábban, egy 6-0-s szettet is kiosztva nyert a világelső Novak Djokovic ellen. De miért volt ennyire hatékony a salakkirály játéka a vasárnapi fináléban? Erre a kérdésre kereste a választ a híres elemző, Craig O'Shannessy Brain Game címen futó sorozatában.
"Ehhez mindenekelőtt Novaknak csúcson kell lennie fizikálisan. Azt kell éreznie, hogy bármeddig a pályán tud lenni, ameddig csak szükséges. Például a Garros-döntőben nem ez volt a helyzet, nem úgy nézett ki, mint aki akár 15 órát is képes lejátszani, ha az kellett volna Nadal legyőzéséhez. Ejtésekkel próbálta rövidíteni a pontokat, és ezen kívül is hozott rossz döntéseket. Medvedev ellen láthatóan felkészült, hogy akár 30 órát is a pályán töltsön. Ilyen állapotban kell lennie a Nadal elleni párharcnál. Ha megvan az erőnlét, a tenisz is jönni fog."

Djokovic a legjobb, Federert még nem írná le


Melbourne-i győzelmével matematikailag is biztossá vált, hogy Djokovic lesz a rekorder a világranglista élén töltött hetek számában. Ezt követően a szerb elárulta, a folytatásban jobban megválogatja, mely versenyeken indul el, és a versenynaptár sokkal inkább a Grand Slamekre épül majd. Ivanisevic ezzel kapcsolatban azt mondta, nem számít drasztikus változásra, mivel Djokovic jó ideje alaposan megfontolja, hol áll rajthoz, és a folytatásban is szüksége lesz felvezető versenyekre a major-tornák előtt.
"Ha megnézzük, milyen volt a naptára az elmúlt öt-hat évben, nem mondhatjuk, hogy sok versenyen játszott. Kétlem, hogy megoldható lenne csak a Grand Slamekre koncentrálni, mert előtte a megfelelő felkészülésre, a pozitív érzések kialakítására is szükség van. Biztos vagyok benne, hogy lesz pár salakos tornája a Garros előtt; játszik egy füves versenyt Wimbledont megelőzően; a US Open előtt pedig olimpiát rendeznek. A fedett pályát meglátjuk, de éves szinten csak két-három versennyel lehet kevesebb, ami nem nagy különbség."
Novak Djokovic: Kétségbeesve keresem a legnagyobbságot | Eurosport
'Kétségbeesve keresem Susant' Ez a címe annak az egyébként felejthető, ám Madonna miatt azért mégiscsak emlékezetes filmnek, mely a '80-as évek New Yorkjában játszódik. A főhősnő, a férje által érzelmileg elhanyagolt, szeretethiányban szenvedő Roberta ( Rosanna Arquette) mániákusan, néha-néha már önkívületi állapotban üldözi a féktelen, szabad punk-pop dívát, Susant, akit Madonna alakít.
Szerinte egyébként azzal, hogy Djokovic megdöntötte Federer egyik legfontosabb rekordját, nagy lépést tett a legnagyobbság felé. "Közöttük minden fontos. 311 hét és még több, ez lenyűgöző. Novak mindent megnyert, amit csak meg lehetett, és még nincs közel a karrierjének a vége. Az ízlések és a személyes preferenciák meghatározzák a GOAT-vitát, de néhány dologgal nehéz vitatkozni, ha melletted vannak a számok. Az én szememben Novak a valaha volt legjobb és legkomplettebb játékos, másoknál Nadal vagy Federer."
Ivanisevic a visszatérésén dolgozó svájcival kapcsolatban azt mondta, még mindig komoly riválisként tekintenek rá. "Teniszezőként és edzőként is voltam ellenfele Federernek. Azt az egy dolgot megtanultam, hogy őt soha nem szabad leírni, így most sem fogom ezt megtenni. Mindig veszélyes, Wimbledonban különösen, és valamivel kisebb mértékben, de a US Openen is az. Ha ő játszik, az azt jelenti, hogy készen áll, és amikor készen áll, akkor ő egy elképesztően veszélyes ellenfélnek számít."
via Tennis Majors
Tenisz
Nadal válaszolt az őt érintő GOAT-kérdésre, de neki fontosabb, hogy jó emlékeket őrizzenek róla
10 ÓRÁJA
Tenisz
Zverev nem számít zökkenőmentes visszatérésre súlyos bokasérüléséből
TEGNAP - 20:17