Az is lehet, hogy az Ausztrál Open kilencszeres bajnoka már biztosan tudja, valamiért azonban nem hajlandó elárulni.

A későbbi győztes Alexander Zverev elleni szombat esti torinói vereségével Novak Djokovic ATP-szempontból lezárta a 2021-es évet, ami rengeteg sikert hozott a számára. Három megnyert Grand Slam-trófeával beérte a Nadal-Federer párost a major győzelmeket illetően, túlszárnyalni őket azonban egyelőre nem sikerült. Ez utóbbi keserítheti el csupán 2021-re visszatekintve a szája ízét, a US Openen ugyanis egy lépésre volt a rekord és a naptári Grand Slam teljesítésétől, Daniil Medvedev azonban másképp gondolta. Ami az év végét illeti, Párizsban megnyerte az évzáró ATP 1000-es versenyt, amivel egyúttal biztosította újabb év végi világelsőségét, számszerint a hetediket. Ez utóbbi mutatóval immáron egyedüliként vezeti a vonatkozó rangsort, maga mögé utasítva a hat sikernél megálló gyerekkori bálványt, Pete Samprast.
A világelső számára azonban még nem ért véget az idény, ő fogja ugyanis Szerbia válogatottját vezetni az ezen a héten Magyarországgal a mezőnyben kezdődő Davis-kupa döntőn. A 2021-es szezonja igencsak hosszúra nyúlik, az azonban erősen kérdéses, hogy mikor kezdi a 2022-es idényt. A DK-részvétele miatt az ATP Kupát jó eséllyel egyébként is dobná, az Ausztrál Open azonban, mint Djokovic legeredményesebb Grand Slam-tornája, minden bizonnyal szerepel az előzetes programban. Valahol sorsszerű lenne ha épp Melbourne-ben szerezné meg a huszonegyedik GS-diadalt, átvéve a vezetést a Nagy Hármashoz tartozó kollégáitól. Csakhogy a Tennis Australia minapi bejelentésének fényében korántsem biztos a világelső szereplése Ausztráliában.
Australian Open
Djokovic valószínűleg lemarad az év első Grand Slam-tornájáról
TEGNAP 10:11

Djokovic

Fotó: Getty Images

Ausztrália a teljes COVID-időszak alatt a világ talán legkeményebb járványügyi korlátozás csomagjával próbálta elejét venni a járványnak, ami manapság közel 90%-os átoltottságot és csekély napi fertőzési esetszámokat eredményezett. A helyi szövetségi kormányzat állami hatáskörbe helyezte a területükön megrendezendő események részvételi szabályait, a Melbourne-t is magában foglaló Victoria állam pedig nem finomkodott. Ami az elmúlt hetekben már kezdett nyilvánvalóvá válni, az néhány napja ténnyé fejlődött: a 2022-es Ausztrál Openen csak oltott játékosok vehetnek részt. Pont.
Ennél a pontnál meg is kell állnunk, hiszen Novak Djokovic átoltottságával kapcsolatban az égvilágon semmiféle információval nem rendelkezik a nemzetközi közvélemény. Illetve, feltételezni tudjuk csak, hogy a világelső nem oltatta még be magát, legalábbis ez következik a témában napvilágot látott nyilatkozataiból. Az ausztrál lépés viszont most kész helyzet elé állította, ráadásul túl sokáig gondolkodni sem tud a kérdésen, hiszen az ausztrál szabályok pontosan előírják az első-, és a második vakcina felvételének utolsó elfogadható időpontját. Így amennyiben Djokovic valóban nem vette még fel egyik adagot sem, alig egy hete maradt arra, hogy ezt pótolja.
„Meglátjuk, várjunk még egy kicsit ezzel a kérdéssel” – reagált szűkszavúan a világelső még Torinóban tartózkodva Victoria állam és a Tennis Australia bejelentésére.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Novak Djokovic a teljes COVID-időszak alatt a helyzet sajátos értelmezésével borzolta a kedélyeket. Még az első hullám után hívta életre négyállomásosra tervezett bemutató tornáját, az Adria Tourt, ami végül a második helyszínen visszafordíthatatlanul félbeszakadt, ahol maga a világelső is megfertőződött. A vakcinák megjelenését követően pedig magát az oltást elutasítók, a saját testünk felett való rendelkezés élharcosaként pozícionálta, ami továbbra is narratívájának gerincét adja. Persze, ettől függetlenül simán lehet, hogy már rég túl van mindkét (vagy mindhárom) oltóanyag dózison, csupán meghagyta magát ebben az önmaga által életre hívott szerepben.
Miután az ATP-világbajnokság szombati második elődöntőjében Alexander Zverev legyőzte a világelsőt, a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón természetesen kapott ő is kérdést az ausztrál szabályokkal kapcsolatban. Az immáron kétszeres világbajnok német, Djokovic részvételének kérdését érintve, érdekes módon ugyanabban a mondatban találta azt mondani, hogy „mindenkinek követni kell azokat a szabályokat, amelyek a rendező országban érvényesek”, valamint azt is, hogy bízik benne, hogy „Djokovic számíthat valamilyen kivételre a szervezőktől”.
A világelső egyébként maga is belengette, hogy bepróbálkozik egy megkereséssel a Tennis Australianál, a szabályt erősítő kivétel szerepköre egyébiránt tökéletesen passzolna a profiljához:
„Őszintén szólva nem beszéltem még velük, vártam a végleges szabályokkal kapcsolatos híreket. Most már világos, hogy mik a szabályok, meglátjuk merre alakul a történet.”

Novak Djokovic - Australian Open

Fotó: Getty Images

Az oltottságával kapcsolatosan korábban titkolózásba burkolózó Daniil Medvedev nagy valószínűséggel kiegyenesített minden kérdőjelet, november 9-én ugyanis a Twitteren posztolt egy fotót a 2021-es döntő díjátadójáról a „Találkozunk 2022-ben” szűkszavú kommentár kíséretében. Hogy ez nem elhamarkodott kijelentés volt, arról az ausztráliai szabályokra vonatkozó kommentárja tanúskodik:
„Hónapok óta világos volt, hogy ez lesz a helyzet, nem értem, miért kellett ehhez ennyi idő, hogy hivatalossá váljon?”
Most már valóban hivatalos, innentől kezdve pedig valóban az a kérdés csupán, hogy mi lesz Novak Djokoviccsal?
Forrás: Tennis Majors
Tenisz
Az Eurosport szakértője szerint Djokovic már nem sebezhetetlen a trónkövetelőkkel szemben
25/11/2021 11:23
Tenisz
Bondár Anna több mint 100 helyet javítva zár a top 100-ban, Djokovic hetedszer év végi világelső
24/11/2021 15:21