Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tsitsipasra brutál nagy meccs vár, Čilić és Felix miatt pedig muszáj lesz hajnalban kelni

Kálmán Laci

Publikálva 23/01/2022 - 18:03 GMT+1

Hétfőn befejeződik a negyedik kör, és mind a nőknél, mind a férfiaknál kialakul a legjobb nyolc mezőnye az Ausztrál Openen. Pályára lép mások mellett Daniil Medvedev, Stefanos Titisipas, Simona Halep és Aryna Sabalenka is. Négy női és négy férfi meccs vár ránk, melyek közül legszívesebben mindet ajánlanánk.

Stefanos Tsitsipas

Fotó: AFP

Persze, aki a torna ezen pontján mindent ajánl, az igazából lehet, hogy nem is ajánl semmit. Úgyhogy végül öt meccsre szűkítettük a kört. Nem volt könnyű.

Stefanos Tsitsipas [4] – Taylor Fritz [20]

Közhely, de erre a meccsre most tényleg igaz lehet: ha mindketten közel játszanak a legjobbjukhoz, baromi jó meccsre lehet kilátás. Van azonban két nagy kérdőjel, melyek komoly hatással lehetnek a találkozóra.
Egyrészt nem szabad elfelejtenünk, hogy a görög tulajdonképpen még mindig csak visszatérőben van a novemberi könyökműtétje után. Nem tudhatjuk, mennyire bírja a sorozatterhelést, és hogy a Paire elleni meccsből mennyire tudott regenerálódni. Fritz esetében pedig az a kérdés, hogyan hatott rá, hogy életében először eljutott a negyedik fordulóig. Megelégszik ezzel, vagy új lendületet kap?
Normál esetben egyértelműen Tsitsipasra tennénk, mivel azonban ő most nincs élete formájában, biztosan sebezhető lesz. Fritz mozgása sokat javult, a tenyerese pedig ütőképesebb, mint valaha, úgyhogy itt az esély az amerikai előtt, hogy lejátssza élete első GS-negyeddöntőjét.

Simona Halep [14] – Alizé Cornet

Mindketten zónában vannak, csak egy kicsit másképp. Halep 8-0-ra áll idén, gémet is alig veszít a tornán, iszonyatosan magabiztosan tör előre a táblán. Cornet pedig egy új szemléletmóddal, maximális jelenléttel, a korábbi görcseit elengedve fekteti két vállra az ellenfeleket. Muguruzát sima kettőben intézte el, Zidanšek ellen pedig egy küzdős meccsen ment tovább.
picture

Simona Halep

Fotó: Getty Images

Aki szereti a gyors, tempós labdameneteket és a bátor, harcos hozzáállást, annak feltétlenül ajánljuk ezt a találkozót. Az egymás elleni mérlegük 3-1 a francia javára, mivel azonban lassan hét éve már, hogy legutóbb találkoztak, ennek nincs nagy jelentősége.
Bár Cornet-t sosem szabad alábecsülni, ráadásul most egyértelműen felszállóágban van, azért Halep a jobb játékos kettejük közül. Hacsak nem kel fel nagyon rossz lábbal a román, ezt a meccset azért neki kéne behúznia.

Alex de Minaur [32] – Jannik Sinner [11]

Casper Ruud visszalépésével De Minaur komoly lehetőséget kapott, hogy nagyot meneteljen ezen a tornán, amivel ő egyelőre remekül él. Imád hazai közönség előtt játszani, nagyon jól használja ugyanis azt az energiát, amit kap a drukkereitől. Ez valószínűleg hétfőn sem lesz másként.
Jannik Sinner azonban túl erősnek tűnik a számára. Mivel Demon fantasztikusan lefedi a pályát, és visszatesz minden labdát, amit ember vissza tehet, elvileg megvolna rá az esély, hogy ellenfele elüsse magát. Sinner azonban többször bizonyította már, hogy ott vannak a kezében azok az eszközök, melyekkel el tudja intézni az ausztrálhoz hasonló nagy védekezőket.
Nincsenek ugyan gyilkos alapütései, de csodálatosan építi fel a pontokat, amivel jó eséllyel felőrli majd De Mianurt.

Kaia Kanepi – Aryna Sabalenka [2]

Amikor kijött a sorsolás, az egyik álomnegyeddöntőnek egy lehetséges Świątek-Sabalenka-derbi ígérkezett. A legjobb tizenhat között valószínűleg egyiküknek sem lesz könnyű dolga, de koncentráljunk most Sabalenkára.
picture

Aryna Sabalenka

Fotó: Getty Images

A fehérorosz nem kicsit kísérti a sorsot, ugyanis az eddigi három meccsén mindannyiszor szetthátrányból fordított. Ő maga mondta, hogy feszült az elején, mindent kontrollálni akar, ráadásul a rossz feldobásai miatt temérdek kettőst ütött. A rutinos Kanepi ellen ez már nem biztos, hogy belefér.
Már csak azért sem, mert az észt már pályafutása vége felé jár, az sem volt elvárható, hogy idáig eljusson. Sabalenkától viszont mint ranglista másodiktól mindenki vár már egy GS-döntőt, ahogy ő is saját magától. Nem kérdés, ő a jobb játékos, de muszáj alacsonyan tartania a hibái számát, különben könnyen pórul járhat.

Felix Auger-Aliassime [9] – Marin Čilić [27]

Két generáció jeles képviselője csap majd össze ezen a mérkőzésen, ráadásul mindketten önbizalommal telve léphetnek pályára. A fiatal kanadai két küzdős meccs után Daniel Evanst szinte lemosta a pályáról, a horvát pedig meggyőző játékkal ejtette ki az ötödik kiemelt Andrey Rublevet. Ha minden jól megy, brutál jó meccsre számíthatunk, úgyhogy, aki teheti, kelljen fel hajnal négykor.
Ha abból indulnánk ki, hogy Čilić 3-0 arányban vezeti kettejük egymás elleni mérlegét, ráadásul Auger-Aliassime csak egy szettet tudott fogni, egyértelműen a 2018-as döntőst kéne esélyesnek tartanunk. Fontos adalék azonban, hogy mindhárom meccsüket még azelőtt játszották, hogy a kanadai végrehajtotta a tavalyi GS-áttörését egy wimbledoni negyed-, és egy US Open-elődöntővel.
Nehéz nevet mondani, ha mégis muszáj volna, Čilićét mondanánk, de csak azért, mert rettenetesen meggyőző volt az előző körben Rublev ellen.
A nyolcadik játéknap teljes programját ITT találjátok.
Az Australian Opent az Eurosporton a Porsche Centrum Budapest hozza el Önnek!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés