Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A US Open-bajnok az elvárások közt is igyekszik megengedő lenni magával szemben

Kálmán Laci

Publikálva 10/10/2021 - 13:19 GMT+2

Az újdonsült US Open-bajnok kikapott az első meccsén, így nem jött össze a találkozója példaképével, Simona Haleppel.

Emma Raducanu

Fotó: Getty Images

Emma Raducanu az első mérkőzését játszotta azóta, hogy szeptemberben megnyerte a US Opent. A 18 éves brit tehetség azonban meglepetésre 6:2, 6:4 arányban kikapott Aliaksandra Sasnovich-tól.

27 nap telt el azóta, hogy Emma Raducanu, mindenki meglepetésére végigverte a világot New Yorkban, és a US Open királynőjévé koronázták. A brit teniszező az októberre áthelyezett Indian Wells-i tornán lépett először pályára a trófea megszerzése óta, azonban a világranglista 100. helyén álló fehérorosz lány kiejtette őt. Ezzel megakadályozta a US Open-bajnoknő sokak által várt Simona Halep elleni összecsapását.
Raducanu a pénteki versenynap esti programjában kapott helyet, ahol mindenki arra számított, hogy a New Yorkban látott hiperagresszív teniszével esélyt sem ad majd ellenfelének. Ez az asszertív tenisz azonban ezen az estén nem működött a számára. A második játszmában ugyan előnyben volt, de a végén ezt is leadta, és Sasnovich az utolsó négy gém megnyerésével lezárta a mérkőzést.
Egy hónappal ezelőtt ez akár egy papírforma eredmény is lehetett volna, hisz a fehérorosz, noha most csak a 100. helyen áll a világranglistán, korábban top 30-as is volt, és egyébként is egy rendkívül tapasztalt játékos.
Annak ellenére, hogy a Grand Slam-győztes Raducanunak ez még mindig csak a harmadik WTA-tornája volt, és érdekesség, hogy még mindig győzelem nélkül áll.
Valószínűleg magasak voltak az elvárások vele szemben, ő azonban elég érett ahhoz, hogy tudja, semmi sem egyszerű, semmi sem megy simán.
"Aliaksandra egy hihetetlenül jó meccset játszott ma" – mondta a mérkőzés után Raducanu. "Egyértelműen látszott, hogy sokkal tapasztaltabb, mint én. Sokkal inkább végre tudta hajtani a játéktervét, úgyhogy megérdemelten győzött.
Az ember úgy lesz éles, ha mérkőzéseket játszik, én pedig finoman szólva sem vagyok meccsben. Egy hónapja nem játszottam tétmeccset, aminek bizony van jelentősége. Hogy min kell majd dolgoznom? Visszanézem majd a meccset, valószínűleg holnap, tiszta fejjel. Csak azután tudok majd tervezni.
picture

Emma Raducanu Indian Wellsben

Fotó: Getty Images

Úgy gondolom, időbe telik, amíg alkalmazkodni tudok mindahhoz, ami itt történik. Úgy értem, számomra még mindig minden nagyon új a touron. Nem érzem magam most a legjobban, de ez is hozzátartozik ehhez az egészhez. És persze tisztában vagyok azzal is, hogy rengeteg most az elvárás velem kapcsolatban.
Ha a nagyobb képet nézem, és hosszú távon gondolkodom, akkor igazából még hálás is vagyok ezért a pillanatért. Ez a lecke, úgy gondolom, nagyon könnyű ugyanis rácuppanni csak az eredményekre, hogy aztán, ha valami nem sikerül, az ember csalódottnak érezze magát.
"Még csak 18 éves vagyok, muszáj, hogy egy kis mozgásteret, egy kis szabadságot adjak magamnak. Még nagyon új vagyok a touron, és a tapasztalat csak úgy jön majd, ha hétről hétre meccseket játszom."
picture

Raducanu rögtön az első körben kikapott

Fotó: Getty Images

Anne Keothavong, a britek Fed-kupa-kapitánya azt hangsúlyozta, hogy Raducanunak nem szabad túlgondolnia ezt a vereséget.
"Sok oka lehet, amiért ez a meccs úgy alakult, ahogy" – mondta Keothavong. "Ez egy másik torna volt, más körülményekkel, más feltételekkel, és ott volt persze a rengeteg elvárás is vele szemben. Ráadásul Sasnovich eléggé megnehezítette Emma dolgát.
"Meg kell nyugodnia, ki kell kapcsolnia, lazítania kell. Van még ideje bőven. Akár még ebben a szezonban is. Ő is tudja, hogy játszhatott volna jobban, lehetett volna erősebb a jelenléte a pályán, de a lényeg, hogy ne gondolja túl ezt az egészet."

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés