Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vajon ki minden idők legjobb Major League sportolója?

Eurosport
Eurosport

Publikálva 30/11/2020 - 06:17 GMT+1

Azt tudjuk, melyik sportágban ki a legnagyobb. De négyük közül?

Fotó: Eurosport

Michael Jordan, Wayne Gretzky, Babe Ruth és Tom Brady – valószínűleg sportáguk legnagyobb alakjai. De mégis: négy közül ki a legjobb? Erre keresi a választ a The Independent nemrég megjelent cikke.

Nézzük tehát azt a néhány szempontot, ami alapján a The Independent sorba rakta a saját sportágán belül egyébként általában legnagyobbnak tartott sportolókat. Hogy mindezt kiderítsük, először is különbséget kell tenni a „legnagyobb” és a „legjobb” szavak között. Ha azt keressük ugyanis, ki a legjobb, nagyszerű tehetségekről beszélünk, akiknek azonban emberi nagyságáról nem esik szó. Az örökség, amit hagytak, vagy az az életérzés, ami körülvette őket – ez egy másik kategória.
A cikk szerzője abból az alapvetésből indul ki, hogy megvan a négy nagy sportág általában vett legnagyobb alakja: Babe Ruth a baseball, Wayne Gretzky a jégkorong, Michael Jordan a kosárlabda, Tom Brady az amerikai futball képviseletében. Különböző kulcsfontosságú kategóriákban vizsgáljuk meg a sportolók pályáját, és mindig 10-es skálán pontozzuk őket.

Megnyert bajnokságok

Talán a leginkább kézenfekvő összehasonlítási forma, hogy melyikük hányszor nyerte meg sportága bajnokságát. Ebben a kategóriában Babe Ruth a nyerő, aki hétszer nyerte meg a World Seriest: háromszor a Boston Red Soxszal, négyszer pedig a New York Yankees-zel.
Michael Jordan és Tom Brady egyaránt hatszor nyerte meg az NBA nagydöntőt, illetve a Super Bowl-t, a volt New England-i irányító viszont annyival jobb, hogy nála többször soha senki nem nyert, Jordan pedig csak 10. a legtöbb NBA címet nyert játékosok rangsorában. Gretzky négy Stanley-kupával valósággal kullog a többiek mögött, még ha ez is elképesztő teljesítmény.
Brady – 10
Ruth – 10
Jordan – 8
Gretzky – 6

Egyéni elismerések

Fantasztikus karrierje során Gretzky kilenc alkalommal nyerte el a Hart-emlékkupát, ami ugyanazt jelenti, mint más sportágban az MVP, vagyis a legértékesebb játékos. Ez a szám minden liga közül a legnagyobb. Mindemellett kétszer választották a rájátszás MVP-jének, és nyolcszor szerepelt az NHL All-Star-csapatában. 1982-ben a Sports Illustrated és az AP hírügynökség is az év sportolójának választotta, és annak idején jelölték az évtized sportolója díjra is.
Jordant 1988-ban az év legjobb védőjének választották, és kilencszer volt az All-Star-csapat védője. Egymást követő három évben, 1991-1993 között volt az év legjobb sportolója az AP-nél, az ESPN pedig az évszázad legjobb észak-amerikai sportolójának választotta. Jordan bekerült az Egyesült Államok olimpiai hírességek csarnokába, miután 1984-ben és 1992-ben a győztes csapat tagja volt.
picture

Babe Ruth

Fotó: Eurosport

Tom Brady leszakadva Gretzky és Jordan mögött azért azt fel tudja mutatni, hogy 2017-ben, negyvenévesen ő volt minden idők a legidősebb MVP játékosa. Ráadásul mindenki másnál többször, négyszer volt a Super Bowl legértékesebb játékosa, kétszer az év támadó játékosa, és háromszor választották be az All Pro csapatba. A Jelenleg a Tampa Bay Buccaneers csapatában játszó irányítót korábban szintén nevezték az AP év sportolója választáson, ahogy az évtized NFL játékosának díjára is.
Hozzá hasonlóan Ruth is csekély módon tud beszállni ebbe a kategóriába, bár az is igaz, az ő korszakában nem voltak még ennyire elterjedve a díjak. Ennek ellenére a Bambino becenévre hallgató sportoló 1923-ban elnyerte az American League (tehát az MLB egyik fele) MVP címét, és ott volt a hírességek csarnokának első tagjai között 1936-ban. Talán a legnagyobb elismerés halála után jött: az ESPN Michael Jordan mögött második helyre tette az az évszázad legjobb észak amerikai sportolóinak listáján.
Gretzky – 10
Jordan – 10
Brady – 7
Ruth – 6

Statisztika

Wayne Gretzky 10 különböző évadban lett a kanadai táblázat győztese az NHL-ben, de az egész karrier alatt lőtt gólok listáját ugyanúgy vezeti, ahogy ő lőtte a legtöbb rájátszás gólt, az egy szezonban elért maximális találatot, a legtöbb rájátszás gólpasszt és az egész karrier alatt adott gólpasszok listáját is. Nemcsak a legtöbb gólt lőtte, hanem a leghatékonyabban is. Gretzky pályája elején ezt a listát Phil Esposito vezette, akinek az 1970-71-es szezonban 76 gólhoz 550 lövésre volt szüksége. Ezt a rekordot sikerült túlszárnyalni, amikor Gretzky-nek ugyanehhez a számhoz 287 lövés is elég volt.
A statisztikák szempontjából Brady is dominálja saját sportágát. Ő a legtöbb meccset megnyerő irányító, ő vett részt a legtöbb meccsen kettő vagy annál több touchdownnal és a legtöbb passzal is, ami aztán TD-hez vezetett. Neki volt a legtöbb rájátszás győzelme és ugyanígy első a Super Bowl részvételekben. Brady Drew Brees mögött a második a pályája során dobott passzok össz-yard számában, és holtversenyben második a pályája során dobott TD-ket tekintve.
picture

Tom Brady a Buccaneers irányítója

Fotó: Eurosport

Michael Jordan 10 szezonon át volt az NBA gólkirálya, és három szezonban volt a legjobb labdaszerző. 30,1-es meccsenkénti pontátlaga a liga történetének legjobbja.
Babe Ruth elég jó statisztikai mutatókkal rendelkezik.12 évadon át ütötte a legtöbb home runt, 6 évadban pedig ő volt a legtöbb RBI-t szerző játékos (ez a szám megmutatja, egy ütésből hány pontot szerez az adott csapat, jellemzően a bázisokon lévő játékosok befutásával). Ruth volt az első játékos, aki egy szezonban előbb 50, majd 60 home runt ütött, és ő volt az első, aki pályája során elérte az 500-at.
Gretzky – 10
Brady – 9
Jordan – 8
Ruth – 8

Befolyás és örökség

Noha mindenki letett valamit az asztalra, ez az a kategória, ahol Michael Jordan utolérhetetlennek tűnik. Saját márkája, az Air Jordan 1,6 milliárd dollárt ér. Ő a Charlotte Hornets kosárcsapat tulajdonosa, 2016-ban pedig Barack Obama az Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntette ki. Mindezek mellett azonban talán az a legnagyobb eredménye, hogy egymaga túlnőtte a kosárlabdát. Az emberek az NBA-t Michael Jordan miatt nézték.
A nézettségi adatok az ő Ideje alatt folyamatosan nőttek, a liga népszerűsége pedig drasztikusan csökkent visszavonulása után. A döntő népszerűsége egészen 2015-ig nem tudott visszatérni arra a szintre, amit Jordan utolsó, 1998-as nagydöntője tudott produkálni.
A "michaeljordanség" és a Last Dance esszenciája - MJ elképesztő vezér, de gyarló kapitány volt | EurosportE sorok írójánál a Last Dance a hetedik - és nyolcadik - résszel érte el az eddigi csúcspontját. A Chicago Bulls és Michael Jordan közösen nyert utolsó NBA-bajnoki címéről szóló dokumentumfilm-sorozat 7. epizódjának utolsó négy percét tartjuk a szenzációs doksi esszenciájának, és a michaeljordanség legkiválóbbösszegzésének.
Wayne Gretzky-t 1999-ben választották be a hírességek csarnokába, és fontos tudni: ő volt a 10., eddig egyben utolsó, akinél megkerülve a szabályokat, nem várták meg a minimum hároméves szünetet visszavonulása után. A legnagyobb hízelgő gesztus azonban a 2000-es All Star gála, ahol visszavonták mezszámát, a 99-est. Nemcsak a saját csapatában, hanem az egész ligában. Senki soha többé nem hokizhat ezzel a számmal.
Babe Ruth a saját idejében az amerikai nemzeti egységet szimbolizálta. A legenda szerint a második világháborúban a japán katonák úgy szitkozódtak amerikai ellenfeleikkel szemben, hogy angolul a képükbe kiabálták: "A pokolba Babe Ruth-tal!" persze mindez egy TV előtti korszakban, amikor a játékos legendája csak a szájhagyomány útján terjedhetett. Alakja és nagyszerűsége talán ezért is ilyen mitikus.
Ezen a listán talán Tom Brady áll leghátul. A 2000-ben 199. játékosként draftolt irányító a maga nemében azért így is legenda lett.
Jordan – 10
Gretzky – 8
Ruth – 7
Brady – 5

Szóval ki a legnagyobbak legnagyobbika?

Akárhogy forgatjuk a lapokat, mindig Michael Jordan jön ki győztesen. Hogy minek köszönhető ez? Képességei és stílusa remek kombinációt alkotott, úttörője volt annak, hogyan vezesse a kosárlabdát a mainstream szórakozásba.
Noha Gretzky, Brady és Ruth sportolói nagysága elvitathatatlan, Jordan úgy emelte fel a kosárlabdát, ahogy előtte soha senki semelyik sportágat. Ahogy Magic Johnson fogalmazott: „Ott van Michael Jordan, és utána jövünk mindannyian.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés