Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Már a hét közepén tudjuk, hogy kié a legnagyobb sztori a teniszben ezen a héten

Nánási Antal

Frissítve 15/02/2023 - 14:36 GMT+1

Miközben Rotterdamban az ATP Tour színe-java verseng a szezon első fedettpályás tornagyőzelméért, Carlos Alcaraz pedig a világ másik végén, Buenos Airesben tér vissza a profi tenisz körforgásába, a hét sztoriját kétségkívül a hét harmadik ATP-tornájának helyet adó Delray Beachben írták.

A Pegula-sztori tanulsága: soha nem tudhatjuk, ki min megy keresztül

A szűk három hete befejeződött Ausztrál Open döntőjét követően győzelmi beszédében Novak Djokovic, a szokásos fordulatok mellett egy nagyon érzelmes vonalat is megpendített.
A szerb világelső ugyanis azt üzente a jövő teniszezőinek, hogy bármennyire is ellenük szólnak az érvek és a körülmények, soha ne adják fel az álmaikat, mert az, hogy ő a trófeával a kezében állhat a Rod Laver Arena közepén bizonyítja, hogy minden lehetséges.
Szűk három kellett hetet csupán várnunk, hogy minderre gyakorlati bizonyítékot is kapjunk, ami még akkor is igaz, ha nem egy újabb tinédzser berobbanásáról van esetünkben szó.

A Delray Beachben ezen a héten zajló ATP 250-es torna egyik első fordulós mérkőzésén ugyanis valóságos teniszcsoda történt.

Az egész versenyt messze a leggyengébb, 784. hellyel kezdő horvát Matija Pecotic ugyanis három játszmában legyőzte a korábbi top 10-es Jack Sockot, megnyerve így élete első mérkőzését a legmagasabb szinten. Mindezt 33 évesen, a teniszt egy normál munkaidős állás mellett űzve.
A horvát teniszező jelentősebb junior karrier nélkül került annak idején az USA-ba, amikor a Princeton Egyetem hallgatója lett 2009-ben.
Az ott eltöltött négy év alatt szép karriert futott be az amerikai egyetemi rendszerben, amelyben ranglista második helyig vitte. 2014-ben úgy döntött, megpróbálkozik a profi karrierrel, Challenger versenyekkel pedig egy év alatt a top 200 környékére sikerült feljönnie.
Közvetlenül a 2016-os Ausztrál Open selejtezője előtt azonban egy gyomorprobléma nyolc hónapra kivonta a forgalomból, műtét mellett szigorú pihenés és hosszú rehabilitáció várt rá. Ez idő alatt volt ideje gondolkodni, a bizonytalan folytatással kecsegtető profi tenisz helyett pedig a tanulást választotta. Így került a Harvardra.
A sporttól azonban teljesen nem szakadt el, új egyetemén kapcsolatba lépett az egyetemi teniszcsapat vezetőedzőjével, majd önkéntes edzőként csatlakozott a gárdához. Így sikerült formában tartania magát, majd a diploma megszerzése után úgy gondolta, ad magának egy évet és újra nekivág a profi tenisznek. Ekkor azonban számításait a COVID húzta keresztül.
Pecotic ezután a civil élet mellett döntött, és pénzügyi szakemberként vállalt munkát egy ingatlan befektetéssel foglalkozó vállalatnál. A munka mellett igyekezett formában tartani magát, naponta végzett kondiedzéseket és teniszezett hol a főnökével, hol egy-egy munkatársával.
A horvát játékos aztán gondolt egy merészet és a védett ranglistájával, valamint az esélytelenek nyugalmával benevezett a Delray Beach-i ATP-torna selejtezőjébe. Legnagyobb meglepetésére aztán egy visszalépésnek köszönhetően el is indulhatott, s előbb Stefan Kozlov, majd Tennys Sandgren legyőzésével feljutott a főtáblára.
Annyira utolsó perces volt a beugrásom, hogy a Stefan elleni mérkőzésre a műsorközlő az eredeti ellenfelet, Yosuke Watanukit szólította, a pályára viszont már én mentem fel.
A főtáblára kerülés már önmagában felér egy óriási sikerrel, az azonban, hogy Pecotic élni tudott élete lehetőségével, és legyőzte Jack Sockot, meseszerű. Félprofi teniszezőként az, hogy egy profi teniszezőt le tudott győzni, egészen elképesztő teljesítmény, és igaz ez még akkor is ha tudjuk, hogy a TOP 100-on kívüli Sock nem manapság éli a legszebb napjait.
A mérkőzése miatt munkahelyén szabadnapot kérő horvátnak beszélnie kell a főnökével, hobbija ugyanis a vártnál is tovább tartja őt távol az irodától. Sock legyőzésével ráadásul a ranglistán is óriásit ugrik, az élő ATP-rangsorban ugyanis már az 573. helyen jegyzik – több mint kétszáz helynyi javítás egyetlen győzelemmel.
Pecotic a jelek szerint a hazai teniszezőkre szakosodik, Delray Beachben ugyanis a selejtező mindkét körében és a főtáblán is egy amerikai játékost tudott legyőzni. Következő ellenfele az Ausztrál Open nagy felfedezettjét, Ben Sheltont legyőző Marcos Giron lesz, aki ugyancsak amerikai.
picture

Giron túl nagy falat volt a 20 éves Sheltonnak

Forrás: ATP
3850 karakter
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés