Daniil Medvedev nem az a kifejezett közönségkedvenc teniszező. Tegyük gyorsan hozzá, ez a megállapítás a MÉG kiegészítéssel válik teljessé. Ellenben egyelőre az a típusú teniszező, aki egy pillanatig sem haboz akkor, amikor hátrányban érzi magát a lelátóról érkező támogatás mértékét illetően, netalán azt neszeli meg, hogy konkrétan ellene szurkolnak. Elég csak a 2019-es szolid bemutatására visszaemlékezni, amellyel a US Openen adta a New Yorki közönség tudtára, hogy mit gondol arról, ahogyan vele szemben viselkednek. Mint ahogyan friss emlékként ide kívánkozik, ahogy magából kikelve ordít a székbíróval a Stefanos Tsitsipas elleni elődöntő egyik térfélcseréjénél azt sérelmezve, hogy a görög edző-édesapja módszeresen coachingol. De ugyanúgy volt nagy pillanata Medvedevnek a döntőben is, amikor is John Blom székbírót kérte többször is, hogy valamit kezdjen a Melbourne-i néppel, akik szerinte állandóan megzavarták első és második szerva között.
Mindezek tükrében, és az orosz habitusát úgy általánosságban ismerve sokféle jelzővel lehet őt illetni, de a nyugodt, kimért páros egészen biztosan nem elsőként juthat vele kapcsolatban eszünkbe. Mint ahogyan vesztesnek sem gyakran titulálhatjuk, amióta ugyanis igazából berobbant a teniszvilág elitjébe, mindenhol potenciális bajnok-aspiránsként kell nyilvántartani. Fokozottan igaz ez keménypályára, ahol 1000-es tornákat, világbajnokságot, no meg persze Grand Slam-tornát is nyert.

Daniil Medvedev - 2021 US Open

Fotó: AFP

Tenisz
Több mint ezer pontot ver üldözőire Medvedev a világranglista élén, Djokovic továbbra is hatodik
TEGNAP 08:51
Az igazi bajnokokat azt hiszem legfőképpen az különbözteti meg a klasszisban egy szinttel lejjebb található játékosoktól, hogy a vereséget is méltósággal, a másik erényeit kihangsúlyozva viselik. Elég csak arra gondolni, hogy nem sokkal azt követően, hogy Rafael Nadal vasárnap beütötte a meccslabdát, a gratulálók sorában rögtön ott volt Roger Federer és Novak Djokovic is. És nem egy tucat-poszttal tudták le a kötelezőt, magukban azon keseregve, hogy Nadal most előttük jár, hanem soraikból érezhető az a tisztelettel átitatott őszinte megbecsülés, amelyet játékostársuk iránt éreznek. Az, ahogyan Daniil Medvedev az Ausztrál Open döntő díjátadójának hivatalos része alatt láthatóan kedélyesen beszélgetett Nadallal, őt is közelebb vitte egy lépéssel a Nagy Hármashoz. Látszott, hogy nem vitatkozik, nem perlekedik, hanem elfogadta azt, amire sokan, talán még ő maga sem fogadott volna a mérkőzés előtt: Rafael Nadal kondiban fölé kerekeredett.
“Óriási meccs volt, Rafa hihetetlenül játszott. 2-0-ás vezetésnél azt gondoltam, most elkapom. Erre meg olyat emelt a játékán, hogy csak pislogtam. Az ötödikben az volt a célom, hogy minél többet futtatom, erre meg olyan erős volt, hogy mindent elért. A meccs után azt mondta nekem, hogy igazából nem sokat edzett az Ausztrál Open előtt. Hihetetlen ez az ember.”

Daniil Medvedev és Rafael Nadal a díjátadóra várnak.

Fotó: AFP

Medvedev bő két órán keresztül jó úton haladt afelé, hogy fél éven belül két nagyság számára is megakadályozza a 21. Grand Slam-bajnoki cím begyűjtését. Novak Djokovic New Yorki beteljesülésének meggátolását követően azonban Rafael Nadal ellen Melbourne-ben nem volt elég a két megnyert szett és a majdben break a harmadikban. Az immáron kétszeres AO-döntőssé avanzsáló orosz mindenesetre láthatóan cseppet sem szomorkodva, őszintén értékelte saját teljesíményét a finálét követő sajtótájékoztatón. Mint elmondta, minden, ami benne volt, otthagyta a pályán, semmit sem csinálna másképpen:
“Semmit sem változtatnék azon, ahogyan játszottam, nem vagyok csalódott a vereségem miatt. Minden erőmmel azon leszek, hogy a jövőben az ilyen nagy tornák bajnoka lehessek. “
Egyszerűen több nyerőt kellett volna ütnöm, és akkor talán megnyerhettem volna a meccset. Taktikailag semmin sem változtatnék, úgy érzem, jól játszottam, de Rafa képes volt megújulni, fizikailag fölém nőni. Kettőnk közül ma ő volt az erősebb.
Az egész torna egyik leginkább emlékezetes pillanata volt Medvedev egyik mondata, amelyet Jim Courier-nek mondott a Felix Auger-Aliassime ellen a sírból, 0-2-es hátrányból visszahozott negyeddöntőt követően. Az orosz teniszező akkor azt mondta, ekkora hátrányban arra gondolt, vajon mit tenne most Novak Djokovic? A vasárnapi döntő utáni sajtótájékoztatón máris korrigálta saját magát, és úgymond aktualizálta a negyeddöntőt követően elmondottakat:
“Legközelebb, amikor 0-2-es hátrányban leszek, valószínűleg azt fogom mondani magamnak, hogy «csinálj úgy, mint Rafa ellened».”
Még mielőtt mindezeket elmondta volna, a sajtóesemény elején szót kért Medvedev, és még a kérdések előtt elmesélt egy történetet. A főszereplő egy kisfiú volt, aki gyerekkorától kezdve az álmainak élve próbálta meg felépíteni a teniszkarrierjét, célként azt megjelölve, hogy nagy pályák sokezres közönsége előtt játsszon. Mint elmondta, nagy csalódásként élte meg a döntőn vele szemben fellépő Melbourne-i közönség viselkedését, amelynek következtében a történetben szereplő kisfiú ezentúl felhagy az álmodozással és csak maga miatt játszik tovább.
A sejtelmes történettel kapcsolatban Medvedev nem volt hajlandó kérdésre válaszolni, az általa elmondottak ellenben minimum elgondolkodtatók. Bár közel sem volt annyira ellenséges vele szemben az ausztrál publikum, mint pár hónapja New Yorkban, amikor 2-0-ra vezetett a harmadik szettben duplabrék előnyben Novak Djokoviccsal szemben, mégis az ottani élmények egészen biztosan élénkebbé tették a Rod Laver Arenaban tapasztaltakat. Csak remélni tudjuk, hogy egyrészt ezek az események nem veszik el a kedvét a játéktól, másrészt pedig, hogy a jövőben csak elvétve kell hasonlókkal szembesülnie.
Forrás: ausopen.com
Abierto de Tenis Mifel
Papírforma Mexikóban - Medvedev két szettben hódította el a trófeát
07/08/2022 07:16
Abierto de Tenis Mifel
Tökéletes papírforma: Az első négy kiemelt maradt versenyben Los Cabosban
05/08/2022 08:08