Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Agassi szerint Djokovic sem győzhet az öregedéssel szemben, de lesz még pár jó éve

Németh Dániel

Frissítve 15/01/2024 - 19:01 GMT+1

Andre Agassi szerint egy darabig még biztosan Novak Djokovic lesz az a játékos, aki a legnagyobb kihívást jelenti a férfi teniszben, de lassacskán őt is utoléri majd a kor. A nyolcszoros Grand Slam-bajnok Nick Kyrgios hitelességéről is beszélt, amit fontos eszköznek tart, hogy megküzdjön az őt hátráltató problémákkal.

Megszorongatta Djokovicot a selejtezős horvát tinédzser, végül azonban győzött a rutin - videó

Andre Agassi idejében még csodaszámba ment, ha egy teniszező 30 felett is képes volt jó teljesítményre, ma már ez nem igaz.

A nyolcszoros Grand Slam-győztes amerikai mindig szívesen tér vissza Ausztráliába, elvégre nem véletlenül itt érte el pályafutása legnagyobb sikereit. Agassi mind a négy Grand Slam-tornát megnyerte legalább egyszer, a hazai versenyén a dupla is összejött, az Australian Openen azonban négyszer győzött, Melbourne-ben ráadásul egyszer még címet is védett.
Aki már a legelején bekapcsolódott a közvetítéseinkbe, nálunk is láthatta, hogy az amerikai teniszlegenda Ausztráliában tartózkodik (a torna egyik szponzorának nagyköveteként), ahol több játékossal összefutott, de ott volt például Novak Djokovic mérkőzésén is.
Djokovic 36 évesen sem mutatja jelét az öregedésnek, a torna nyitófordulójában a Dino Prižmić elleni kihívást is megoldotta, és szokás szerint a kulcsszituációkban volt a legjobb (leszámítva a második szett tie-breakjét). Agassi csodálja a szerb kitartását, és úgy gondolja, lesz néhány szezon, amelyben kimagaslik a mezőnyből, ám előbb vagy utóbb őt is utoléri a végzete.
picture

Megszorongatta Djokovicot a selejtezős horvát tinédzser, végül azonban győzött a rutin - videó

„Csak azt veszem biztosra, hogy Novak sem fogja tudni legyőzni az öregedést. Egyedül az a kérdés, mennyi ideig tudja késleltetni. De egyértelműen látok néhány évet, amelyben elsősorban őt kell legyőzni” – mondta Agassi az Age nevű ausztrál lapnak adott interjúban. Az amerikait arról is kérdezték, hány Grand Slamnél áll majd meg a mutató, eljuthat-e 30-ig.
Hogyan jelenthetnénk ki valamiről, hogy nem lehetséges? Azért vannak a rekordok, hogy megdöntsék őket, nem igaz? Most nyilvánvalóan egy csomó mindenről spekulálunk, beleértve az egészséget, ami lassacskán fel fogja ütni a fejét.
Agassi szerint, ha a számokból indulunk ki, akkor egyértelműen Djokovic minden idők legjobbja, ugyanakkor sem Roger Federert, sem Rafael Nadalt nem lehet kihagyni ezekből a diskurzusokból, mivel mind a hárman nagy hatással voltak a teniszre.
"Több szempontból meg lehet ezt közelíteni, de nem lehet vitatkozni az eredményeivel. A győzelmek száma, az egymás elleni mérleg, a Masters-trófeák, az év végi világelsőségek, a világelsőként eltöltött hetek száma."
Az amerikai - aki, ahogy már említettük, Djokovichoz hasonlóan szerette az ausztrál túrát - viccesen még azt is megjegyezte, a szerb számai mellett szinte eltörpülnek a saját sikerei.
Az ég szerelmére, Novak több Australian Open-győzelemmel rendelkezik, mint ahányszor én Grand Slamet nyertem. Ezen már csak nevetni lehet. Nem is tudom, mit mondjak.
"Tradicionalistának tartom magam a tenisz szempontjából. Ha azt nézzük, mennyit adtak a sportnak, akkor vitán felül áll, hogy ő rengeteget. De nézzük meg Rogert is, az ő eleganciáját, kifinomultságát. Ott van Nadal intenzitása és hozzáállása, a játékhoz való viszonya. Szóval ők hárman mind kibővítették a tenisz határait."
picture

Andre Agassi szerint Novak Djokovic egy darabig még a tenisz csúcsán lehet

Fotó: SID

Agassi a pályafutása vége felé járt, amikor Federer szép lassan átvette az irányítást a férfi teniszben. Az amerikai már akkoriban úgy gondolta, hogy a svájci megdöntheti Pete Sampras Grand Slam-rekordját, és 17-18 győzelemmel zárhatja a pályafutását.
„Egy évvel korábban a US Open döntőjében találkoztunk. Tudtam, mivel nézek szembe, senkit sem láttam a mi generációnkból, akinek lett volna rá ellenszere. De aztán jött Rafa, majd később Novak. Gondoljunk bele, mi van akkor, ha a másik kettő közül csak egyvalakivel kell megküzdeniük. Most tényleg két olyan srácról beszélnénk, akik 35 Grand Slam-győzelemmel állnak?”
Tekintve, hogy az interjút ausztrál lap készítette, nem meglepő, hogy Nick Kyrgios jövőjére is rákérdeztek. Agassi, akinek többször voltak mélypontjai a pályafutásában, a saját bőrén is megtapasztalta, milyen az, amikor valaki a nulláról próbálja újra felépíteni magát, ő ráadásul sikerrel járt, sőt, karrierje második felében még eredményesebb lett.
Hogy mire lehet képes a tehetség szempontjából, szerintem elég egyértelmű.
- jelentette ki az amerikai.
„Amikor mélypontra kerültem, nem sokkal a világelsőség után, úgy éreztem, számos szinten újra kellett építenem magam, mivel jó egy-másfél évre eltávolodtam a tenisztől. Ha eltölthetnék vele egy kis időt… Nekem az a legfontosabb, hogy megtudjam, kicsoda ő, hol tart, aztán ezen a ponton megismerjem.”
picture

Top 5: Kyrgios legelképesztőbb ütései az Australian Openen

„De függetlenül attól, milyen démonokkal küzd valaki, hogy valósak vagy sem, ha te annak érzed, akkor azok léteznek, és foglalkoznod kell velük. Mikor Nicket hallgatom, olyan embert látok, aki legalább őszintén és az érzéseinek megfelelően beszél. Szerintem ezt tőle mindig meg fogod kapni.”
Agassit egyébként az egyik ausztrál tv-csatorna is megkérdezte, mit gondol a wimbledoni döntős helyzetéről. A riporter – némileg provokatív módon – eltékozolt tehetségként hivatkozott rá, a nyolcszoros GS-bajnok azonban megvédte őt.
Sosem tudhatjuk igazán, mi zajlik a fejükben és a szívükben. Sokszor játszottam úgy, hogy úgy éreztem, messze vagyok a saját céljaimtól, miközben a pályán vagyok.
„Egy dolgot mondhatok: bármiről is legyen szó, egyértelműen megérted, min megy épp keresztül. Nyíltan beszélt a helyzetéről, őszinte volt, talán az akarat is hiányzott, de remélhetőleg ez megadja az esélyt a gyógyulásra, és remélhetőleg a tenisz is jól jár azzal, ha kitalálja, hogyan tudná visszahozni a tehetségét a mi szórakoztatásunkra.”
Forrás: The Age

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés