Dominic Thiem 2020-ban elérte, amit el kellett érnie, megnyerte a US Opent, úgyhogy végre Grand Slam-győztesnek mondhatja magát. A trófeáig vezető útról már többször írtunk, de eddig talán nem beszéltünk még az ütő szerepének fontosságáról. 


Thiem és Alexander Zverev egy igazi idegőrlő, lelket próbáló és fizikálisan is borzasztóan megterhelő mérkőzésen döntöttek a 2020-as US Open férfi győztesének személyéről. A mérkőzés végén óriási megkönnyebbülés szakadt ki az osztrákból, hogy eljutott végre oda, ahová az egész teniszvilág várta már őt, és három elvesztett GS-döntő után végre megnyerte a négy nagy torna egyikét. 
Sok minden kellett ehhez a sikerhez. Rengeteg munka a konditeremben és az edzőpályán is, a megfelelő emberek kiválasztása a csapatába és persze a velük való folyamatos egyeztetés a fejlődés lehetőségeiről. A számtalan tényező közül rendkívül lényeges az az ütő, amit Thiem a US Openen is használt, a Babolat Pure Strike 18x20-as húrozású változata.
ATP Rome
Nadal két szoros szettben verte meg fiatal ellenfelét
6 ÓRA
Olivier Carlier, a Babolat marketingigazgatója beszélt a tennis365 munkatársának arról, mitől lesz egy ütő optimális a játékosok számára. Hogy amikor felmennek a pályára, mitől érzik úgy, hogy egy tökéletes fegyver van a kezükben az ellenfél legyőzéséhez. 
"A játékosok visszajelzése kulcsfontosságú a fejlesztés folyamatában" - mondta Carlier. "A topjátékosok hihetetlen pontossággal el tudják mondani, amit az ütőkkel kapcsolatban éreznek. Néhányan akár két grammnyi különbséget is észrevesznek két ütő között. Elmondják mire van szükségük az erő, a kontroll, a pörgetések és sok más dolog tekintetében." 
"Természetesen beszélünk az edzőkkel is, például arról, milyen ütő-húrozás kombináció kellene az adott játékosnak. A tesztelés során sok mindennel kísérletezünk, így a húrozás merevségével, új technológiai lehetőségekkel is. Rengeteget profitálunk a játékosokkal és az edzőkkel folytatott konzultációkból, melyek eredményeként megszületik egy új fejlesztés prototípusa."
Drámai csatában lett Dominic Thiem a US Open új bajnoka | Eurosport
Dominic Thiem egy rendkívül feszült mérkőzésen, végletekig kiélezett csatában, 0-2-ről fordítva verte Alexander Zverevet a US Open döntőjében, ezzel megszerezte pályafutása első Grand Slam-győzelmét. Bénultan a tét súlya alatt Thiem élete negyedik, míg Zverev az első Grand Slam-döntőjét játszotta New Yorkban.
"Egy olyan játékos esetében mint Dominic, a munkatársaink először beszélnek az edzővel az éppen használt ütő tulajdonságairól. Ezt követően arról, mi a cél, milyen irányba változik a teniszező játékstílusa, és hogy milyen technikai módosításokat tudunk végrehajtani. A válaszok figyelembevételével javaslatokat teszünk, nem elfelejtve a húrozás fontosságát. Egy ütő teljesítménye ugyanis 50 százalékban a kerettől és 50 százalékban a húrozástól függ."
Mielőtt a Babolat megalkotta a Pure Strike ütőket, figyelembe vette Thiem elvárásait. Az ütőhöz kétfajta húrozást ajánlanak, az adott teniszező játékstílusától függően. 
"Dominic esetében nagyobb stabilitásra volt szükség, hogy minél korábban meg tudja ütni a labdát. A keretek fejlődése pedig lehetővé tette, hogy változtassunk bizonyos dolgokon, például, hogy csökkentsük az ütők súlyát. Így azok könnyebben kezelhetővé váltak, miközben a kontroll-erő arány változatlan maradt. Nagyobb pörgetést lehet velük generálni, miközben nagyobb a kontroll a labdák becsapódásakor."
"A húrozás komoly hatással van a kontroll szintjére. A 18x20-as húrképlet csökkenti a húrágy rugalmasságát és így nagyobb kontrollt biztosít. Ezt hívjuk trambulin hatásnak. Minél nyitottabb, hézagosabb a húrozás, annál nagyobb a trambulin-hatás, és annál nagyobb erőt lehet vele kifejteni."
tennis365
ATP Rome
ATP Róma : Berrettini-Millman összefoglaló
6 ÓRA
WTA Rome
Nem sikerült jól a visszatérés, Serena Williams kikapott 1000. meccsén
7 ÓRA