Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Medvedev nem megy a falnak meglepő Indian Wells-i veresége miatt

Takács Márton

Frissítve 14/10/2021 - 21:41 GMT+2

Grigor Dimitrov szerdán az Indian Wells-i torna nyolcaddöntőjében a szezon egyik legnagyobb meglepetését okozta, amikor szett- és dupla brékhátrányból felállva legyőzte az első helyen kiemelt, US Open-győztes Daniil Medvedevet.

Grigor Dimitrov és Daniil Medvedev Indian Wellsben

Fotó: Getty Images

Grigor Dimitrov 2016 óta először győzött le top 2-es teniszezőt.

A 23. helyen kiemelt bolgár teniszező 4:6, 1:4-es állásról nyert 4:6, 6:4, 6:3-ra az orosz teniszező ellen, és először jutott negyeddöntőbe Indian Wellsben.
"Ő egy nagyon kemény játékos és versenyző is egyben" - mondta Dimitrov a pályán adott interjújában Medvedevről. "Az elmúlt évben többször játszottam ellene, és nem tudtam megtalálni az ellenszert a játékára. De ma egyszerűen éreztem valamit 1:4-nél, és megnyugodtam, elkezdtem jobb döntéseket hozni, elkezdtem kontrollálni a játék tempóját, ami tényleg segített nekem. A végén egyszerűen csak nagyon stabil és okos játékot nyújtottam."
Miután úgy tűnt, hogy Medvedev teljesen ura a helyzetnek, elvesztette a fonalat, és a második szettben az első szerváinak mindössze 34%-ból nyert pontot, mivel Dimitrov az agresszív játékával hibákra kényszerítette a világranglista második helyezettjét. A bolgár zsinórban nyolc játékot nyert, és végül két óra 16 perc után jutott tovább.
Ez volt az első alkalom 2016 óta, hogy Dimitrov legyőzött egy top 2-es riválist. Akkor Miamiban Andy Murray ellen nyert. A világranglista 28. helyezettje ezzel 2-3-ra módosította a Medvedevvel szembeni egyéni mérlegét.
Dimitrov legközelebb a nyolcadik kiemelt Hubert Hurkacz ellen lép pályára, miután a lengyel 6:1, 6:3-ra legyőzte az orosz Aslan Karatsevet.
picture

Medvedev magabiztosan vezetett, majd teljesen szétesett, és kikapott Indian Wellsben

"Boldog vagyok, hogy újra lehetőséget kapok arra, hogy ezen a szinten játszhassak" - tette hozzá Dimitrov. "Rengeteg hullámvölgyem volt, és sosem tudhatja az ember, mi fog történni, úgyhogy tényleg próbálom értékelni azt a pillanatot, amikor itt lehetek a pályán, dolgozom és alázatos maradok. Ez az egyetlen dolog, amit irányítani lehet."
Győzelmével a 30 éves teniszező ebben a szezonban először jutott negyeddöntőbe ATP Masters 1000-es versenyen. Dimitrov januárban a legjobb nyolcig jutott az Ausztrál Openen, ahol szintén egy top 5-ös játékost, az akkor világranglista-3. Dominic Thiemet győzött le.
A meccs elején Medvedev már az első gémben megmutatta magabiztosságát, és azonnal brékelte Dimitrovot. Az orosz a nyitó szettben az első adogatása után a pontjainak 80 százalékát (16/20) nyerte meg, mivel hosszan ütött, és mindössze öt ki nem kényszerített hibát követett el, miközben egyre előrébb lépett.
picture

Dimitrov nagy győzelmet aratott

Fotó: AFP

Medvedev ezután 4-1-es előnyre tett szert a második játszmában, Dimitrov pedig ekkor még képtelen volt megtörni a világranglista második helyezettjének lendületét. Egy kettős brékhátrányból azonban kezdte megtalálni a legjobb teniszét. 2017 világbajnoka zsinórban öt játékot húzott be az egyenlítésért, miközben agresszívan játszott, Medvedev pedig az alapvonalról és az adogatásainál is elvesztette a koncentrációt.
A magára találó, összesen 25 nyerőt ütő Dimitrov nem hagyta magát, és a döntő szettben is folytatta Medvedev frusztrálását. Továbbra is hatékonyan közelítette meg a hálót, és megpecsételte a győzelmét, amikor Medvedev hosszúra ütötte egy tenyeresét.
Medvedev az elmúlt 19 mérkőzéséből 18-at megnyert Észak-Amerikában, Torontóban megszerezte negyedik Masters 1000-es címét, a US Openen pedig első major-tornáját húzta be. Majd a Laver-kupán segítette az európai csapatot a negyedik egymást követő győzelemhez a világválogatottal szemben.
picture

Medvedev búcsúzott Indian Wellstől

Fotó: Getty Images

Az orosz célja az volt, hogy Indian Wellsben először jusson el a negyeddöntőig. Nem sikerült. Veresége után elgondolkodtató hangulatban dicsérte Dimitrov teljesítményét.
"Ha elveszítem a US Open döntőjét, talán egy kicsit keményebb lettem volna magammal szemben. De azt hiszem, látom egyfajta okát annak, hogy ez miért történt. Grigor jobban játszott a meccs második részében, mint bárki más ellenem a US Openen, amit megnyertem. Ezen a szinten játszva nem látom, hogy bárkitől is kikapna, de nézzük meg majd az eredményt.
Nem látom a világ végének ezt a vereséget. Mindenképpen folytatom a munkát a következő mérkőzésre, és megpróbálok jobban teljesíteni, mert nagyon szeretem ezt a helyet, amit Indian Wells jelent, úgyhogy egy nap szeretnék megpróbálni jobban teljesíteni."
picture

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

A 25 éves játékos arra utalt, hogy a kaliforniai lassabb körülmények is közrejátszottak a vereségében.
"Nem emlékszem, hogy valaha is három vagy akár négy szervagémet vesztettem volna kemény pályán. Ez mutatja, hogy mennyire lassú ez a pálya és a körülmények, inkább a salakra hasonlít, amit nem szeretek, mert négyszer elveszíteni az adogatásomat egyszerűen elfogadhatatlan. Tudtam, hogy napközben sokkal nehezebb irányítani a labdát számomra, különösen az adogatásnál."
via ATP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés