Megkérték Berrettini kezét, aki közben Federer, Djokovic és Murray nyomdokaiba lépett

Kálmán Laci

Publikálva 19/06/2022 - 12:28 GMT+2

Matteo Berrettini elit társasághoz csatlakozott szombaton, miután legyőzte Botic van de Zandschulpot a Queen’s-i füves torna elődöntőjében. A 26 éves olasz mindössze a negyedik aktív, de összességében is csak a 14. olyan játékos, aki négy egymás utáni füves tornáján döntőbe jutott. Ellenfele Filip Krajinovic lesz a fináléban.

Matteo Berrettini

Fotó: Getty Images

Matteo Berrettini egy évvel ezelőtt győzött Queen’s-ben, úgyhogy egy mérkőzésre van a címvédéstől. Tavaly döntőzött Wimbledonban, Novak Djokovictól kapott ki. Aztán jött 2022 és Stuttgart, ahol lenyomta Andy Murrayt a döntőben, most pedig megint Queen’s-nél járunk, ahol egy újabb finálé vár rá Filip Krajinovic ellen.

Az aktív játékosok közül csak Roger Federer, Murray és Djokovic játszott zsinórban négy füves döntőt, ezt a sorozatot a svájci négyszer is megcsinálta.

Ha Berrettini legyőzi Krajinovicot, a negyedik aktív játékos lesz Feliciano Lopez, Marin Cilic és Murray mellett, aki egynél többször is tornát nyer Queen’s-ben.
Az olasz egyre meggyőzőbb formában van. A stuttgarti döntőig vezető úton még három játszmát is elhullajtott, a héten azonban csak egyet bukott. Úgy látja, a legjobb meccsét játszotta Van de Zandschulp ellen az elődöntőben.
„Kemény meccs volt” – mondta Berrettini. „Bekavart az eső, meg szeles is volt az idő, úgyhogy nem volt egyszerű a dolog. Megvoltak az esélyeim, amelyekkel jól éltem, ez volt a legjobb meccsem a héten, és már alig várom a döntőt.”
picture

Berrettini továbbra is hibátlan füvön, egy győzelemre a címvédéstől Queen's-ben

Krajinovicot eddig kettőből kétszer legyőzte, igaz mindkétszer salakon. Először még 2019-ben, három szettben a budapesti döntőben, majd pedig két évvel később két játszmában, a belgrádi negyeddöntőben. Elnézve Berrettini füves formáját, nehéz volna ellene fogadni.
Az elődöntő levezetéseként volt még egy kis közjáték, ami széles mosolyt csalt az olasz arcára. Éppen zajlott a meccs utáni interjú, amikor érkezett egy váratlan házassági ajánlat a számára.
Berrettini épp a kiszámíthatatlan angliai időjárást ecsetelte, amikor egy női hang kiáltása hallatszott: „Matteo, elveszel feleségül?” - szólt a kérdés, amire a közönség fojtott nevetéssel reagált.
Az olasz egyáltalán nem jött zavarba, és úgy reagált, mintha előre eltervezhette volna. Lazán, egy könnyed, magabiztos nevetés kíséretében. „Még hadd gondoljam át.”
Berrettini világranglista-tizedikként nyolcadik kiemelt lesz Wimbledonban. Ennek oka, hogy a világelső Daniil Medvedev oroszként nem indulhat a tornán, Alexander Zverev pedig sérüléssel bajlódik.
Mivel tavaly döntős volt, biztosan elveszít majd 1200 pontot a torna végére, kapni viszont semennyit sem kap, mivel az ATP úgy döntött, az All England Club oroszokat és fehéroroszokat kitiltó döntése miatt idén nem oszt pontokat Wimbledonban.
„Én megértem, hogy ez egy rendkívül bonyolult helyzet mindenkinek, de szerettem volna, ha az ATP a játékosok megkérdezésével hoz döntést. Senki nem kérte ki a véleményünket az ügyben, szerintem a dolognak nem így kéne működnie. Ez volt ugyanis az ATP legkomolyabb döntése az elmúlt 20 évben.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés