Torino és Innsbruck lesz az a két európai város, amely Madrid mellet megrendezi a Davis Kupa 2021-es nagydöntőjét novemberben.

A 2019-ben teljesen új lebonyolítási rendszerrel újragondolt sorozat ezzel második nekifutásra igencsak komoly változáson esik át, s azt is tudjuk, hogy 2022-re is marad az újításokból.
Miközben a világ teniszt szerető közönsége ezekben a napokban leginkább Monte Carlo-ra figyel (már amikor persze nem esik az eső), történik azért más nagy horderejű történés is a sportág körforgásában. Ismeretes, hogy 2019-ben merőben új lebonyolítással zajlott le a Davis Kupa, amely a szokásos, egész évben elnyúló, és november végén egy hagyományos kétcsapatos döntőben kicsúcsosodó formula helyett egy egyfordulós selejtezőt, valamint egy tizennyolc csapatos, hétnapos nagydöntőt tartalmazó formátumot vezetett be.
Tokyo 2020
Djokovic és Medvedev sem nagyon érti, miért a legnagyobb hőségben kell játszaniuk
2 ÓRÁJA
Az új módi mögött az a Kosmos Group nevű befektetési csoport állt, amely jelentős összeggel húzta el a mézesmadzagot a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) előtt, amely cserébe átadta az immáron 121 éves múltra visszatekintő sorozat lebonyolításának lehetőségét az új gazdáknak. Az FC Barcelona és a spanyol labdarúgó válogatott védője, Gerard Pique által vezetett csoport pedig alaposan belenyúlt a korábbi rendszerbe, aminek következtében 2019 novemberében nem kevesebb mint tizennyolc csapat gyűlt össze Madridban, hogy eldöntse a trófea sorsát. A végeredmény ismert, a Rafael Nadal vezett spanyolok ugyanis megnyerték a tornát, a döntőben a Denis Shapovalov vezette kanadai csapatot legyőzve.
A magyar DK-csapat Belgium debreceni legyőzésével kvalifikálta magát a 2020-as tornára, a világjárvány azonban közbeszólt, így 2020-ban elmaradt a viadal. A váratlanul nyakukba szakadő időt pedig a jelek szerint a szervezőknek sikerült hasznosan eltölteniük, hiszen valamit kezdeni kellett a 2019-es esemény alkalmával tapasztalt zsúfolt menetrenddel.
Tizennyolc csapat számára ugyanis mindössze hét nap állt rendelkezésre ahhoz, hogy előbb csoportmérkőzések, majd egyenes kieséses párharcok során eldöntse a legjobb kilétét. Nem sokat javított a helyzeten az, hogy szakítva a korábbi hagyományokkal, három nyert szett helyett két nyert játszmás formátumban rendezték a tornát, ekkora tömeg számára azonban egészen egyszerűen nem volt elegendő hét nap és egyetlen helyszín.
https://i.eurosport.com/2021/04/13/3070826.jpg
Az már januárban kiderült, hogy Madrid ezúttal nem egymaga, hanem két másik várossal együtt rendezné meg a tornát, mint ahogyan az is világossá vált, hogy hét helyett tizenegynaposra nyújtják az eseményt. Miután az ITF és a Kosmos Group közleménye szerint a sportági világszervezet végrehajtó bizottsága elfogadta a lebonyolítási formátum módosítását, most az is kiderült, melyik a két társházigazda város.
Ahogyan arra számítani lehetett, két európai helyszín pályázatát bírálta el kedvezően az ITF, így Torino és Innsbruck társul be a tervek szerint november 25 – december 5 között zajló eseménybe. A közlemény szerint mindhárom város két-két csoport küzdelmeinek adhat otthont, a két beugró ezeken felül egy-egy negyeddöntőt is megrendezhet. Madrid a maga két csoportja mellett két további negyeddöntő házigazdája lesz, és természetesen a spanyol fővárosban maradnak az elődöntők és a döntő is.
„A januárban bejelentett formátum hármas célt szolgál:a játékosok számára kedvezőbb időkeretek biztosítása, a szurkolói élmény növelése, valamint új nézői csoportok megszólítása. Biztosak vagyunk benne, hogy a három helyszín párját ritkító eseményt fog rendezni, amely elnyeri a játékosok és a nézők tetszését egyaránt. idézi a szövetségi közlemény Kris Dent, az ITF profi teniszért felelős igazgatójának szavait.
https://i.eurosport.com/2019/11/10/2714258.jpg
A hat csoportot úgy osztották el a városok között, hogy mindhárom rendező saját csapata hazai pályán játszhat. A madridi helyszín a Madrid Arena lesz, míg Inssbruckban az Olympia Halle. Torinóban pedig az a Pala Alpitour ad otthont a mérkőzéseknek, amely hetekkel a DK-meccsek előtt 2021-ben első ízben ad otthont az ATP világbajnokságnak is. A D-csoportba sorolt magyar csapat is Torinóba hivatalos novemberben, hogy a Fucsovics Márton vezette csapat megmérkőzzön a horvát és az ausztrál csapattal. Továbbjutás esetén a magyar csapat a negyeddöntőjét is Torinóban játszaná.
https://i.eurosport.com/2021/04/13/3059461.jpg
Madrid:
A-csoport: Spanyolország, Orosz Tenisz Szövetség, Ecuador
B-csoport: Kanada, Kazahsztán, Svédország
Innsbruck:
C-csoport: Franciaország, Nagy-Britannia, Csehország
F-csoport: Szerbia, Németország, Ausztria
Torino:
D-csoport: Horvátország, Magyarország, Ausztrália
E-csoport: USA, Olaszország, Kolumbia.
https://i.eurosport.com/2019/11/21/2721123.jpg
A korábbi kiváló teniszező, Albert Costa, aki manapság a Davis Kupa döntő tornaigazgatója elmondta, a két kiválasztott város nagyon meggyőző pályázati anyagot tett le az asztalra. A kiválasztásnál szempont volt Madrid egyszerű elérése, valamint a teniszesemények lebonyolításában való tapasztalat.
„Fontos volt, hogy olyan városokat válasszunk, amelyek nagyjából hasonló körülményeket tudnak nyújtani, mint Madrid, ezzel is elősegítve az utazó játékosok minél könnyebb átállását. A mai bejelentéstől számítva keményen fogunk dolgozni azért, hogy a lehető legszínvonalabb eseményt tudjuk tető alá hozni. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a madridi hatóságokkal is, hiszen a spanyol főváros a következő években is a torna bázisa marad.
A Davis Kupa-döntő csoportmérkőzéseit, valamint az egyenes kieséses szakasz találkozóit is mindhárom helyszínen kemény borításon játszák le. A szövetségi közlemény ismét megerősíti azt a januárban már beharangozott információt is, amely szerint 2022-től tizenhat csapatosra szűkül a döntőbe jutó válogatottak mezőnye.
Forrás: daviscup.com
Tokyo 2020
Osaka sima győzelemmel mutatkozott be az olimpián
2 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Andy Murray sérülés miatt visszalépett
6 ÓRÁJA