Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Négy magyar az Ausztrál Open első napján, Nadal és Świątek is elkezdi

Németh Dániel

Publikálva 15/01/2023 - 21:42 GMT+1

Hétfőn kezdetét veszi az év első Grand Slam-tornája, az Australian Open. Az esélyesek közül a férfiaknál pályára lép a címvédő Rafael Nadal és Stefanos Tsitsipas, míg a nőknél Iga Świątek és Jessica Pegula jelentkezik játékra. Mind a négy főtáblás magyar játékost láthatjuk, Fucsovics Márton, Bondár Anna, Gálfi Dalma és Udvardy Panna találkozóját az eurosport.hu-n közvetítjük.

Nadal - Medvedev - Australian Open

Magyar szempontból is mozgalmas lesz az Australian Open hétfői játéknapja, és nem árt, ha sok képernyő van otthon.

Rafael Nadal (1.) – Jack Draper (Rod Laver, nem előbb mint 4.30)

Első kiemeltként és címvédőként Rafael Nadal aligha kaphatott volna nehezebb első fordulós ellenfelet Jack Drapernél, aki, ha továbbra is ebben az ütemben fejlődik, 2023-ban célba veheti a top 20-at vagy akár a top 10-et is. Draper vitathatatlan tehetsége és potenciálja ellenére minden emberi számítás szerint Nadal a mérkőzés esélyese, még azzal együtt is, hogy vannak kérdések a formájával és a sérüléseivel kapcsolatban.
Sok szakértőnek szemet szúrt a United Cupon, hogy a spanyol óvatosan szervált, ezzel is kímélve a hasfalát, amivel Wimbledon óta sokat bajlódott. Nadal a csapatversenyen mindkét egyéni meccsét elveszítette, vagyis a felkészülése messze nem volt ideális, de számtalanszor láttuk már, hogy akár egy Grand Slam alatt is fel tudja építeni a formáját. Ezzel a sorsolással épp csak annyi történt, hogy a tapogatózásra kevesebb esélye lesz, és gyorsabban fel kell vennie a fordulatszámot.

Iga Świątek (1.) – Jule Niemeier (Rod Laver, nem előbb mint 9.00)

Tavaly szeptemberben a US Openen már játszottak egymással, és akkor a német teniszező finoman szólva is meg tudta szorongatni a világelsőt. A mérkőzés első órájában Jule Niemeier akarata érvényesült, folyamatosan védekezésre kényszerítette Iga Świąteket, akinek – némi anglicizmussal élve – mélyre kellett ásnia, hogy megfordítsa a találkozót. A szenvedős második szett után már swiątekesebb irányt vett a meccs, ám a 6:0-s döntő szettel együtt sem volt könnyű dolga a lengyelnek.
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

A fordítás egyik kulcsa az volt, hogy Świątek elkezdte jobban olvasni Niemeier adogatásait, és a második játszmától kezdve 13 bréklabdából 7-et értékesíteni tudott. A United Cupon látottak alapján – hiába a Pegula elleni 6:2, 6:2-es vereség – nincs rossz formában a világelső, Niemeier ellenben a három idei meccsén még csak szettet sem fogott. Nem valószínű, hogy épp Świątekkel szemben talál vissza a győzelmekhez, de ideig-óriáig talán most is megizzaszthatja a világelsőt.

Marcos Giron – Daniil Medvedev (Rod Laver, esti program, zárómeccs)

Daniil Medvedev tavaly nagyon közel járt a végső győzelemhez, de hiába volt 2-0-s előnye a döntőben Nadal ellen, a spanyol valami emberfölötti küzdelem árán megfordította a találkozót. Noha az orosz nem gondolja, hogy az a vereség nyomot hagyott benne, tagadhatatlan, hogy tartósan jól játszani nagyjából a tavalyi Australian Open óta nem láttuk az oroszt. Vajon egy év elegendő lehet, hogy begyógyuljanak azok a sebek is, amelyekről Medvedev talán nem is tud?
Adelaide-ben meglehetősen biztatónak tűnt a US Open-bajnok játéka, Sonegót nehezebben, Kecmanovićot és Khachanovot azonban tükörsimán győzte le, mielőtt kikapott volna Djokovictól az elődöntőben. Ahhoz egyértelműen elég jó állapotban van Medvedev, hogy sokáig meneteljen ezen a versenyen, ehhez elsőként Marcos Giront kell legyőznie, akit kicsivel több mint két évvel ezelőtt gond nélkül legyőzött Cincinnatiben.
picture

Nadal - Medvedev - Australian Open

Korábbi bajnokok a Margaret Courton

Akik esetleg a második számú pálya mérkőzéseire (és így az Eurosport 2 programjára) kíváncsiak, a 3. kiemelt Jessica Pegula meccsével hangolódhatnak a folytatásra. Az amerikai teniszező a román Jaqueline Cristiannal játszik, utánuk pedig Hubert Hurkacz érkezik Pedro Martínez ellen. A pálya legérdekesebb meccsének a két korábbi bajnok párharca tűnik, a kétszeres AO-győztes Victoria Azarenka a 2020-as bajnok Sofia Keninnel csap össze.
Az esti programot a férfi tábla 3. kiemeltje, Stefanos Tsitsipas nyitja a francia Quentin Halys ellen, és ha nem izgulja el a találkozót, mint ahogyan New Yorkban tette, nem lehet gond a továbbjutás a görögnek. A nap végén a 10. kiemelt, nem mellesleg tavaly elődöntőig menetelő Madison Keys játszik Anna Blinkovával, és ha nem is feltétlenül ez lesz az open-éra történetének legtaktikusabb meccse, sok pörgős, rövid labdamenetre lehet számítani.

Magyarok az eurosport.hu-n

Mivel az Eurosporton a Rod Laver, az Eurosport 2-n a Margaret Court aréna mérkőzéseit adjuk, a magyarok találkozóit az Eurosport honlapján érdemes keresni. A rendszer az Eurosport Player kivezetésével sem változott, ugyanúgy az összes pálya összes mérkőzését közvetítjük, és utólag is vissza lehet nézni a találkozókat. Ez a magyarok kapcsán azért sem hátrány, mert akár az is előfordulhat, hogy szinte egyszerre lépnek pályára.
picture

Fucsovics Márton az Australian Openen 2021-ben.

Fotó: AFP

Mind a négy főtáblás játékosunk hétfőn kezdi a programot, ráadásul az adott pálya 3. találkozójára osztották be őket. Fucsovics Márton a 17-esen teniszezik Federico Coria ellen, Bondár Anna a 8-ason Ana Bogdannal, Udvardy Panna a 13-ason játszik Camila Osorióval, míg Gálfi Dalma a 15-ösön a kínai Qinwen Zhenggel. A legtöbb esetben ráadásul egy férfi és egy női meccs előzi meg a magyarok találkozóit, egyedül Udvardy előtt lesz két férfi találkozó.

A tervezett közvetítések hétfőn

Eurosport (Rod Laver)
  • K. Siniakova - C. Gauff [7] - 1.00
  • Y. Yuan - M. Sakkari [6]
  • R. Nadal [1] - J. Draper - legkorábban 4.30
  • I. Świątek [1] - J. Niemeier - 9.00
  • M. Giron - D. Medvedev [7]
Eurosport 2 (Margaret Court)
  • J. Pegula [3] - J. Cristian - 1.00
  • H. Hurkacz [10] - P. Martínez
  • S. Kenin - V. Azarenka [24]
  • S. Tsitsipas [3] - Q. Halys - 9.00
  • M. Keys [10] - A. Blinkova

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés