Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mats Wilander: „6-8 srác esélyes lehet a döntőre” – exkluzív interjú

Sergő Z. András

Publikálva 17/01/2022 - 07:40 GMT+1

Január 17-én elindul az év első Grand Slam-tornája. A Djokovic-féle helyzet miatt megváltozott esélyekről, a tenisz közeljövőjéről és az előttünk álló két hétről beszélgettünk Mats Wilanderrel és Alex Corretjával, akik ezúttal otthonról segítik az Eurosport közvetítéseit.

Mats Wilander - fotó: Patrick Hamilton

Fotó: Eurosport

Szigorú, de tiszta szabályok kellenének az újabb botrány elkerüléséhez.


Az elmúlt 1,5 hét Novak Djokoviccsal kapcsolatos botrányai közepette elfeledkeztünk arról, hogy hétfőn elindul az első Grand Slam-torna az idei évben, ami önmagában ünnep. Ezt a nem túlságosan meglepő, mégis az elmúlt napokban különös gondolatot fogalmazta meg e heti online sajtótájékoztatóján Àlex Corretja, korábbi Grand Slam-döntős spanyol teniszező, aki egyben az Eurosport pályaszéli riportere a legnagyobb mérkőzésekről.
„Én már nagyon várom a teniszt. Bárki kérdez a kialakult helyzetről, csak azt mondom: kérlek, beszélhetnénk inkább a teniszről? Persze előtte meg kell tennünk bizonyos dolgokat. Olyan ez, mint amikor gyomorfájásod van. Akkor is ki kell dobni a ballasztot, utána lehet foglalkozni a lényeggel. Így van itt is, utána minden tiszta lesz. És hát most mindenki erre vár. Nézzük inkább az 5 órás Shapovalov-Nadal összecsapásokat, nézzük inkább, hogy játszik Raducanu, Muguruza vagy Barty, mint olvassuk az újabb és újabb híreket!”
Ebben bízik tehát a spanyol, ha elindul a játék, már minden egyszerűbb lesz. Akkor már lehet a „lényegről” beszélni.
picture

Alex Corretja

Fotó: Eurosport

Nehéz persze, egyrészt a dolgok morális és jogi súlya miatt, másrészt pedig, mert a helyzet a héten napról napra, óráról órára változott. Nincs vízum, van fellebbezés. Van vízum. Vannak minden kétséget kizáró bizonyítékok, de még mindig van vízum. Döntött a kormány: nincs vízum. Az első nagy pofon után, amit a világelső kapott, azért mégis megkérdeztük Mats Wilandert, az Eurosport még régebb óta látható arcát, hétszeres Grand Slam-győztest: eljött akkor most az újabb mérföldkő, két új fiúval egy GS-döntőben?
„Szerintem ők mind azt szeretnék, hogy Novak játsszon” – utal elsősorban Daniil Medvedev, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas motivációira. „Tavaly nagyon közel volt a naptári Grand Slamhez, vagy éppen nagyon távol, attól függ, honnan nézzük. A döntőben azért elég simán kapott ki. De vannak ellenérvek: a legnagyobbak közül mindenki tudja, hogy Djokovic is verhető még egy Grand Slam-döntőben is, akár kedvenc borításán. Tsitsipas két szettel vezetett ellene a Roland Garroson.
Szerintem ők most úgy érzik, és talán joggal, hogy sokkal közelebb állnak hozzá a teniszben, mint tavaly ilyenkor, ha nem éppen előrébb tartanak. Lehet, hogy a számokban a világelső a nagy, de a mutatott játékban már egyáltalán nem biztos.
Valóban megtörtént tehát a generációváltás, említi Wilander, aki amellett érvel, hogy akkor is meglehetne a Djokovic és Nadal nélküli GS-döntő, ha mindketten elindulnának. Sőt, nagyobb esélyt lát arra, hogy egyikük sem lesz ott, mint hogy valamelyik. Hangsúlyozom, mindezt nagyjából egy héttel ezelőtt mondta, amikor még egyáltalán nem tudtuk, mi lesz a hét eredménye a szerb ügyében.

A második nagy hármas mögött

Federer, Nadal, Djokovic mellett – vagy inkább után – tehát itt az újabb hármas, Daniil Medvedev, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas. Ebből adódóan pedig őket ostromolják most már a trónkövetelők. Tehát: ki érhet oda a döntőbe, ha abból indulunk ki, hogy a második nagy hármas legalább egy tagja ott lesz?
Nos, Wilander szerint Felix Auger-Aliassime mindenképpen ott lehet, ugyanúgy honfitársa, Denis Shapovalov. De nem lenne különösebben meglepve Hubert Hurkacz, Wimbledon elődöntősének melbourne-i döntőjétől sem. „Ezeknek a fiúknak elképesztő játéka van, bárkivel játszanak bármikor egy jó meccset. Összesen nagyjából 6-8 olyan játékos van, aki döntőbe juthat. Mindezek mellett 15-20, aki ellen Medvedev vagy Zverev kikaphat” – utal többek között Frances Tiafoe vagy Reilly Opelka veszélyes játékára.
picture

Felix Auger-Aliassime és Denis Shapovalov idén már nyert egy kupát,

Fotó: AFP

Hasonló véleményen van Corretja is. „Szerintem ezek a fiúk már ott vannak” – mondja. „Egy éve ilyenkor még hajszolták azt a legmagasabb szintű játékot, ami most már megvan bennük. Vagy inkább azért, mert már elhiszik, hogy képesek rá. Medvedev valóban nyert is. De Zverev is eljutott döntőig, megnyerte az olimpiát, nyert Masters-tornát. De már ott van. Fejlesztette a játékát, tökéletesítette. Most megmutathatja.” Vagyis nem azért nyílt a végső győztes kérdése, mert azt történt Djokoviccsal, ami, hanem mert ilyen magas szintű most a játék.

Djokovic és az ő precedense

Persze hiába kéri Corretja, és szeretnénk valóban mindannyian, hogy csak a teniszről beszéljünk, azért mégis visszakúszik a beszélgetésbe a világelső tette. De mi lesz a helyzet a jövőben? Mi van akkor, ha Djokovic ezzel éppen precedenst teremt, vagy az ausztrálok teszik azt, ha engedik játszani? Corretja szerint világos szabályok kellenek:
„Jobb lenne, ha a jövőben a tornák szervezői határozottabban megmondanák: ezt és ezt szabad tenned, ha ezt teszed akkor viszont nem játszhatsz.
Akkor az viszont mindenkire vonatkozzon! Ha meghoznak egy szabályt, hogy csak oltással lehet versenyezni, az tiszta szabály volna. Djokovic is eldönthetné, szeretné magát beoltatni, vagy inkább nem akar játszani.
De nem tehetünk semmit, egyszerűen tisztelni kell a döntését. Nem oltatta be magát” – foglalja össze álláspontját a spanyol teniszező.

Hahó, vannak még itt mások is

Ha Novak Djokovic esetleg nem, a régiek közül itt lesznek többen is. Ismét szabadkártyát kapott például Andy Murray. Az egykori világelső több csípőműtét után igyekszik évek óta többé-kevésbé sikeresen visszatérni a körforgásba. Tavaly 14 tornán vett részt szabadkártyával, többek között a Roland Garroson és Wimbledonban. Idén azonban tornadöntővel nyitja az évet Sydneyben, legutóbb 2019 őszén Antwerpenben játszott döntőt. Felmerült hát a kérdés, hogyan látja most a skót helyzetét korábbi edzője, Àlex Corretja.
„Valóban elképesztő, amit tesz, miután már többször is úgy tűnt, véget érhet a pályafutása, de ismerve Andyt, azt gondolom, nem most jön el a pálya vége” – nyilatkozta a spanyol mester még a hét első felében, amikor nem láthattuk, meddig jut Murray. „Az utolsó műtétje után elképesztő motiváció volt benne, hogy visszatérjen.
Összesűrűsödött benne az akarat. A kezdetekben megvolt benne az alázat, hogy challenger-tornákkal induljon, és ennek most már megvan az eredménye.
Sok meccsre volt szüksége, és van most is.”
picture

Andy Murray két és fél év után ismét döntőbe jutott. - fotó: David Gray

Fotó: AFP

Corretja bízik a masszív előrelépésben: a top 20 elképesztő lenne (de talán nem tartja lehetetlennek), ahogy egy Grand Slam-negyeddöntőt sem. Bátor jóslat vagy sem, nem tudni. A sorsolásában három kör benne lehet Melbourne-ben. Az első fordulóban az a Nikoloz Basilashvili fogadja, akit Wimbledonban megvert, a folytatásban pedig biztosan egy selejtezős lesz az ellenfél. Utána Jannik Sinner már esélyesebbként lép pályára.
Persze nem álltuk meg, hogy ne kérdezzük meg honfitársa, Rafael Nadal helyzetéről. A húszszoros spanyol Grand Slam-győztes december második felében még koronavírus-fertőzéssel küzdött, január elején azonban megnyerte a melbourne-i 250-es felvezető tornát. Noha az elmúlt két évben sokat kihagyott, még mindig érdemes róla beszélni, hiszen két évvel ezelőtt ő volt ennek a tornának az egyik döntőse.
„Hát ő elképesztő! Valóban nem volt túl jól. Abu Dhabi után elkapta a vírust, hazament Spanyolországba. De utána ugyanúgy ugrott ki, mintha nem is hátráltatta volna őt fizikailag. Ez a torna (a melbourne-i) nyilván nem volt a legnehezebb, de az, hogy odaállt, ahogy megnyerte, kulcskérdés a folytatást illetően. Egyrészt mentálisan elfelejteni az elmúlt időszakot, másrészt, mert minden körülmény, helyszín hasonló volt, mint lesz a jövő héttől. Szükség van a meccsrutinra, meg kell nézni a sorsolást.”
Ami azóta kijött, és azt mondhatjuk: az első komoly megmérettetés a harmadik (Karen Khachanov) vagy a negyedik körben (Hubert Hurkacz) várhat rá.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés