Kilenc évesen az orvosa közölte vele, hogy ne is álmodjon profi teniszkarrierről, de Francesca Jonest ez csak még jobban ösztönözte a kemény munkára. Egy örökletes genetikai betegség hatására mindkét kezén hiányzik egy ujj, a jobb lábán 3, a balon pedig 4 lábujja van. A végtagok összenövései miatt folyamatosan műtötték, ami szerinte csak a hasznára vált. A makacsság és a kemény munka beért, hiszen a 20 éves brit teniszező életében először jutott be Grand Slam torna főtáblájára.


Francesca Jonest sokan sajnálják a fizikai állapota miatt, de ő egyáltalán nem így gondolkodik:
„Szimplán nekem az élet más lapokat osztott, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne nyerhetnék. Amikor az egyik orvosom azt mondta, hogy sosem lesz belőlem profi sportoló csak erősebbé tett. Egy kilenc éves gyereket könnyen összetörhet egy ilyen vélemény, de engem csak feltüzelt, utána nem sokkal be is kerültem egy barcelonai teniszakadémiára. A legfontosabb mindig az, hogy magamnak is bizonyítsak, hogy igenis képes vagyok bármire, amire a versenytársaim is. Örülök, hogy a sikereimmel olyan gyerekeket is inspirálhatok, akik mások degradáló véleménye miatt szenvednek az önbizalmukkal. A felnőttek bele se gondolnak, hogy ezzel mennyire korlátozzák a kicsiket.”
Roland Garros
A pánik nem válogat, Grand Slam-bajnokokat, világelsőket is elragadhat
37 PERCE
Jones a mai napig Barcelonában edz, de az angol National Tennis Centerben is készülhet, ami a koronavírus miatti lezárások idején nagyon jól jött.
„Márciusban Angliában készültem, amikor Boris Johnson bejelentette a karantént. Az utolsók közt voltam, akik elhagyták az edzőközpontot, úgyhogy haza tudtam vinni magammal néhány felszerelést. A garázsban csináltam egy mini edzőtermet magamnak, oda jártam le minden nap. Muszáj volt fejben is erősnek maradnom.”
Számára az erősítés kulcsfontosságú, hiszen a lábujjainak hiánya miatt dolgoznia kell a megfelelő egyensúlyozáson, valamint a lábsérülések veszélye is fokozott. A pályán könnyebb és kisebb fogású ütővel játszik és maga is tudja, hogy még sokat kell fejlődnie. Az év első tornáján pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el, hiszen az Australian Open dohai selejtezőjéből bejutott a főtáblára, miközben először tudott nyerni a világranglistán top 200-ban lévő játékos ellen.
„Nagyon boldog vagyok, de tudom, hogy még sokat kell javulnom. Gyorsabbnak és erősebbnek kell lennem. Most mindenesetre átmegyek Melbourne-be és kivárom, hogy leteljen a karantén. Még sosem voltam Ausztráliában, már nagyon izgatott vagyok, biztos vagyok benne, hogy nagy élmény lesz a torna. Most az első dolgom az lesz, hogy kimossam a ruháimat. Babonából nem hoztam sokat magammal, viszont így kicsit szűkösen leszek a következő hetekben.” 
BBC
Roland-Garros
Tsitsipas az őrület, Świątek a tökéletes nyugalom és az érinthetetlenség határán
4 ÓRÁJA
Roland-Garros
'Nem tudtam koncentrálni' - Halep pánikrohamot kapott a Zheng elleni mérkőzésen
4 ÓRÁJA