Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Elűzött negatív gondolatok, harc a végsőkig – így búcsúztatta a tavalyi döntőst az orosz teniszező

Németh Dániel

Publikálva 18/01/2024 - 18:22 GMT+1

Anna Blinkova egy őrült mérkőzésen, 6:4, 4:6, 7:6-ra legyőzte Elena Rybakinát az Australian Open 2. fordulójában. A meccset eldöntő tie-break rekordot jelentő, 42 pontot hozott, az idegek harcából – ha csak egy hajszálnyival is – az esélytelenebbnek tartott orosz jött ki jobban. Blinkova utólag elmondta: volt, hogy beférkőztek a negatív gondolatok a fejébe, de végig próbálta biztatni magát.

Őrület: történelmi, 42 pontos döntő tie-breakben kapott ki a korábbi wimbledoni bajnok

Elena Rybakina számára idén a 2. fordulóban ért véget az Australian Open.

Igen nehéz napon vannak túl a női tábla legmagasabban rangsorolt játékosai: a világelső Iga Świątek a szakadék széléről táncolt vissza, az 5. kiemelt Jessica Pegula váratlanul simán kikapott francia ellenfelétől, az esti programban pedig a 3. kiemelt Elena Rybakina számára ért véget a torna egy olyan meccsen, ami sokáig emlékezetes marad.
A világranglista 57. helyén álló Anna Blinkova ugyanis élete teniszével lépett pályára a Rod Laver Arénában, és már az első perctől fogva világossá tette, hogy nehéz dolga lesz a tavalyi döntősnek. Az orosz teniszező korán brékelt, amit úgy vitt végig a játszmán, hogy egyetlen bréklabdát sem kellett hárítania.
Blinkova a második szettet is brékkel indította, ezt az előnyt viszont azzal a lendülettel leadta, az adogatók állóháborúját pedig Rybakina bírta jobban idegekkel.
A döntő szettet sem javasoljuk a szívbetegeknek, ugyanis annyi fordulatot hozott, hogy felsorolni is nehéz. Az utolsó öt játékban oda-vissza brékelgették egymást, pedig Blinkova kétszer adogathatott a győzelemért, és volt két meccslabdája is. Hiába, mert a meccs tie-breakben dőlt el, amely ráadásul rekordot jelentő, 42 pontot hozott.
Blinkova végül 22-20-nál emelhette magasba a kezét, hét hárított meccslabdát követően.
„A meccs előtt úgy voltam vele, hogy megpróbálom élvezni. Az volt az álmom, hogy pályára léphessek a Rod Laver Arénában. Próbáltam arra készülni, hogy csak pozitív érzelmek legyenek bennem a pályán, függetlenül attól, hogyan alakul a meccs. Azt mondogattam magamnak, hogy az utolsó pillanatig mindent bele kell adnom, és minden pillanatot ki kell élveznem” – nyilatkozta Blinkova.
picture

Őrület: történelmi, 42 pontos döntő tie-breakben kapott ki a korábbi wimbledoni bajnok

„Nagyon nehéz volt pozitívnak maradni. Voltak nagyszerű pillanataim, de közben rettentő frusztrálóak is, például a kihagyott meccslabdáknál. Sokat dolgoztam mentálisan, biztattam magam, hogy pozitív maradjak, azt mondogattam a legvégéig, hogy megnyerhetem. Minden egyes pontnak konkrét tervvel mentem neki, ami segített a győzelemben.”
„Voltak, amikor betódultak a negatív gondolatok a fejembe, főleg a kihagyott meccslabdáimat követően, és aztán amikor fogadóként kellett meccslabdát hárítanom. Sokszor gondoltam arra, mi van akkor, ha nagyot szervál, mi van akkor, ha beüt egy nagy elsőt. De igyekeztem elhessegetni ezeket.”
„Azt mondogattam magamnak, hogy le kell rövidíteni a labda röppályáját, és gyorsítanom kell a fogadásoknál. Próbáltam végig stabil maradni, minden labdáért elfutni, és visszatenni azokat a pályára. Amikor meccslabdáim voltak, sokszor kapkodtam. Remegett a kezem. Próbáltam agresszív lenni, de sokat hibáztam.”
Végül sikerült stabilizálnom a játékomat. Az utolsó meccslabdánál védekeznem kellett, két nagyon rövid, de nagyon nehéz fonákot ütöttem. Nagyon örülök, hogy a pályán landoltak.
Rybakina elismerte, hogy messze volt a legjobb teniszétől, ennek ellenére ő is a végsőkig hitt a sikerben.
picture

Ezek után merje azt mondani valaki, hogy a női tenisznek nincs értelme – videó

„Nem volt még ennyire hosszú tie-breakem, az biztos. Egy kicsit balszerencsés voltam, mindkettőnknek sok lehetősége volt, végül én jöttem ki rosszabbul. Nem játszottam csúcsformában, de ez van, nem mindig tudsz jól játszani. De mit is mondhatnék? Remélhetőleg legközelebb én nyerek.”
„Meglátjuk holnap” – felelte arra a kérdésre, inkább csalódottság vagy büszkeség van-e benne. ”Arra büszke vagyok, hogy a végéig harcoltam. Nem könnyű. Nem mindig lehetsz tökéletes. Akár hamarabb is kikaphattam volna, kemény küzdelem volt, Anna jól játszott. Az ember nem mindig ugyanolyan, néha úgy kelsz fel, hogy nem érzed jól magad, egyszerűen át kell küzdened magad.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés