Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kyrgios nem akar leállni Wimbledon után, úgy érzi, top 5-ös szinten játszik

Németh Dániel

Publikálva 04/08/2022 - 11:42 GMT+2

Nick Kyrgios motivációja a wimbledoni döntőt követően is megmaradt, és úgy érzi, ha folytatja a megkezdett edzésmunkát, akkor kerülhet még hasonló helyzetbe a karrierje során. Úgy gondolja, az idei teljesítménye alapján legrosszabb esetben is a top 20-hoz tartozik, de az sem kizárt, hogy a top 5-ös szintet is megüti a játéka.

Nick Kyrgios

Fotó: AFP

Párosgyőzelem a hazai Grand Slamen, wimbledoni döntő – Nick Kyrgiosnak toronymagasan a 2022-es a pályafutása legjobb éve. Nem is szeretne itt megtorpanni.

„Néha előfordul, hogy Grand Slam-döntősök vagy Grand Slam-győztesek a következő hat hónapban szenvednek, én viszont nem szeretnék közéjük tartozni” – jelentette ki Nick Kyrgios. „Azokhoz a játékosokhoz szeretnék csatlakozni, akik meglovagolják a sikert, és a folytatásban is jól játszanak. Nem szeretnék hullámvölgyeket vagy rossz meccseket a Grand Slam után. Ez egy rövid ablak, és én ki fogom használni.”
2014-es berobbanását követően szinte magától értetődőnek tűnt, hogy az ő tehetségével előbb vagy utóbb GS-győztes lesz belőle. Mentális és motivációs problémái miatt azonban sosem teljesedett ki igazán, és legjobb esetben is csak felvillanásokra futotta tőle, így lassacskán ráragadt az eltékozolt tehetség címke. Idén azonban a korábbi önmagához képest motiváltan játszik, amelynek egy páros Grand Slam-győzelem és egy friss wimbledoni döntő lett a jutalma.
Nagyszerű évem van. Ha a wimbledoni pontokkal is számolhatnánk, nagyjából a top 15-ben vagy a top 20-ban lennék a világon. Egyértelműen azt érzem, hogy ezen a szinten játszom jelenleg, ha nem top 10-es vagy akár top 5-ös teniszt.
Kyrgiostól sokszor hallottunk már meghökkentő nyilatkozatokat, ezúttal viszont reálisan értékelte a teljesítményét. 2022-ben nyolc versenyen állt rajthoz (a héten zajló washingtoni a kilencedik), ezek közül csak kétszer fordult elő, hogy nem nyert legalább három meccset: az Ausztrál Openen, ahol Daniil Medvedevtől kapott ki, illetve Mallorcán, ahol sérülés miatt lépett vissza. Indian Wellsben negyeddöntős, Houstonban, Stuttgartban és Halléban elődöntős, Wimbledonban pedig döntős volt.
picture

Daniil Medvedev és Nick Kyrgios az Australian Openen

Fotó: Getty Images

„Úgy érzem, hogy a hozzánk hasonló, normális játékosok számára nem túl gyakori a Grand Slam-döntő. Federer, Nadal és Djokovic persze rengeteg döntőt játszott, én viszont hatalmas lehetőségként éltem meg. Azt is, hogy szettelőnyben voltam. Most, hogy már leülepedett a meccs, nagyon sok mindent másképp csinálnék, de igyekszem megfelelően dolgozni annak érdekében, hogy újra helyzetbe hozzam magam. Úgy érzem, ezen az úton haladok, és a csapatom segít elérni ezt a célt.”
Most már mindannyian tudjuk, hogy ez lehetséges. Korábban szerintem nem hittünk abban, hogy valóban Grand Slamért küzdhetek, de most már valós dolog. Ehhez a motiváció a kulcs.
Egy dolog még hiányzik Kyrgios 2022-es szezonjából: a kiegyensúlyozott játék ellenére nem nyert tornát. Ezen a héten Washingtonban játszik, ahol 2019-ből már szerzett egy címet, és most is a torna esélyesei közé tartozik, amit a Marcos Giron és a Tommy Paul elleni győzelmekkel is nyomatékosított. Közben a párosra is összpontosít, amelyben jelentős sikereket ért el az idén Thanasi Kokkinakisszal; ráadásul még a felkészülését is nagyban segíti.
„Szerintem a páros mindig nagy élmény, különösen akkor, ha egy jó barát áll mellettem. Jobban szeretek párosozni, fenntartva ezzel a versenyszellemet, mint kimenni a pályára és edzeni egyet. Sokkal jobban stimulál, ha versenyezhetek, és közben még nyilvánvalóan némi pénzt is keresek. Hatalmas dolog, hogy Thanasival nyertünk egy újabb trófeát. Segített az itteni meccsemben is. Lassan kezdtem, de aztán ráéreztem a fogadásokra. A szerváim mindig is jók voltak, de az előző hónapokban szintet léptek.”
2019-ben Kyrgios maga mögé tudta állítani a nézőket is, a meccslabdáknál például rendre az egyik szurkolótól kérdezte meg, hova szerváljon. „Úgy gondolom, hogy ez remek élmény volt azoknak, akik kifizették a pénzt, hogy láthassanak minket, és aztán ezzel az emlékkel távoztak, legyen szó egy fiatal srácról vagy egy idősebb hölgyről. Szerintem ez elég klassz dolog. Azt kívánom, bárcsak lett volna ehhez hasonló élményben részem, amikor teniszmeccseket néztem.”
picture

Nick Kyrgios

Fotó: Getty Images

Tavaly Kyrgios már az első fordulóban búcsúzott a tornától, ráadásul címvédőként, hiszen a járvány miatt 2020-ban elmaradt a verseny. „Annyira rossz élményeim voltak, olyan sok minden történt tavaly, hogy egyáltalán nem éreztem jól magam a pályán. Szenvedtem, nem élveztem a teniszt. Formán kívül is voltam, ezért rengeteg meccset veszítettem el” – ismerte el az ausztrál, aki most összehasonlíthatatlanul jobb passzban van.
„Próbáltam rávenni magam, hogy nagy energiával játsszak és jól teljesítsek. Most tisztában vagyok azzal, hogy képes vagyok remek teniszre. Őszintén szólva az önbizalmam nem volt túl magas a Giron elleni mérkőzés előtt, mert erre a pályára kellett visszatérni. Tavaly az első körben kikaptam, amit nehéz volt megemészteni a győzelmet követően” – magyarázta Kyrgios, aki a Paul elleni győzelmét követően már a 3. fordulóban van Washingtonban, a következő körben pedig Reilly Opelka vár rá.
Forrás: tennis.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés