Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Dimitrov még mindig nem tett le arról, hogy Grand Slam-bajnok legyen

Németh Dániel

Publikálva 15/06/2022 - 17:50 GMT+2

Grigor Dimitrov pályafutása során háromszor járt Grand Slam-elődöntőben, nyert világbajnokságot, illetve volt már 3. helyen a ranglistán. A 31 éves sportoló azonban úgy érzi, ennél sokkal több van a karrierjében, és még mindig előfordulhat, hogy az egyik Grand Slam-tornán kijön neki a lépés.

Grigor Dimitrov

Fotó: AFP

Fogytán az idő, Grigor Dimitrov azonban még mindig hisz abban, hogy Grand Slam-bajnok lehet.
Grigor Dimitrov nehéz keresztet cipelt fiatal teniszezőként, hiszen a játékstílusa miatt minden idők egyik legnagyobb játékosához, Roger Federerhez hasonlították. Elegancia terén kevés teniszezőt lehet egy lapon említeni a svájcival, ám Dimitrov ezen a téren kiállja a próbát, a mai napig az egyik legtechnikásabb játékosa a Tournak. Versenyzőként viszont soha nem tartozott a legjobbak közé, így eredményekben megközelítenie sem sikerült Federeréket.
Karrierjében így is bőséggel akadnak emlékezetes csúcspontok: 2014-ben wimbledoni elődöntős volt, 2017-ben az Australian Open elődöntőjében öt szettre kényszerítette Rafael Nadalt, az idény végén pedig világbajnok lett. Három Grand Slam-elődöntővel, nyolc tornagyőzelemmel (köztük az ATP Finalsszel és egy 1000-es címmel), valamint a karriercsúcsot jelentő világranglista-3. helyezéssel azért elmondhatjuk, hogy büszke lehet a pályafutására.
A most 31 éves bolgár ráadásul még mindig nem tett le arról, hogy összehozzon egy, az eddigieknél is nagyobb sikert. „Természetesen még mindig hiszek benne. Úgy értem: volt már párszor lehetőségem rá, az előző néhány Slamen pedig jó eredményeim voltak. Sajnálatos módon már a második, harmadik fordulókban nagyon erős ellenfelekkel találkozom. Azonban még mindig hiszek abban, hogy sok dolog vár még rám”mondta a Tennis Majorsnek.
Dimitrov 2014-ben jutott először elődöntőbe Grand Slamen, amikor a címvédő Andy Murrayt sikerült legyőznie a legjobb nyolc között. Rá három évre, a 2017-es Australian Openen menetelt ismét az elődöntőig, végül a 2019-es US Openen, amelyen többek között Roger Federert búcsúztatta. Azóta is voltak figyelemreméltó eredményei, Indian Wellsben például megverte Daniil Medvedevet, idén pedig Monte-Carlóban jutott el az elődöntőig.
picture

Federer - Dimitrov

Fotó: Other Agency

A lehetőségek kihasználása terén azonban jókora hiányérzet lehet benne, hiszen 2018 óta nem jutott ATP-torna döntőjébe, és mind a mai napig a 2017-es világbajnoki cím a legfrissebb győzelme. A bolgár teniszező szerint az, hogy képes jó eredményekre a nagy versenyeken, egyértelműen pozitív dolog, ugyanakkor valamelyest frusztrálja is az a tény, mennyire ritkán tud élni ezekkel. Összességében azonban próbálja optimistán felfogni a helyzetet.
„Amennyiben sok munkát fektetsz valamibe, az a természetes, hogy szeretnéd látni az eredményeit, ugyanakkor az is látszódik, hogy helyzetbe tudom hozni magam. Sohasem tudhatod, melyik hét hozza el a fordulópontot a számodra. Tudjuk, hogy mennyire gyorsan végbemennek a változások, és hogy hétről hétre, de akár pontról pontra is könnyedén megváltozhat minden” – magyarázta Dimitrov, hozzátéve: ezzel a tudattal is együtt kell élni a sportban.
„Nyilvánvaló, hogy ez egy kicsit frusztráló, hiszen pontosan tudod, hogy te mi mindent tettél, és csak néhány apróság hiányzott innen-onnan a továbbjutáshoz. Ugyanakkor ez is a teniszhez tartozik. Most már 13 éve játszom a Touron, ami önmagában véve jelez valamilyen szintű kiegyensúlyozottságot. Egyértelmű, hogy nem egy egyszerű sport, amelyben időnként célszerű más utakat is kipróbálni.”
Dimitrov ezen a héten az Eurosporton is látható Queen’s-i tornán szerepel, amely több szempontból közel áll a szívéhez: 2009-ben ezen a versenyen mutatkozhatott be szabadkártyásként, öt évvel később pedig megnyerte a tornát. Ezen kívül van két elődöntője is: 2012-ben és 2017-ben jutott a legjobb négy közé. Idén az első fordulóban Cameron Norrie-t győzte le fantasztikus játékkal, jelezve ezzel, hogy érdemes lesz rá figyelni a füvespályás szezonban.
picture

ATP Queen's: Dimitrov vs Norrie - Összefoglaló

„Ezt a versenyt az első naptól kezdve csodáltam. Egyike voltam azon szerencséseknek, akik már egészen korán segítséget kaptak a tornától, hiszen szabadkártyát biztosítottak. Játszottam itt junior versenyeken is. Szóval rengeteg pozitívumot tudok elmondani. Minden évben izgatottan léptem itt pályára, meg akartam nyerni ezt a versenyt, ami össze is jött. Mindig is úgy éreztem, hogy jól megy itt a játék. Én pedig próbálkozom tovább, mert úgy hiszem, még többre képes vagyok.”
Forrás: Tennis Majors

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés