Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sabalenkát már csak egy lépés, a kínai Zheng legyőzése választja el a címvédéstől Melbourne-ben

Takács Márton

Frissítve 25/01/2024 - 17:07 GMT+1

Australian Open – A regnáló bajnok Aryna Sabalenka és Zheng Qinwen egyaránt 1 óra 42 perc alatt nyerte meg a saját elődöntőjét Coco Gauff, illetve Dayana Yastremska ellen Melbourne-ben. Mindketten két-két játszmában győztek, szombaton pedig másodszor találkoznak riválisként Grand Slam-tornán, a US Open-negyeddöntőjük után már egy GS-fináléban.

A hát mögül ütött röpte, fonák elütés kombó Sabalenkáék pazar labdamenetét is elhomályosította

Aryna Sabalenka és Zheng Qinwen játssza idén az Australian Open női egyes döntőjét.
A regnáló bajnok Aryna Sabalenka idén is bejutott az Australian Open döntőjébe, miután csütörtökön két szettben legyőzte Coco Gauffot. Ahol a kínai Zheng Qinwen lesz az ellenfele, aki szintén két játszmában nyert Dayana Yastremskával szemben.
Sabalenka 7:6(2) 6:4-es győzelmével visszavágott Gauffnak a tavalyi US Open döntőjében elszenvedett vereségért, és Serena Williams óta (2016, 2017) ő lett az első nő, aki zsinórban legalább két AO-fináléba jut.
"Képes voltam saját magamra koncentrálni, tudtam, hogy Coco jól fog mozogni, erre készültem. Próbált mindent visszaadni, igyekeztem készen állni egy-egy pluszütésre, ez volt a kulcs, és persze a támogatás, amit kaptam.
Amikor legutóbb játszottunk New Yorkban, szinte semmit nem segített a közönség, most viszont igen. Értékelem ezt a hangulatot, nagyon különleges számomra ez a hely.
Élvezem, ha Cocóval játszhatok, mindig nagy csatákat vívunk. Ő egy nagyszerű játékos, jó meccseket szoktunk játszani, bízom benne, hogy a jövőben még több döntőt fogunk vívni!' – nyilatkozta Sabalenka a pályán adott interjújában.
picture

Sabalenka visszavágott Gauffnak a US Open döntőjéért, egy lépésre van a címvédéstől

Sabalenka 33 nyerővel és 28 ki nem kényszerített hibával zárta a partit. 72 százalékkal szervált és négy ászt ütött. Gauff 22 nyerőt ütött 20 ki nem kényszerített hibával szemben, ebből nyolc kettős hiba volt. A mérkőzésen 57 százalékkal szervált, de a második adogatásai mögött pontoknak csak a 39 százalékát nyerte meg.
A sajtótájékoztatón ezt tette hozzá Sabalenka:
"Hihetetlen meccs volt. Nagyszerű játékos, mindig kemény csatákat vívok ellene. Azt hiszem, az volt a kulcs, hogy képes voltam koncentrált maradni, bármi is történt, bármi is volt az állás, mindig a legjobbamat adtam, és küzdöttem.
Természetesen boldog vagyok, hogy egy újabb Grand Slam-döntőbe jutottam. Remélhetőleg egy kicsit jobban fogok teljesíteni, mint legutóbb!
Azt hiszem, New Yorkban egy kicsit passzívan teniszeztem Coco ellen. Nem gyakoroltam rá akkora nyomást. Mármint az első szettben igen, de aztán kicsit lelassultam.
Az egész előszezonban azon dolgoztam, hogy a hálóhoz jöjjek és a pontokat a hálónál fejezzem be. Örülök, hogy ezt ma a pályán is meg tudtam csinálni, és azt hiszem, ez a különbség a két meccs között."
picture

Coco Gauff és Aryna Sabalenka mindig sportszerű meccseket játszanak

Fotó: AFP

Gauff hatékonyan használta ki a bréklabdákat, négy lehetőségéből hármat értékesített. De Sabalenka tartós nyomása jelentette a különbséget. Sabalenka 10 bréklabdához jutott, négyszer brékelt is.
"Bárcsak több első szervát tudtam volna hozni. Azt hiszem, ez volt a különbség. Nagyobb volt az első adogatási százaléka, és nehéz a másodikra is menni, amikor néhányszor kettős hibát vét az ember. De nem is ez volt a hiba, néhány ponton múlott a dolog" - mondta Gauff a veresége után.
A másik ágról Zheng Qinwen jutott be pályafutása első major-fináléjába, miután 6:4, 6:4-re legyőzte a selejtezős Dayana Yastremskát.
Annak ellenére, hogy a 12. helyen kiemelt teniszező időnként küszködött az első adogatásával, Sabalenka után takkra ugyanannyi idő alatt, 1 óra 42 perc alatt megszerezte a győzelmet, és ezzel Li Na 2014-es AO-sikerét követően ő lett az első kínai játékos, aki bejutott egy GS-döntőbe.
A Rod Laver Arenában hangos szurkolók támogatásával játszó 21 éves Zheng még a világranglista 15. helyén kezdte a tornát, hétfőn viszont már garantáltan bejut a legjobb 10 közé.
picture

Zheng megcsinálta – Li Na után 10 évvel itt az újabb kínai GS-döntős

Döntőbeli ellenfele, Sabalenka 1-0-ra áll Zheng ellen, tavaly szeptemberben a US Open negyeddöntőjében csaptak össze.
"Hihetetlen érzés, nagyon izgatott vagyok, hogy ilyen jó teljesítményt tudtam nyújtani, és bejutottam a döntőbe. Dayana hihetetlen teniszt játszott, nagyon jó alapütései vannak.
Nehéz elmondani, mit érzek most, ez lesz az első Grand Slam-döntőm. Köszönöm a szurkolást!
Nagyon keményen dolgozunk a csapatommal, ez az alapja a sikernek. A teniszpályán, az edzőteremben és a regenerálódáson is sokat melóztunk. Köszönöm a stábomnak, nélkülük ezt nem tudtam voltam megcsinálni!"
picture

Zheng Qinwen és Dayana Yastremska kézfogója

Fotó: AFP

Zheng az Eurosport szakértőjének, Laura Robsonnak már a Sabalenka elleni döntőről is beszélt:
"Aryna elképesztő játékos, nagyon stabil az utóbbi években. Arra számítok, hogy a legjobbját fogja nyújtani a fináléban. A US Open óta több tapasztalatot szereztem, néhányszor már a centerpályán is játszottam. Meglátjuk, milyen lesz! Li Na pár napja adott már tanácsot, azt hogy ne gondolkodjak túl sokat, csak játsszak.
Saját magamra kell koncentrálni és teniszezni, harcolni fogok."
picture

Mérföldkő: Grand Slam-elődöntőt és top10-et is ért a fordítás a kínai lánynak - videó


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés