Mindig is voltak tehetséges fiatal magyar sportolók, köztük jópár teniszező is. Közülük néhányan meg is állták a helyüket a profik között, egyesek egészen kivételesen jól.
De azért mégsem ez volt a jellemző az utóbbi időszakban.
Ennek sok oka van, amiről sokat és sokszor beszéltünk már mindenféle sportág kapcsán. Utánpótlás-nevelés hiánya, következetlensége, pénzhiány, a létesítményhálózat és infrastruktúra szegényessége, profi edzői stáb és a junior kortól szükséges háttérbázis hibái, és még sok más egyéb tényező, amelynek emberileg van fontos szerepe egy igazi sikeres sportolói pályafutás megalapozásában.
Roland-Garros
Mahut/Herbert - Bublik/Golubev - Roland-Garros
4 ÓRÁJA
Bizakodásra azonban van ok. A jelenlegi tenisz utánpótlás - különösen a lányoknál - ígéretesnek tűnik. A nyár folyamán sikert sikerre halmoztak a hölgyek, hiszen Babos Tímea wimbledoni páros döntője mellett a junior lányok is hozták az eredményeket.
Stollár Fanny és Gálfi Dalma lehetnek a következő Temesvári Andreák, Mandula Petrák, Szávay Ágnesek és Babos Tímeák. Vagyis reménykedjünk benne, hogy akár még őket is túl tudják szárnyalni, hiszen azért valljuk be őszintén, egyik előbb felsorolt hölgy sem tudott maradéktalanul hibátlan pályafutást produkálni, vagy a benne rejlő potenciált maximálisan kihasználni - és ez még csak nem is az ő hibájuk volt.
Andreát, Petrát és Ágit sajnos nem kímélték a sérülések (és akkor még nem beszéltünk Kapros Anikóról, aki remek junior pályafutása után emiatt nem tudott berobbanni), Timi pedig úgy tűnik, hogy igazi páros specialista lett - nincs is ezzel baj, okoztak ők rengeteg szép percet már a szurkolóknak. Az elmúlt két évtizedben így voltak páros Grand Slam döntőseink, tornagyőzteseink, GS negyeddöntőseink, top 10-es és 20-as játékosaink.
Ám ahhoz, hogy még előrébb lépjünk, nagyon sok minden kell pluszban. A családi háttér, a megfelelő lehetőségek és a külföldi fejlődés esélye, az ehhez szükséges anyagi alap, és persze egy olyan profi stáb, mely a legnehezebb szakaszban tud segíteni: akkor, amikor egy sikeres junior karrier után be kell lépni a felnőttek világába.
A balatonfüredi Gálfi Dalma élete első(!) fontos és kiemelt versenyén a junior lányok páros tornáján döntőt játszott Wimbledonban. Stollár Fanny ugyanitt elődöntőig jutott, majd múlt héten megnyerte a moszkvai U16-os Európa-bajnokságot egyesben és párosban is, utóbbit Dalmával az oldalán.
Mindemellett a fiúknál Valkusz Máté bronzérmes lett, egyéniben és párosban is, méghozzá Kotormán Ákossal.
Mindeközben a klosteri U18-as Eb-n az egy korosztállyal feljebb Bondár Anna és Barzó Lilla ezüstérmesek lettek párosban.
Persze ez még nem jelent sokat. Egyetlen dolgot csak, ami nagyon fontos: vannak kiváló tehetségeink, akik lassan készen állnak arra, hogy kilépjenek a rivaldafénybe.
Egy dolgot nem szabad elfelejteniük: most jön az a bizonyos legnehezebb szakasz.
És azon múlik minden.
Roland-Garros
Hazai győzelem férfi párosban, a sírból hoztaák vissza a döntőt a franciák
4 ÓRÁJA
Roland-Garros
A férfi döntő elhozhatja az idei Roland Garros gáláját
5 ÓRÁJA