Kíváncsi vagyok, meddig jutok el.
Frances Tiafoe azt mondja, most "szárnyal", miután vitathatatlanul karrierje legjobb hónapján van túl – de vajon meddig tarthat ez a jó széria?
A 24 éves amerikai játékos a US Openen mutatta meg először, hogy egy Grand Slamen is képes nagyot villantani, amikor Rafael Nadalt legyőzve, és Andrey Rubleven túlverekedve magát bejutott az elődöntőbe. A legjobb négy között a végül tornagyőztes Carlos Alcaraz állította meg egy négy és fél órás, kőkemény, ötszettes meccsen.
Australian Open
Osaka mentálisan megerősödve térne vissza a pályára
9 ÓRÁJA

Alcaraz sorozatban harmadik ötszettesét is behúzta, első GS-döntőjét játszhatja

Ezután jött a Laver-kupa, ahol először Jack Sockkal párosban megnyerték a Roger Federer/Rafael Nadal elleni történelmi meccset (ami egyébként Federer visszavonulása miatt lett történelmi), végül Stefanos Tsitsipas legyőzésével megszerezte a világcsapat első győzelmét a tornán.

Frances Tiafoe

Fotó: Getty Images

Tiafoe évekig a tenisz élvonalának nyomában járt, időnként megvillantotta a tehetségét, a top30 környékén egerészett, és olykor azért egészen messzire jutott egy-egy tornán. Mielőtt azonban a US Openen a legjobb négy között találta volna magát, mindössze négyszer élte túl a harmadik fordulót a nagyobb tornákon.
Ezúttal viszont úgy néz ki, komoly fejlődési pályára állt: a top10-es játékosok elleni kilenc győzelméből hatot az elmúlt 16 hónapban gyűjtött be, ami egyértelműen mutatja, hogy érdemes számolni vele.
"Ez egy őrült hónap volt. Az utóbbi időben rengeteg figyelmet kaptam" – mondta Tiafoe a Tokyo Open előtt, ahol jelenleg is versenyben van, csütörtökön mérkőzik meg Bernabe Zapata Mirallesszel a negyeddöntőbe jutásért.
"Csak próbálom megtartani a legfontosabbat a legfontosabbnak. Szuper kíváncsi vagyok, hogy hova tudom vinni ezt a tenisz dolgot. Sokat tudok még adni a játéknak. Úgy gondolom, hogy ha jól teljesítek, az nagyszerű a sportágnak."

Frances Tiafoe

Fotó: AFP

Mint több társa, Tiafoe is több mint teniszező.

A Sierra Leonéból kivándorolt szülők fia időnként óriási játékkal, nagy mosollyal és őrületes személyiséggel rendelkezik. Nem titkolt célja, hogy pályafutásával fekete teniszezőket inspiráljon arra, hogy a nyomdokaiba lépjenek.
"A célom végső soron az, hogy minél több feketének segítsek teniszezni, és hogy jó példakép legyek" – mondta néhány évvel ezelőtt.
A US Openen ismét arról beszélt, hogy ő ezt az egészet a következő generációért teszi.
Minden alkalommal, amikor nyerek, csak inspirálni akarom az embereket, hogy tudják, minden lehetséges.
"Imádom, hogy Frances Tiafoe miatt rengeteg színesbőrű ember teniszezik. Ez nyilvánvalóan egy cél számomra. Ezért vagyok kint a pályán, és ezért próbálkozom elég keményen."
Jelenleg hárman, Tiafoe, a 22 éves Felix Auger-Aliassime és a 36 éves Gael Monfils az, akik fekete játékosként a tenisz elitjéhez tartoznak. Tiafoe közeledik Auger-Aliassime-hoz, aki a világranglista 13. helyén áll, hattal az amerikai előtt.
Az, hogy Tiafoe neve még az év végi ATP Finals kapcsán is szóba került, azt mutatja, hogy az elmúlt hónapokban sokat fejlődött. A korábbiaknál kiegyensúlyozottabbnak tűnik, jobban bízik az erősségeiben és a képességeiben, és jóval éhesebb a sikerre, arra, hogy megtegye a következő lépést és harcba szálljon a legnagyobb trófeákért.

Frances Tiafoe

Fotó: Getty Images

Talán ez részben annak is köszönhető, hogy látja, mások is igényt tartanak rá egy olyan környezetben, amely sokkal nyitottabbnak tűnik, mint korábban.
"Egy csomó srác játszik nagyszerű teniszt" – mondta Tiafoe a US Openen, amikor a "nagy hármas" helyett egy új, "nagy 12-esre" utalt.
"Szerintem ez jó. Biztos, hogy lesz valaki, aki majd bebetonozza magát a csúcson. Ez mindig megtörténik. Meglátjuk, ki lesz az a személy."
Mindenesetre jó látni egy új korszakot.
Tiafoe lenyűgözően játszott első tokiói mérkőzésén, mindössze egy óra és 12 perc alatt intézte el Yasutaka Uchiyamát anélkül, hogy elvesztette volna az adogatását. Azt mondta utána, hogy "nem igazán érez nyomást", annak ellenére, hogy most jobban reflektorfényben van, mint valaha.
"Minden nap más és más, a többiek is játszhatnak jól, simán lehet, hogy legyőznek, ezzel együtt kell élni" – mondta. "De magabiztos vagyok, és remélem, folytatni tudom ezt a folyamatot.”
"Ami a figyelmet illeti, nyilvánvalóan ez ezzel jár. Az emberek egyik nap még szurkolnak neked, a következő nap pedig már el is felejthetnek. Az egyéni sportok már csak ilyenek."

Taylor Fritz és Frances Tiafoe

Fotó: AFP

Tiafoe egy erős amerikai teniszgenerációhoz tartozik, nagyjából egyidősek, és sokszor sikerül meglepetést okozniuk. A 24 éves Taylor Fritz a világranglistán a 11. helyen áll, megelőzve Tiafoe-t (19. hely), Tommy Pault (30. hely), Maxime Cressyt (32. hely) és Reilly Opelkát (37. hely).
Őket a valamivel fiatalabb generáció, a 21 éves Jenson Brooksby, a 22 éves Sebastian Korda és a 21 éves Brandon Nakashima szorongatja, akik mindannyian a top40-ben vannak.
Mindannyiuk számára az a legnagyobb kihívás, hogy csatlakozzanak a legnagyobb nevekhez – akár a top10-ben –, és rendszeresen versenyezzenek a Grand Slam- és Masters-címekért. Fritz egy szinttel feljebb lépett azzal, hogy Indian Wellsben megnyerte első 1000-es tornáját, és bejutott a negyeddöntőbe Wimbledonban, ahol nagyon közel volt ahhoz, hogy Nadal legyőzésével az elődöntőig is eljusson.
Tiafoe is nagyot lépett előre az elmúlt hónapokban, és a US Open után úgy tűnt, hogy nem akar megállni itt.
De vajon képes lesz-e tovább szárnyalni és egy újabb szintet elérni?
Eurosport.co.uk
Tenisz
Rublev ezúttal is szokatlan módját választotta a feltöltődésnek, a hibáiból építkezne 2023-ban
TEGNAP - 19:07
Tenisz
A nagy Salakblog-díjátadó: Nadal az év visszatérője, Ferrero a szezon edzője
06/12/2022 - 18:53