Előbb-utóbb lassan mindenki megtanulja, nem érdemes Daniil Medvedev ellen szurkolni.


Lehet szeretni vagy nem szeretni, ám az tagadhatatlan, hogy bármit is csinál, Daniil Medvedev rendkívül szórakoztató jelenség a pályán. Szokatlan megoldásai, furcsa, de rendkívül hatékony stílusa, és sokszor a fizikai törvényszerűségeivel dacoló játéka mellett akkor is garantáltan tesz vagy mond valami olyat, amire akaratlanul is felkapja az ember a fejét, ha épp nem a jó teniszéről szól a meccs. Mostani cikkünkben a legemlékezetesebb és legviccesebb kifakadásait gyűjtöttük össze.
Australian Open
Murray maratoni ötszettest nyert meg, Bondár Annának nem sikerült a bravúr a Garros-döntős ellen
18 ÓRÁJA

A verseny fénypontja a spanyolok legyőzése volt

Valószínűleg nem lövünk nagyon mellé, ha azt állítjuk, Medvedev nem lopta be magát a spanyol közönség szívébe a Caja Magicában. Az oroszokkal szembeni ellenszenvet szépen megalapozta az a tény, hogy a csoportkörben Feliciano López bravúros győzelme ellenére megverték a hazai csapatot, akik így aztán nem is jutottak a nyolc közé. Németországot az elődöntőben simán, 2-0-ra intézték el Medvedevék, a friss US Open-győztest pedig elég csúnyán kifütyülte a közönség.
Az orosznak persze nem kellett kétszer mondani, hogy vegye fel a kesztyűt, már a pályán adott interjúban visszavágott. „Nagyon örülök, hogy döntőbe jutott a csapat. Csodálatos két hét áll mögöttünk, aminek az volt a fénypontja, amikor megvertük Spanyolországot. Mindannyian nagyon boldogok voltunk az öltözőben, hogy Madridban legyőztük a spanyolokat, a hazaiak kedvenceit. Nagyszerű érzés volt, aminek nagyon örülök.”
2019 óta mondogatom, hogy ha azt akarjátok, hogy kikapjak, ne fütyüljetek ki, inkább szurkoljatok nekem – tette hozzá.

Miattatok nyertem

Medvedev egyik legemlékezetesebb kifakadása, egyúttal nézőtéri összeütközése a 2019-es US Openhez kötődik, amikor a mérkőzés hevében a középső ujjával be is intett a közönségnek. A mozdulatot a feje mögött gondosan elrejtette, vagyis a többség csak a kivetítőn láthatta, a hatást azonban így is elérte. És még csak büntetést sem kapott érte, mivel a mérkőzésvezető sem szúrta ki élőben, a felvételek alapján pedig nem adhatott figyelmeztetést az orosznak.
A lényeg azonban a mérkőzés után jött, a pályán adott interjúban. „Az energia, amit ma kaptam tőletek, szerintem elegendő lesz a következő négy mérkőzésre. Minél többször csináljátok ezt, én annál többször fogok nyerni nektek. Köszönöm. Szeretném, ha tudnátok, mielőtt ma aludni tértek, hogy miattatok nyertem” – fogalmazott az orosz, aki később azt is hozzátette, a közönség gyűlöletéből tudott táplálkozni és erőt meríteni.

A US Open egy vicc

2020 minden szempontból más US Open volt, mint az egy évvel korábbi: Medvedev a torna egyik legnagyobb favoritjaként indult, nagyobb tapasztalattal a háta mögött, ráadásul a nézőket is maga mögé állította az emlékezetes, Rafael Nadal elleni döntővel. Az viszont ebben az évben még nem derült ki, valóban megbocsátotta-e a közönség a múltbéli suttyóságát, mivel a járvány miatt zárt kapuk mögött rendezték meg a versenyt.
Az orosz azért így is talált okot a kifakadásra, miután a mérkőzésvezető figyelmeztette őt, amiért átlépett Dominic Thiem térfelére. „Figyelmeztetést kaptam. De miért is? Ez a US Open egy vicc. Sajnálom. Megöltem valakit, igaz? Annyira sajnálom, hogy átmentem a másik oldalra. Fogadjátok az őszinte bocsánatkérésem, amiért ez megtörtént. Istenem. Te pedig állandóan ott ülsz a pálya szélén, de semmit sem teszel. Semmit” – bökte oda a megszeppent supervisornak.

Tudod, mennyire hülye ítélet ez?

A torontói tenisztornán egészen érdekes jelenetet láthattak a tévénézők Medvevev és Bublik mérkőzésén. Az orosz – egy tulajdonképpen agyonnyert – labdamenetben középre ütötte a lecsapást, épp oda, ahol kazah ellenfele is állt, emiatt a labdamenet közben elnézést kért. Aurélie Tourte végül hindrence-ként értékelte a látottakat, vagyis hogy Medvedev a labdameneten belüli hanghatással zavarta ez ellenfelét, így Bublik nyerte a pontot.

Furcsa szabály miatt veszített pontott Daniil Medvedev

Az orosz az ítélet hallatán nevetésben tört ki. „Én ütöttem a labdát, nem neki kellett. Fel tudod fogni, mennyire hülye ítélet ez? Ez kint lesz a Tennis TV-n” – mondta még a pályán. Medvedev utólag elismerte, le kellett csekkolnia, mit is takar pontosan a szabály, és még az alapján sem értette, miért kapott büntetést. „Meg lehet kérdezni Bublikot, hogy megzavartam-e azzal, hogy elnézést kértem. Azt fogja mondani, hogy nem. Én következtem egy olyan lecsapással, amit sosem hibáznék el. Be is vágtam.”

Amikor előkerült a pénztárca

2017-ben még egészen más dimenzióban teniszezett az orosz, épp hogy top 50-es játékosnak mondhatta magát, Wimbledonban azonban az egész világ megismerhette a nevét. És még csak nem is feltétlenül azért, mert a torna első fordulójában legyőzte az 5. kiemelt (de világranglista-3.) Stan Wawrinkát, az igazán érdekes eseményekre a második körig kellett várni, ahol némi meglepetésre kikapott a 124. helyezett Ruben Bemelmanstól.
Medvedev elég sajátosan fejezte ki, mennyire nem volt elégedett Mariana Alves székbíró munkájával: előkapta a pénztárcáját, majd látványos mozdulattal érméket dobált a játékvezető irányába. Ez a húzás 14 500 dollárjába került, utólag pedig elnézést kért a viselkedése miatt. „Nem gondoltam át, nem tudom, miért csináltam. Frusztrált, hogy elveszítettem a meccset, és talán volt néhány rossz ítélet, ám ez előfordul a sportban. Csalódott voltam, és butaságot csináltam.”

Salak

Önmagában egy egész cikket meg lehetne tölteni azokkal a pillanatokkal, amikor az orosz nem tudta magába fojtani a salakpálya okozta frusztrációját. Kevés játékos (és egyre kevesebb) akad, aki kemény pályán képes megszorongatni Medvedevet, de ha salakról van szó, ott mintha egészen más teniszező lenne, mérkőzést is csak elvétve nyer. Ennek eredményeképp pedig rendkívül szórakoztató jeleneteket láthatott a közönség.
Madridban előadta a mérkőzésvezetőnek, hogy képtelenség kárt okozni a salakos pályában, mert már eleve rossz, de ugyanezen a versenyen hangzott el a klasszikus: „Nem akarok ezen a borításon játszani” kifakadása is. Aztán jött az Aslan Karatsev elleni meccse Rómából, ahol már visszafogta magát ütőcsapkodás terén, de egy esetben azért kiszólt a supervisornak: „Légy szíves, léptessetek le, nem akarok itt lenni. Ez mindenkire nézve veszélyes lehet.”
Római produkcióján még Rublev is csak nevetni tudott.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Australian Open
Medvedev, Murray, Tsitsipas: nagy nevek jó meccseivel folytatódik az Ausztrál Open
TEGNAP 17:39
Australian Open
Mats Wilander: „6-8 srác esélyes lehet a döntőre” – exkluzív interjú
TEGNAP 06:40