Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic tiszteli Nadalt, de úgy érzi, megnyerhette volna az Australian Opent

Németh Dániel

Publikálva 18/02/2022 - 11:48 GMT+1

Bele sem akart nézni az Australian Open döntőjébe, mivel szívesebben lett volna a pályán, ám végül úgy alakult, hogy látott részeket a mérkőzésből. Bár nem meri kijelenteni, hogy mindenképpen megnyerte volna a versenyt, úgy érezte, jó esélyekkel indult volna harcba a 10. Ausztrál Open-címért. Novak Djokovic ezúttal a szerb állami tévének adott interjút.

Novak Djokovic - fotó: Daisuke Tomita

Fotó: AFP

Novak Djokovic a BBC-nek adott interjú után a szerb állami tévében is elmondta, hogyan élte meg a Melbourne-ben történteket.


Nem bánja, hogy a torna előtt kitette az Instagramra az utazásról szóló posztot, azt viszont igen, hogy nem mondta le a L’Equipe-interjút a pozitív koronavírus-tesztet követően. Novak Djokovic a BBC után ezúttal a szerb közszolgálati tévének, az RTS-nek adott interjút, amelyben kitértek az oltásellenességre, a Melbourne-ben történtekre, a játékostársak reakcióira, de azt is elárulta, meddig tervez játszani. Az interjút a Tennis Majors szerb újságírója, Saša Ozmo szemlézte.
„Az idén történtek teljesen váratlanul értek. Nehéz lesz elfelejteni, de ettől függetlenül szeretnék visszamenni Ausztráliába a jövőben, és újra pályára lépni a Rod Laver Arénában” – fogalmazott Djokovic, aki elmondta: szép emlékek fűzik az országhoz, és mindig szívesen utazik Ausztráliába. Az idei élményeket viszont nehéz lesz feldolgozni, mivel úgy érezte, a korábbi eredmények alapján ő lett volna a torna favoritja, ha nem vonják vissza a vízumát.
„Az életben semmire sincs garancia, de mindent figyelembe véve, jónak éreztem az esélyeimet Ausztráliában. Nekem olyan a Rod Laver Aréna, mintha a saját udvarom lenne. A Rafael Nadal és a többi játékos iránti tiszteletemből kifolyólag nem merem kijelenteni, hogy én nyertem volna, de szerintem elég jók lettek volna az esélyeim” – jelentette ki a világelső, akit arról is megkérdeztek, megnézte-e a torna döntőjét.
Nem volt egyszerű, és ugyan nem akartam, de úgy alakult otthon, hogy muszáj volt. Ugyanis a feleségem és a fiam nézték. Nem láttam az egész meccset, mást is csináltunk a házban. Semleges voltam – bárki is nyer, én vesztes vagyok, nem igaz? Nem akartam túlságosan belefolyni érzelmileg, elvégre inkább játszottam volna.
A döntő után kellemes meglepetésként érte, hogy Daniil Medvedev üzent neki. „Daniil igazán remek srác, megvan köztünk a nagy és a kölcsönös tisztelet. Úgy gondolom, értékeli, hogy sokat edzettem vele és segítettem neki, amikor még junior volt, adtam neki pár tanácsot, válaszoltam a kérdéseire. Egy gépen utaztunk, mikor Oroszország Szerbiával játszott a Davis-kupában, és nagyon hálás volt emiatt. Egyre jobb a kapcsolatunk.”
picture

Djokovic: "Sok versenyen szeretnék indulni, de ez nem rajtam múlik"

„45 perccel a döntő után rám írt, ami meglepett. A tartalom magánjellegű, de mindkét oldalról támogató volt. Rendkívül hiteles, és mindenhol elmondja a véleményét, nem mindig politikailag korrekt, amit sok ember nem kedvel. Ebben a tekintetben magamra emlékeztet” – árulta el a világelső. Djokovic persze nem csak Medvedevtől kapott támogató üzeneteket, de például Nick Kyrgiostól is, ami szintén meglepte.
„Tisztelem a kollégákat, megértem, hogy néhányan miért nem akartam felszólalni, hogy voltak, akik kritizáltak, vagy nem tetszett nekik, ahogyan Ausztráliába léptem. Azt kívántam, hogy bárcsak meghallgatnák a történetet az én oldalamról is. Azonban nem voltak könnyű helyzetben, nagy figyelem irányult a sagára, ők pedig érthető módon elsősorban magukról és a versenyről akartak beszélni. Nick kyrgios viszont kellemesen meglepet, meg is köszöntem mindenkinek, aki kiállt mellettem, köztük Alize Cornet-nak.”
Sok privát üzenetet kaptam a játékosok egy részétől, akik azonban nem akartak nyilvánosan megszólalni. Megértem, mert elég komplikált volt a helyzet.
Akadtak olyan vélemények is, miszerint az egész lavinát Djokovic Instagram-posztja indította el, és ha ott nem derül ki, hogy különengedéllyel utazhatott az országba, elkerülhető lett volna az egész dráma. „Én az őszinteséget értékelem, így nőttem fel. Tudom, hogy már két-három hónappal korábban felmerült a nevem. Az értékeimből kifolyólag átlátható akartam lenni, amit nem bánok. Nem tudom, más lett volna-e a helyzet, ha nincs az a poszt.”
picture

Novak Djokovic a 2021-es Ausztrál Open döntője után

Fotó: Getty Images

Egy dolgon viszont egészen biztosan változtatna, ha visszamehetne az időben: lemondaná a L’Equipe-interjút. „Az hiba volt. Tisztelem az interjút készítő újságírót, Franck Ramellát, aki sokkal régebb óta a teniszben van nálam. Többször elhalasztottuk az interjút, és mire kiderült, hogy pozitív lett a teszt, már Belgrádban volt. Végig rajtam volna a maszk, tartottuk a távolságot. A fotózás alatt lekerült a maszk, de Franck és a fotós is pár méterre volt tőlem.”
Elismerem, hogy önző volt, amit tettem, hibát követtem el. Megértem, hogy ezért nem fog mindenki megbocsátani, megértem a kritikákat.
Djokovic a BBC-nek adott interjúban leszögezte: bár nem akarja beadatni magának a koronavírus elleni védőoltást, nem tartja magát oltásellenesnek. Éppen ezért nem foglalkozik sokat azzal, hogy ráragadt a „Novax” gúnynév, szerinte a karrierje során nagyon sokféleképpen hívták már, de megtanulta elfogadni, hogy vannak, akik nem neki szurkolnak. Mindenesetre a szerb állami médiának adott interjúban is igyekezett elhatárolódni az oltásellenes csoportoktól.
„Elit sportolóként háromszor is meggondolom, mit viszek be a szervezetembe. Ha valami csak 0,5%-os változást okoz, már megérzem. Óvatos vagyok a döntések előtt, alaposan átgondolom, és nyitott elmével állok hozzá. Aztán együtt élek a következményekkel. Minden egyén választási szabadsága és autonómiája mellett kiállok, mindenkinek joga van dönteni a saját egészségéről. Nem szeretem, ha egy kategóriába helyeznek bizonyos mozgalmakkal, soha nem mondtam, hogy támogatom ezeket.”
picture

Novak Djokovic a 2020-as tokiói olimpián

Fotó: Getty Images

Hogy mit hozhat a jövő Djokovic számára, még nem tudhatjuk, ő viszont bízik abban, hogy erős évek várnak még rá, és azt tervezi, legalább 2024-ig folytatni fogja a karrierjét. „Nem tudom, mit hoz a jövő, de a legjobbakban bízom, és úgy érzem, van még időm. A történtek hatással lesznek a dubaji visszatérésemre. Próbálom becsatornázni ezt az energiát, mentális és fizikális üzemanyagként használni. Ez extra motivációt ad, az egészen biztos.”
Egy olimpiai érem – főleg az arany – nagy kívánság. Sajnálatos módon a múltban nem volt esélyem ezért küzdeni. Úgy tervezem, hogy ott leszek a 2024-es párizsi olimpián. Sokszor visszanéztem a Zverev elleni meccsemet, hogy rájöjjek, mi siklott félre. Pazarul játszottam addig a pontig, de azt éreztem, mentálisan és fizikálisan is kimerültem.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés