Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megszólalt Djokovic, tudomásul veszi a döntést és hazamegy

Nánási Antal

Frissítve 16/01/2022 - 10:03 GMT+1

Alapvetően teljesen váratlan, a Djokovic-féle vízumügy eddigi történéseinek ismeretében ellenben abszolút megjósolható “mérkőzéssel” indult el a 2022-es Ausztrál Open. A vasárnapi előrehozott első fordulóban ugyanis Nick Wood és Stephen Lloyd csapott össze egymással, a virtuális bírói székben pedig, ugyancsak rendhagyó módon, egyszerre hárman is helyet foglaltak.

Novak Djokovic - fotó: William West

Fotó: AFP

A bíróság egyhangúlag kaszálta el Novak Djokovic ügyvédeinek mindhárom érvét, helyben hagyva a bevándorlásügyi miniszter pénteki döntését.


Helyi idő szerint vasárnap reggel vette kezdetét Melbourne-ben Novak Djokovic vízumügyének sokadik, immáron döntő meghallgatása. A szerb világsztár képviseletében Nick Wood járt el az Ausztrál Szövetségi Bíróság előtt, ahol a pénteki második vízum-törlést elrendelő Alex Hawke bevándorlásügyi minisztert, és tágabb értelemben véve az ausztrál kormányt Stephen Lloyd képviselte.
A bíróság három döntéshozóval képviseltette magát, James Allsop, Anthony Besanko és David O’Callaghan kapta a kellemetlen feladatot, hogy egy kellemes vasárnapi ebéd helyett az utóbbi évtizedek legnagyobb érdeklődéssel kísért bírósági ügyében ítélkezzenek.
Magyar idő szerint nem sokkal reggel 08:00 előtt aztán Allsop bíró ismertette a döntést, amely mindhárom ítélethozó egyhangú döntésén alapult. Ennek ismeretében Novak Djokovic vízumának második törlését a bíróság helybenhagyta, az ítélet ellen fellebbezésnek pedig helye nincs.
A tárgyalás során a világelső jogi képviseletét ellátó csapat három fő érvre alapozta Hawke miniszter döntése elleni fellebbezésüket. Az első ezek között az volt, hogy szerintük a bevándorlásügyi miniszter, döntésének meghozatala előtt, elmulasztotta mérlegelni annak lehetséges társadalmi következményeit. A másik két érv szerint továbbá kétséges, hogy Djokovic jelenléte Ausztráliában a miniszter szerint tényleges vagy csupán feltételezett veszélyt jelent Ausztráliára, továbbá, hogy az oltatlansága miatti megbélyegzése szükségtelen és irracionális lépés volt.
Az ítéletet kihirdető Allsop bíró rövid indoklását egy kis jogértelmezéssel kezdte, tisztába téve a konkrét esetet, aminek apropóján a meghallgatás zajlott.
“Csak hogy tisztázzuk. Djokovic úr beadványa nem a kormányzat döntése ellen irányuló fellebbezés, hanem egy beadvány a bíróság, mint a kormányzat egy különálló ága irányába annak érdekében, hogy a felsorolt három szempont fényében vizsgáljuk meg a miniszter döntésének jogi és törvényi hátterét.”
A bíróság az ítélet részletes indoklását későbbre ígérte, tekintettel azonban arra, hogy Ausztráliában már bőven este van, és a lényeg, azaz a döntés már megszületett, jó eséllyel a több oldalas indoklás publikálása minimum hétfőre marad.
Novak Djokovic tudomásul vette az ítéletet, erről, mindössze másodszor a majd két hetes pereskedési folyamat során, nyilatkozott is.
„Röviden szeretnék reagálni a bíróság döntésére. Mielőtt ezzel az üggyel kapcsolatban további nyilatkozatokat adnék, szeretnék egy kicsit visszavonulni és pihenni.
Nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy a bíróság elutasította az ausztráliai vízumom visszavonásával kapcsolatban beadott jogorvoslati kérelmemet, aminek következtében el kell hagynom az országot és így nem vehetek részt az Ausztrál Openen.
Tiszteletben tartva a döntést mindenben együttműködöm a hatóságokkal az ország elhagyása kapcsán.
Hátrányosan érint, hogy az elmúlt hetek figyelmének középpontjában a személyem állt, bízom benne, hogy ezt követően ismét mindannyian a teniszre és az általam nagyon szeretett tornára tudunk koncentrálni. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy a torna személyzetének, játékosoknak, stábtagoknak, önkénteseknek minden jót kívánjak a versenyre.
Végezetül szeretném megköszönni a családom, barátaim, a csapatom, támogatóim, szurkolóim és minden szerb szüntelen támogatását. Mindannyian kitartásra sarkalltatok ezekben a nehéz időkben.”
Novak Djokovic tehát egészen biztosan nem vesz részt az idei Ausztrál Openen, az első kiemelt helye így felszabadult a főtáblán. Mivel az ítélet kihirdetését megelőzően a torna már publikálta az első nap játékrendjét, a kiemelési rendszer korábban már ismertetett változása nem lép életbe, a világelső helyét pedig szerencsés vesztesként Salvatore Caruso veheti át.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés