Torino és Innsbruck lesz az a két európai város, amely Madrid mellet megrendezi a Davis Kupa 2021-es nagydöntőjét novemberben.

A 2019-ben teljesen új lebonyolítási rendszerrel újragondolt sorozat ezzel második nekifutásra igencsak komoly változáson esik át, s azt is tudjuk, hogy 2022-re is marad az újításokból.
Miközben a világ teniszt szerető közönsége ezekben a napokban leginkább Monte Carlo-ra figyel (már amikor persze nem esik az eső), történik azért más nagy horderejű történés is a sportág körforgásában. Ismeretes, hogy 2019-ben merőben új lebonyolítással zajlott le a Davis Kupa, amely a szokásos, egész évben elnyúló, és november végén egy hagyományos kétcsapatos döntőben kicsúcsosodó formula helyett egy egyfordulós selejtezőt, valamint egy tizennyolc csapatos, hétnapos nagydöntőt tartalmazó formátumot vezetett be.
Tenisz
Újra Bondár Anna a legjobb a nőknél, Fucsovics Marci a top 100-ban zárja az évet a férfiaknál
4 ÓRÁJA
Az új módi mögött az a Kosmos Group nevű befektetési csoport állt, amely jelentős összeggel húzta el a mézesmadzagot a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) előtt, amely cserébe átadta az immáron 121 éves múltra visszatekintő sorozat lebonyolításának lehetőségét az új gazdáknak. Az FC Barcelona és a spanyol labdarúgó válogatott védője, Gerard Pique által vezetett csoport pedig alaposan belenyúlt a korábbi rendszerbe, aminek következtében 2019 novemberében nem kevesebb mint tizennyolc csapat gyűlt össze Madridban, hogy eldöntse a trófea sorsát. A végeredmény ismert, a Rafael Nadal vezett spanyolok ugyanis megnyerték a tornát, a döntőben a Denis Shapovalov vezette kanadai csapatot legyőzve.
A magyar DK-csapat Belgium debreceni legyőzésével kvalifikálta magát a 2020-as tornára, a világjárvány azonban közbeszólt, így 2020-ban elmaradt a viadal. A váratlanul nyakukba szakadő időt pedig a jelek szerint a szervezőknek sikerült hasznosan eltölteniük, hiszen valamit kezdeni kellett a 2019-es esemény alkalmával tapasztalt zsúfolt menetrenddel.
Tizennyolc csapat számára ugyanis mindössze hét nap állt rendelkezésre ahhoz, hogy előbb csoportmérkőzések, majd egyenes kieséses párharcok során eldöntse a legjobb kilétét. Nem sokat javított a helyzeten az, hogy szakítva a korábbi hagyományokkal, három nyert szett helyett két nyert játszmás formátumban rendezték a tornát, ekkora tömeg számára azonban egészen egyszerűen nem volt elegendő hét nap és egyetlen helyszín.
https://i.eurosport.com/2021/04/13/3070826.jpg
Az már januárban kiderült, hogy Madrid ezúttal nem egymaga, hanem két másik várossal együtt rendezné meg a tornát, mint ahogyan az is világossá vált, hogy hét helyett tizenegynaposra nyújtják az eseményt. Miután az ITF és a Kosmos Group közleménye szerint a sportági világszervezet végrehajtó bizottsága elfogadta a lebonyolítási formátum módosítását, most az is kiderült, melyik a két társházigazda város.
Ahogyan arra számítani lehetett, két európai helyszín pályázatát bírálta el kedvezően az ITF, így Torino és Innsbruck társul be a tervek szerint november 25 – december 5 között zajló eseménybe. A közlemény szerint mindhárom város két-két csoport küzdelmeinek adhat otthont, a két beugró ezeken felül egy-egy negyeddöntőt is megrendezhet. Madrid a maga két csoportja mellett két további negyeddöntő házigazdája lesz, és természetesen a spanyol fővárosban maradnak az elődöntők és a döntő is.
„A januárban bejelentett formátum hármas célt szolgál:a játékosok számára kedvezőbb időkeretek biztosítása, a szurkolói élmény növelése, valamint új nézői csoportok megszólítása. Biztosak vagyunk benne, hogy a három helyszín párját ritkító eseményt fog rendezni, amely elnyeri a játékosok és a nézők tetszését egyaránt. idézi a szövetségi közlemény Kris Dent, az ITF profi teniszért felelős igazgatójának szavait.
https://i.eurosport.com/2019/11/10/2714258.jpg
A hat csoportot úgy osztották el a városok között, hogy mindhárom rendező saját csapata hazai pályán játszhat. A madridi helyszín a Madrid Arena lesz, míg Inssbruckban az Olympia Halle. Torinóban pedig az a Pala Alpitour ad otthont a mérkőzéseknek, amely hetekkel a DK-meccsek előtt 2021-ben első ízben ad otthont az ATP világbajnokságnak is. A D-csoportba sorolt magyar csapat is Torinóba hivatalos novemberben, hogy a Fucsovics Márton vezette csapat megmérkőzzön a horvát és az ausztrál csapattal. Továbbjutás esetén a magyar csapat a negyeddöntőjét is Torinóban játszaná.
https://i.eurosport.com/2021/04/13/3059461.jpg
Madrid:
A-csoport: Spanyolország, Orosz Tenisz Szövetség, Ecuador
B-csoport: Kanada, Kazahsztán, Svédország
Innsbruck:
C-csoport: Franciaország, Nagy-Britannia, Csehország
F-csoport: Szerbia, Németország, Ausztria
Torino:
D-csoport: Horvátország, Magyarország, Ausztrália
E-csoport: USA, Olaszország, Kolumbia.
https://i.eurosport.com/2019/11/21/2721123.jpg
A korábbi kiváló teniszező, Albert Costa, aki manapság a Davis Kupa döntő tornaigazgatója elmondta, a két kiválasztott város nagyon meggyőző pályázati anyagot tett le az asztalra. A kiválasztásnál szempont volt Madrid egyszerű elérése, valamint a teniszesemények lebonyolításában való tapasztalat.
„Fontos volt, hogy olyan városokat válasszunk, amelyek nagyjából hasonló körülményeket tudnak nyújtani, mint Madrid, ezzel is elősegítve az utazó játékosok minél könnyebb átállását. A mai bejelentéstől számítva keményen fogunk dolgozni azért, hogy a lehető legszínvonalabb eseményt tudjuk tető alá hozni. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a madridi hatóságokkal is, hiszen a spanyol főváros a következő években is a torna bázisa marad.
A Davis Kupa-döntő csoportmérkőzéseit, valamint az egyenes kieséses szakasz találkozóit is mindhárom helyszínen kemény borításon játszák le. A szövetségi közlemény ismét megerősíti azt a januárban már beharangozott információt is, amely szerint 2022-től tizenhat csapatosra szűkül a döntőbe jutó válogatottak mezőnye.
Forrás: daviscup.com
Davis Cup
Így szerzett vezetést Kanada a Davis-kupa-döntőben
20 ÓRÁJA
Davis Cup
Auger-Aliassime biztosította be Kanada első Davis-kupa-győzelmét
20 ÓRÁJA