A korábbi Ausztrál Open-döntős és TOP 10-es ciprusi ex-játékos szerint a Nagy Hármast az az erény emelte magasan a mezőny fölé, hogy soha nem elégednek meg azokkal az elképesztő eredményekkel, amiket elértek, hanem minden egyes győzelem után azt kutatják, hogyan fejlődhetnének tovább.


Marcos Baghdatis szerteágazó tevékenységeit elnézve sok minden elmondható róla, csak éppen az nem, hogy a visszavonult nyugdíjas teniszezők életét éli. Miután a 2019-es wimbledoni tenisztorna második körében kikapott Matteo Berrettinitől, azonnal visszavonult limasszoli otthonába, és azóta élete fő művén, egy helyi teniszakadémia megnyitásán munkálkodik. Ebben segítségére van felesége, a horvát Karolina Sprem, akit pályájának csúcsán a WTA ranglista TOP 20 mezőnyében jegyeztek, a szakmai munka minősége tehát garantálva van a majdani intézményben. S hogy a játékoskorában igazán közönségkedvencnek számító ciprusi figyelme ne csak egy irányba terelődjön, arról Elina Svitolina 2019-es felkérése gondoskodott, szűk egy éve ugyanis Baghdatis az ukrán játékos stábjához csatlakozva, tanácsadóként segít az ukránnak elérni azt a bizonyos következő fejlődésbeli lépcsőfokot.

000_1IC463.jpg

Fotó: Eurosport

ATP Rome
Sonego maratoni, félbeszakított meccsen ütötte ki Thiemet
9 ÓRA
„A jó pap holtig tanul.”, valamint „Tanulni, tanulni, tanulni!” ─ az élethosszig tartó tanulás talán két legismertebb, a skála szélein elhelyezkedő megfogalmazását tökéletesen osztja Marcos Baghdatis, sőt, úgy véli, a Nagy Hármas brutális dominanciáját az elmúlt szűk két évtizedben épp a folyamatos fejlődni akarás alapozta meg:
„Mindig van lehetőség arra, hogy a pályán és azon kívül is fejlődjünk. Ott van például a Nagy Hármas ─ Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic: amikor az emberek őket nézik, azt gondolják, amit csinálnak, teljesen normális. De biztosíthatok mindenkit afelől , hogy nem az. Ha az lenne, én is megcsináltam volna ugyanazt, mint ők. Annak pedig, hogy még mindig ott vannak a mezőnyben és sorra nyerik a versenyeket, egy óriási oka van: soha sem elégednek meg, mindig tanulni, fejlődni szeretnének. Lenyűgöző, hogy majdnem húsz, a csúcson eltöltött év után is ugyanúgy ég bennük a tűz, mint az elején.”
Ha valaki, akkor a ciprusi igazán tudhatja miről beszél, hiszen négy tornagyőzelemmel tarkított pályafutása alatt huszonnégy alkalommal futott össze a Federer─Nadal─Djokovic trió valamely tagjával, így testközelből figyelhette azt a mentalitást, amit ezek a játékosok felvittek a pályára. Hogy ő maga sem volt kispályás teniszező, azt pedig az a tény bizonyítja, hogy 2010-ben Indian Wellsben Roger Federert, Cincinattiben Rafael Nadalt is le tudta győzni, így csupán egy Novak Djokovic elleni siker hiányzik a Nagy Hármas és Baghdatis örökmérlegéből. Sőt, élete legnagyobb eredményének elérésekor, a 2006-os Ausztrál Open döntőjében szettelőnybe került Roger Federerrel szemben, a következő három játszmát elveszítve azonban maradt számára a gratuláció.

000_HKG2006012911192.jpg

Fotó: Eurosport

A játékoskorában saját utazó szurkolótáborral is bíró ciprusi természetesen nem kerülhette ki azt a kérdést sem, hogy ki vagy kik lehetnek azok, akik hosszútávon is átvehetik a férfitenisz irányítását a Nagy Hármastól. Baghdatis válasza elsőre nem a legkézenfekvőbb, a hosszútáv miatt azonban nagyon is releváns:
„Nehéz ügy lesz bárkinek is a nyomukba lépni, rengeteg figyelemreméltó tehetség játszik manapság. Az egyik közülük
Jannik Sinner
, akiben minden megvan ahhoz, hogy nagy játékos váljon belőle, emellett pedig
Riccardo Piatti
vezetésével egy remek csapat áll mögötte. Különösen ilyen fiatal korban elképesztően fontos, hogy milyen edző irányítja egy-egy feltörekvő játékos felkészülését.”
Az olasz tinédzsernek, aki a 2019-es milánói Next Gen-vb megnyerésével robbant be a köztudatba, különösen az utóbbi két versenye sikerült jól, hiszen mind a Roland Garros-negyeddöntőjében, mind pedig a második kölni verseny elődöntőjében is csak a későbbi győztestől szenvedett vereséget. Pechére idén nem rendezik meg az U21-es ATP-döntőként hirdetett Next Gen viadalt, életkora miatt azonban még jövőre is bőven ott lehet és megkísérelheti a címvédést. A fenti két tornán kívül két kört ment még Rómában, az évet pedig immáron a TOP 50-be tartozóként zárhatja le. Sinner egyébként ezen a héten az Eurosport által is közvetített bécsi 500-as versenyen szerepel, ahol az első körben, szerdán, a szintén remek évet záró Casper Ruud lesz az ellenfele.
Marcos Baghdatis végül szót ejtett életének legújabb szegmenséről, a Svitolinával való közös munkáról is, amelyben, teljes mértékben igazodva habitusához, szintén a folyamatos fejlődés tűnik ki vezérelvként:
„Minden egyes nap, amikor felfigyelek valami újra, beleásom magam a részletekbe, majd a lehető legőszintébb módon, egyszerűen közlöm a meglátásaimat Elinával. Nem kell ezt túlbonyolítani, az őszinteség mindig kifizetődő. Mint ahogyan játékosként is, edzőként és emberként is a tanulás a kulcs ahhoz, hogy sikereket tudj elérni.”
via Ubitennis
ATP Rome
A madridi bajnok lesz Nadal ellenfele a római negyeddöntőben
10 ÓRA
ATP Rome
ATP Róma: Zverev - Nishikori összefoglaló
10 ÓRA