Szokatlan és rendkívül kínos közjáték övezte a magyar idő szerint szerda hajnalban lejátszott Nashville Predators-Detroit Red Wings NHL alapszakasz mérkőzést. A mérkőzés második harmadának derekán ugyanis, egygólós hazai vezetésnél az egyik játékvezető mikrofonja véletlenül rossz pillanatban maradt bekapcsolva, az elhangzott beszélgetésfoszlány pedig adásba került.

A csapatsportágakban a játékvezetők által hozott ítéletek nemcsak a pályán képezik gyakran kifejezetten heves viták tárgyát. Az átláthatóság egyik követendő mintájaként Európában gyakran az amerikai major sportokban használatos modellt szokás emlegetni, különös tekintettel az NFL és az NHL rendszerére. A világ vezető amerikai futball-, valamint jégkorongbajnokságában ugyanis, egy-egy ítélet meghozatalát követően, a játékvezető bekapcsolja a mikrofonját, hogy a döntését közölje a közönséggel is. A meghozott ítéletet a játékvezető gyakran röviden meg is indokolja. Különösen jégkorongban jellemző ez a gyakorlat, ahol a játékvezető eleve az egyes szabálytalanságokat takaró kézmozdulatokkal jelzi a zsűri felé, hogy melyik játékost miért és mennyi időre vonja ki a forgalomból.
A maga divíziójában sereghajtó Detroit nashville-i vendégjátéka előzetesen nem sok izgalommal kecsegtette a sportág kedvelőit, így utólag visszagondolva a találkozóra azonban ez az előfeltevés nem igazolta önmagát. A békésen csordogáló mérkőzés második harmadában, 1-0-s Predators vezetésnél Tim Peel játékvezető gáncsolás miatt kiszórta az egyik hazai játékost. A dolog érdekessége, hogy a szemre nem olyan vészesnek tűnő belépőt követően a játékvezető mikrofonja bekapcsolva maradt, a bíró kollégái felé intézett kommentárja pedig adásba került.
Delray Beach
Feje tetejére állítva indul az NHL új szezonja
13/01/2021 14:13
„Nem volt komoly a dolog, csak minél korábban akartam adni egy kiállítást a Nashville-nek.”
Az üzenet vélhetően folytatódott még, ahogyan azonban az a videóban is hallatszik, a rendező észbe kapott és lekeverte Peel mikrofonját. A harminchét éves, komoly NHL rutinnal bíró játékvezető hibája teljesen érthetetlen, korábban összesen 1300 NHL mérkőzésen bíráskodott, playoff szinten pedig közel száz találkozón működött már közre.
Az eset természetesen óriási felháborodást váltott ki az NHL vezetésében, a borítékolható döntés pedig nem is váratott sokáig magára. Alig pár órával a találkozót követően ugyanis az NHL minden hivatalos platformján megjelentetett egy közleményt, amelyben a liga tudatta, hogy Tim Peelt elfogadhatatlan magatartása miatt azonnali hatállyal felfüggeszti, a játékvezető a jövőben egészen biztosan nem működik közre a liga mérkőzésein. A szezon végén egyébként is a visszavonulását tervező játékvezető esete intő jel lehet kollégái számára – erről merengett a Twitteren Arpon Basu, a The Athletic jégkorong szakírója:
„Én a magam részéről hiányolom a közleményből azt a részt, hogy az NHL felhívja a teljes játékvezetői keret figyelmét az ilyen esetek elkerülésére. Tim Peelt csupán rajtakapták, hogy hangosan mondja ki azt, amit valószínűleg rajta kívül sok esetben mások is így gondolnak.”
Hosszú NHL karrierje során egyébként Tim Peelre nem először irányul komolyabb médiafigyelem, fájó, hogy a korábbi szereplése sem kifejezetten pozitív. 2018 decemberében egy St. Louis Blues-Florida Panthers mérkőzésen ugyanis a Blues egyik játékosa kicsit vaktában előrevágta a korongot, ami a lehető legérzékenyebb ponton találta el a mérkőzést dirigáló Tim Peelt. A slusszpoén azonban csak ezután a jött: a bíróról lepattanó korong ugyanis a Panthers meglepett kapusa mellett bepattant a hálóba. A gólt természetesen érvénytelenítették, a játékvezetőt pedig hosszasan ápolták. Ahogy egy gúnyos kommentelő az esetet rögzítő videó alatt megjegyezte: ezentúl nem kell ilyentől tartania.
via BBC
Delray Beach
Csapatot váltott minden idők legmagasabb NHL-játékosa
01/01/2021 09:14
Delray Beach
Megállapodás az NHL idei forgatókönyvéről
19/12/2020 10:31