Március 24-április 4 között Miamiban zajlik 2021 első ATP 1000-es tornája. A közvetlenül a Grand Slam tornákat követő presztizzsel bíró versenyek idei sorát nyitó eseményre több éljátékos sem utazott el, nézőket viszont, ha csak korlátozott számban is, de beengedhetnek a helyszínre a szervezők. Kérdés persze, hogy az érvényes jegyárakat mennyien engedhetik meg maguknak.

A legtöbb sportághoz hasonlóan a koronavírus teniszre mért csapása is megrendítő erővel bírt, a pofonokból azóta is próbálnak talpra állni a versenyeket rendező szervezetek. A kívülállók számára az előtte-utána állapot összevetésében érdemi különbséget csupán az üres lelátók jelentenek, ha azonban kicsit a felszín alá tekintünk, máris több eltérést is észrevehetünk. 
2020-ban ugyanis rengeteg torna maradt el, mások viszont kisebb költségvetéssel, ennélfogva pedig szerényebb összdíjazásra fordítható kerettel voltak kénytelenek megtartani a versenyeket. A Miami mestertorna 2020-ban elmaradt, az augusztusi újrainduláskor pedig esély sem volt rá, hogy az amúgy is zsúfolt, őszi salakszezont tartalmazó naptárban helyet találjanak neki. Idén a jelek szerint nincs gond a rendezéssel, ezen cikk megjelenésének idején ugyanis már túl is vagyunk az első játéknapon. Az anyagi keretek azonban jelentősen változtak a legutóbbi lebonyolítás, 2019-hez képest. 
Tenisz
Venus Williams folytatni szeretné, 2023-ban is megcéloz néhány versenyt
4 ÓRÁJA
Az összdíjazás nagyjából a harmadára csökkent, a Húsvétvasárnapi döntőt nyerő végső győztes például a 2019-es bajnok Roger Federer akkori gázsijának nagyjából a negyedét viheti haza. Mivel pedig az érvényben lévő korlátozások leginkább a helyszíni nézőkre vonatkozó kapacitást célozzák, a szervezők arra sem számíthatnak, hogy a jegybevételekből visszakeresik a deficitet. Ennek folyományaként például a 2019-ben bemutatkozó centerpályán, az alapesetben az NFL-ben szereplő Miami Dolphins otthonául szolgáló Hard Rock Stadiumban idén biztosan nem rendeznek teniszmérkőzéseket.

063_1139546204.jpg

Fotó: Eurosport

A többi pálya, élén a központi helyszínné előlépő Grandstanddal azonban, 20%-os kapacitásplafonig, tárt kapukkal várja az érdeklődőket. Már ha bővelkedni fognak, a jegyárak ugyanis nagyon elszálltak. A Twitteren a témában keringő megannyi bejegyzés egyike szerint amíg 2019-ben egy Grandstand-re szóló kéthetes bérlet 3000 dollár környéki áron mozgott, addig ugyanez a jegytípus idén 5150 dolláros árfekvésnél kezdődik. A változás jelentőségét az a tény sem tompítja jelentősen, hogy a bérlet mind a tizenkét játéknap valamennyi Grandstandes programjára érvényes, beleértve természetesen a döntőt is. A szóban forgó tweetre reagált Reilly Opelka is, akinek manapság nem a hangzatos sikerekről szól a karrierje:
„Ez nagyon szomorú. A játékosok manapság nem a pénzért, hanem az egyetemes sport fennmaradásáért játszanak. Azokért a végletekig kitartó szurkolókért, akik kijönnének a meccseinkre, de nem engedhetik meg maguknak. Valami nagyon nincs itt rendben.”

063_1269996315.jpg

Fotó: Eurosport

Hogy a torna 30. kiemeltje mennyire nem a pénzért játszik manapság, azt fényesen bizonyítják az utóbbi hetek eredményei. Opelka ugyanis 2021-ben eddig mindössze két mérkőzést tudot megnyerni, legutóbbi három versenye pedig (Rotterdam, Doha, Dubai) egyaránt az első fordulóban ért véget. Az amerikai persze ettől még alkalmazhatná az ún. Benoit Paire-módszert is, a jelek szerint azonban belé jóval több, a játék és a játékostársak iránti alázat szorult francia kollégájánál. A vélhetően érzékenyebb pillanatainak egyikében a Twitteren szörföző amerikai óriás kommentjeinek sora pedig ezzel még nem ért véget.
Az ATP versenynaptárában alapesetben egymást követi két észak-amerikai keménypályás 1000-es torna, az ún. Sunshine Double-ként is emlegetett Indian Wells és Miami párosa. 2020-ban mindkét verseny a vírus áldozatává vált, míg idén egyelőre a miami tornának van meg az éppen folyamatban lévő fix helye a versenynaptárban. A sokak által csak „ötödik Grand Slam”-ként emlegetett Indian Wells pedig vár arra, hogy esetleg az év folyamán valamikor megrendezhesse a maga versenyét. Az eheti ATP magazinban is felidézett jó hangulatáról híres Indian Wells-i tornával kapcsolatos tweetjében egy szurkoló megosztotta saját történetét, hogy ő milyen áron jutott el 2018-ban a versenyre. A négynapos bérlet árára sokáig spórolt, a helyszínen pedig a furgonjában aludt, ezzel is minimalizálva a helyszíni költségeket. Erre a tweetre reagálva Opelka igencsak emberi, azonban korántsem sem magától értetődő vállalást tett:
„Te egyike vagy azon keveseknek, akikért igazán megéri játszani. Bármikor is legyen a következő Indian Wellsi torna, biztosítom számodra a jegyeket. Kérlek kövess és vegyük fel a kapcsolatot, ha megvan a dátum.”
A sportolóként és emberként is jelesre vizsgázó Reilly Opelka számára Miami egészen biztosan nagyobb sikereket tartogat a legutóbbi három tornával összehasonlítva, kiemeltként ugyanis az első körben erőnyerő. A második fordulóban az ausztrál Alexey Popyrin lesz az ellenfele, aki ellen korántsem számít esélytelennek. A miami 1000-es torna eseményeit minden nap 16:00 órás kezdéssel élőben közvetítjük az Eurosport 2-n.
részben via Essentially Sports
Tokyo 2020
Tokió 2020: a Williams testvérek legszebb olimpiai pillanatai
5 ÓRÁJA
Tenisz
Figyelemzavar a teniszben: valós probléma vagy csak sumákolás?
13 ÓRÁJA