Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Így is lehet – orosz teniszező nyújtott segítséget ukrán ellenfelének Berlinben

Nánási Antal

Publikálva 15/06/2022 - 13:27 GMT+2

Daria Kasatkina és Anhelina Kalinina mérkőzése a német fővárosban egy abszolút hétköznapi, jelen körülmények között azonban kiemelkedő gesztusról marad emlékezetes. Cikkünkből kiderül, egy természetes gesztusra nem feltétlenül adható hasonlóan természetes reakció.

Így is lehet – orosz teniszező nyújtott segítséget ukrán ellenfelének Berlinben

Fotó: AFP

Amióta kitört az orosz-ukrán háború, a harci események mellett másról sem hallani, mint a konfliktus sportvilágra ható “mellékhatásairól”. Ebben a helyzetben különösen is üdítő, amikor egy, a civil életben háborút vívó ország képviselője segítő jobbot tud nyújtani egy olyan ellenfélnek, aki ellen hazája manapság szabadságharcát vívja.
Van, hogy egy hétköznapi, sőt mi több, természetes emberi gesztus a külső körülmények miatt kiemelt üzenetértékkel bír.
A bejelentés óta vita tárgyát képezi a Wimbledoni szervezők döntése, miszerint az orosz-ukrán konfliktus miatt ebben az esztendőben orosz és fehérorosz játékosok nem szerepelhetnek az All England Clubban. Van, aki helyesli, mások vitatják, a tény ettől még nem fog változni, a döntés érvényben marad. Mindez a gyakorlatban azt jelenti a két ország képviselőinek, hogy az egyébként is nyúlfarknyi füvespályás szezon két héttel rövidebb lesz a számukra, a mozgásterük ráadásul még abban a tekintetben is tovább szűkűl, hogy az angliai ATP és WTA tornákon sem szerepelhetnek.
Ennek is köszönhető, hogy a napokban Berlinben zajló WTA-torna mezőnyének egynegyedét (6 orosz mellett 2 fehérorosz) épp ennek a két országnak a képviselői teszik ki. Közülük is rengeteg szempár szegeződött Daria Kasatkinára, aki a Bett1Open első fordulójában Anhelina Kalininával találkozott. Az érdeklődés mértékét nem feltétlenül az határozta meg, hogy a világranglistán 12. helyezett, friss Roland Garros-negyeddöntős találkozott a 37. helyen rangosorolt játékostársával, hanem sokkal inkább az, hogy Berlinben egy orosz-ukrán párharcot rendeztek, ami február 24. óta különös töltettel bír.
picture

Daria Kasatkina és Anhelina Kalinina mérkőzése egy gesztusról marad emlékezetes

Fotó: AFP

A találkozó mondhatni nyugodt mederben zajlott, az első szettet Kalinina nyerte 7-5-re. A második játszma elején azonban az ukrán teniszező egy ártatlan mérkőzéshelyzetben, a labda után futva elesett, és a vádlijához kapva elterült a berlini füvön. Kasatkina nem késlekedett a helyzet lereagálásával, azonnal a játékosok számára fenntartott hűtőkhöz futott, ahonnan egy jegestömlőt femarkolva rögtön Kalinina felé vette az irányt. Az emberi gesztus teljesen természetes, normál körülmények között leginkább annak elmaradása keltene feltűnést és bírna hírértékkel, semmint a megvalósulás. A sportvilág azonban mégis felkapta Kasatina tettét, aki szorosan értelmezve ugyanis épp egy olyan ország képviselőjének sietett a segítségére, akivel szemben az ő hazája lassan négy hónapja visel háborút. A sportörténelem során pedig láthattunk már példát arra, amikor politikai és/vagy harci konfliktusok bőven hatással voltak a sportra is, amikor a fronton szembenálló felek adott esetben a pályán is találkoztak egymással.
Daria Kasatkina tettére sokan felkapták a fejüket, a közösségi médiát kis túlzással ellepték a támogató, valamint az elismerő bejegyzések. Hogy egy természetes gesztusra mennyire nem feltétlenül adható hasonlóan természetes reakció, arról álljon itt egy példa.
A 2021-re halasztott nyári olimpián Tokióban Yaroslava Mahuchikh révén Ukrajna bronzérmet szerzett női magasugrásban. Az olimpiai aranyérmet az ukrán sportoló számára a megelőző két évben a legnagyobb riválisnak számító orosz Maria Lasitskene szerezte meg, aki úgy jutott 206 centiméteres magasságig, hogy az olimpiát megelőzően nem tudott két méter fölötti ugrást bemutatni abban az esztendőben. Miután a verseny végetért és kialakult a végeredmény, a két sportoló, zászlójukba burkolózva megölelte egymást és boldogan állt össze egy közös képre.
picture

Mariya Lasitskene és Yaroslava Mahuchikh

Fotó: AFP

Az újdonsült olimpiai bronzérmes Mahuchikh “tette” nagy felháborodást váltott ki Ukrajna-szerte, ezrek kezdék szidalmazni a sportolót, amiért “lepaktált az oroszokkal”. A legmesszebbre, a határt jócskán átlépve azonban Iryna Farion merészkedett, aki élő televíziós adásban ment nyíltan neki az éremmel egyébként az országnak dicsőséget szerző atlétának. A korábbi szélsőjobboldali politikus úgy fogalmazott, Mahuchikh nem más, mint egy biológiai szemét, aki tettével igazolta Putyin elméletét, miszerint az ukrán és az orosz nép valójában egy közös nációt alkot.
Cikkünk megjelenéséig Kasatkina és Kalinina esetével kapcsolatban nem találkoztunk hasonló jellegű kommentárral, s a magunk részéről csak remélni tudjuk, hogy a két sportoló emberi gesztusa inkább a béke eszköze lesz, nem pedig eszköz a konfliktus további elmélyítéséhez.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés