Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lassú pályák, nehéz labdák – Egyre több játékos panaszkodik az Indian Wells-i körülményekre

Nánási Antal

Publikálva 13/10/2021 - 09:50 GMT+2

A Tenisz Paradicsoma 2021-ben mostohább arcát mutatja, legalábbis a panaszáradatból erre lehet következtetni.

Matteo Berrettini a Indian Wells 2021

Fotó: Getty Images

Az amerikai keménypályás szezon helyszíneit sorba véve általában olyan tornákat rendeznek a tengerentúlon, ahol a borítás gyorsasága az offenzív tenisz képviselőit részesíti előnyben.

Mivelhogy azonban a világjárvány óta az ’általában’ jelzővel ellátott mondatainkat tulajdonképpen ki is dobhatjuk a kukába, úgy a fenti tételmondat jelen cikk tartalmára sem vonatkozhat teljes mértékben.
Ami ugyanis a lassan egy hete Indian Wellsben zajló ATP- WTA-1000-es tornán zajlik, az éppenséggel minden, csak nem a gyors pályák oktatófilmje.
Petra Kvitova, Andy Murray, Andrey Rublev. Csak három név a sok közül, akik a kaliforniai sivatagban elterülő, túlzás nélkül káprázatos látványt nyújtó „teniszparadicsom” pályáit kritizálta a torna kezdete óta.

Mi is lehet a probléma?

A gyors keménypályákra általában jellemző, hogy a labdák egyrészt több időt töltenek a levegőben szállva, másrészt pedig nem pattannak rettenetesen magasra. Ezeket a tulajdonságokat jelentősen befolyásolhatja a páratartalom, a nagy melegben ugyanis a labdák hamarabb megtelhetnek nedvességgel, miáltal nehezebbek és nehezebben irányíthatók lesznek.
Az Indian Wells-i torna helye a versenynaptárban általában Miami előtt, nagyjából március idusán van, ehhez képest jelentős változás, hogy 2021-ben októberben rendezik meg a versenyt. A helyszíni körülmények mindig különlegesek, hiszen a száraz sivatagi levegő márciusban is képes hosszú ideig a levegőben tartani a labdákat. Andy Murray, aki 2009-ben Rafael Nadal ellen döntőt játszhatott a sivatagban, még a torna előtt kiemelte a korábbiakhoz képest eltérő labdák használatát. A korábbi évekhez képest ugyanis, igazodva a megszokotthoz képest fél évvel későbbi rendezéshez, idén nehezebb labdákat ütögetnek egymás térfelére a teniszezők. Andy Murray kiemelte, neki személy szerint fekszik, hogy nehéz labdákkal játsszon gyors körülmények között.
Andy Murray
Mi tagadás, a háromszoros Grand Slam-győztes brit klasszis egyelőre jól sáfárkodik a számára kedvező körülményekkel, hiszen Adrian Mannarino után Carlos Alcarazt is legyőzte már, igaz, az eddigi legjelentősebb teszt Alexander Zverev személyében már soknak bizonyult.
Szintén derülátó volt a tornát megelőzően a labdákkal és a körülményekkel kapcsolatban a 2020-as Roland Garros bajnoka, Iga Swiatek.
„Nem tudom pontosan mennyi idő kell ahhoz, hogy hozzászokjak a körülményekhez, de nem túl sok. Alapvetően szeretem ezt a borítást, fekszik nekem, hogy a labdák nehezek, szemben a US Opennel, ahol jóformán képtelenség volt irányítani az ütéseket.”
Iga Swiatek
Hogy a lengyel kiválóság mennyire nem a levegőbe beszél, azt fényesen bizonyítják eddigi eredményei. Az első forduló erőnyerése után ugyanis előbb Petra Marticot intézte el könnyen, 6-1,6-3-ra, majd Veronika Kudermetova ellen egy körrel később még ennél is jobban letutizta a meccsét, hiszen 6-1,6-0-ra nyert. A legjobb 16 között a hozzá hasonlóan Roland Garros-bajnok Jelena Ostapenko azonban meglepetésre legyőzte Swiateket.
A labdák állapotát már tisztáztuk, ideje foglalkozni kicsit a körülményekkel és a pályával. Petra Kvitova számára, aki a korábbi évekből két negyeddöntőt tud felmutatni Kaliforniában, például biztos, hogy nem az Indian Wells-i torna az év fénypontja:
„Nagyon kedvelem a helyszínt, csodálatos a környezet. Ami azonban a labdákat és a borítást illeti, egyáltalán nem passzol hozzám egyik sem. Mindig nagyon nehéz nekem itt játszani. Nem túl párás a levegő, de ettől függetlenül tud nagyon meleg lenni. Totálisan más az időjárás, mint amilyen márciusban szokott lenni.”
Petra Kvitova
A kétszeres Wimbledoni bajnoknő nem a levegőbe beszélt, Arantxa Rus legyőzését követően ugyanis vereséget szenvedett a helyi viszonyokhoz sokkal inkább hozzászokott Viktoria Azarenkától, így számára nemcsak a verseny, hanem az egész szezon végetért.
Andy Murray második fordulós mérkőzése Carlos Alcaraz ellen leginkább a skót teniszező ászt érőalsószervájáról marad emlékezetes. A győzelmet követő értékelésből pedig az is kiderül, hogy Murray azért megküzdött az előzetesen kedvezőnek tűnő körülményekkel:
A pálya fájdalmasan lassú volt, mint ahogyan a labdák is azzá váltak néhány játékot követően. Nagyon nehéz volt befejezni a pontokat, ilyen körülmények között nem számíthattam könnyű pontokra.
A torna eddigi talán legnagyobb meglepetését a körülmények áldozatává váló Andrey Rublev szolgáltatta, aki három játszmában maradt alul Tommy Paullal szemben az ATP-torna harmadik fordulójában. A negyedik helyen kiemelt orosz szűk két hónapja döntőt játszott Cincinnatiben, látszólag hasonló körülmények között, most azonban már a második mérkőzésén végetért számára a torna. A vereség okát az orosz a körülményekre fogta:
„Az esti program során tapasztalható körülmények extrém lassúak. Nagyon nehéz akár egyetlen nyerőt is ütni.”
Andrey Rublev of Russia
A teniszmérkőzések közvetítésében és a játékosok értékelésében általában sokat hallunk a helyszíni körülményekről. A 2021-es Indian Wells-i torna pedig fényesen bizonyítja, hogy még egyazon helyszín is produkálhat teljesen eltérő körülményeket, amelyekhez való alkalmazkodás jelen esetben a győzelem kulcsát is jelentheti.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés