Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kyrgios és Barty is pályán csütörtökön, az ausztrálok nagy napján

Sergő Z. András

Publikálva 26/01/2022 - 20:42 GMT+1

A női egyes elődöntőkkel folytatódik az Ausztrál Open, miután már csak a legjobb nyolc egyéni játékos maradt versenyben 256 induló (+ selejtezősök) közül. A négy még álló női versenyző közül talán a világelső, hazai pályán játszó Ashleigh Barty a legesélyesebb, bár nagyon meglepődnék, ha a többieknek ehhez nem lenne néhány szava. Holnap kiderül, ahogy az is, mi vár még ránk.

Kyrgios és Barty is pályán csütörtökön az ausztrálok nagy napján

Fotó: AFP

Vége a napon aszalódásnak, csütörtökön már minden női egyes meccs az esti program része lesz. Amíg szerdán mindkét női negyeddöntő délután zajlott, és a keddi délutáni negyeddöntőket is óriási hőségben játszották, ebből a szempontból jobb dolga van a legjobb négyig eljutó játékosnak. Magyar idő szerint 9.30-kor Ashleigh Barty és Madison Keys csap össze a Rod Laver Arenában, hogy közvetlenül utánuk ugyanott Danielle Collins és Iga Świątek csapjon össze.

Kyrgios és más kedvenc ausztrálok a nappali programban

Amíg a két női egyes elődöntő az esti programban foglal helyet, a Rod Laver Arena közönsége a nappali programban két elődöntőt és egy döntőt figyelhet. A játéknap első meccsén magyar idő szerint éjjel 1.00-kor a női páros mezőny második kiemeltje, a japán Shuko Aoyama – Ena Shibahara kettős veri valószínűleg nem kiemelt kazah-brazil ellenfelét.
Innentől kezdődik azonban az ausztrál nap. Magyar idő szerint 4.30-tól lép pályára a férfi páros kedvenc ausztrál duója, Nick Kyrgios és Thanasi Kokkinakis. Menetelésük egészen elképesztő. Kyrgios 259., Kokkinakis pedig 434. helyen áll a páros világranglistán, és egyikük sem tudott még ezen a tornán túljutni a második fordulón. Mondhatnánk, hogy a 3. kiemelt Marcel Granollers – Horacio Zeballos páros már valószínűleg nagy falat lesz nekik, de ez egyáltalán nem biztos. A második fordulóban ugyanis az 1. kiemelt horvát Nikola Mektic – Mate Pavic duó sem jelentett akadályt, másrészt pedig a két ausztrál olyan szimbiózisban játszik egymással, ami nagy flow-t ad nekik.
A nappali programot a kerekesszékesek férfi egyes döntőjével zárjuk. Az első és a második találkozója a helyieknek érdekes. A világranglista vezetője, Dylan Alcott olyannyira népszerű hazájában, hogy idén az év emberének választották. A holland Sam Schroder akadályozhatja meg, hogy az ausztrál megszerezze zsinórban nyolcadik Ausztrál Open-, összességében 17. Grand Slam-győzelmét. Egyéniben, mert ehhez még hozzájön 8 párosban.
A többi pálya eseményeit szokás szerint az Eurosport.hu oldalon, a Videók menüpontban lehet követni élőben. Így érdemes megnézni magyar idő szerint hajnal 3.00-tól a másik női egyes elődöntőt, ahol az 1. kiemelt Barbora Krejcikova – Katerina Siniakova cseh páros játszik a 3. kiemelt Veronika Kudermetova – Elise Mertens orosz/belga duóval. Közvetlenül utánuk pedig férfi páros meccs jön, a remek formában lévő Rajeev RamJoe Salisbury amerikai/angol duó játszik ausztrál ellenfelével.

Ashleigh Barty – Madison Keys

A január 26-ai „Ausztrália nap” másnapján tartott ausztrál „tenisznap” a női világelsővel folytatódik. Ash Barty játékára egyelőre nincsenek szavak, illetve amik voltak, mind elfogytak. Tekintélyes offenzív játéka ellen nincs ellenszer a teljes mezőnyben. Első három meccsén összesen nyolc gémet veszített, majd az Amanda Anisimova elleni nyolcaddöntő egy kicsit „nehezebbnek” bizonyult. Bár ott is két szettben győzni tudott, hét játékot át kellett engednie amerikai ellenfelének, ráadásul egyszer még saját adogatását is elvesztette. Jessica Pegula elleni negyeddöntője után azonban ennek nyoma sem volt. A szintén jó formában játszó amerikai 21. kiemelt elleni 6:2 6:0 a legjobb nyolc között igazán tekintélyt parancsoló. Eddig egyetlen meccse sem tartott 80 percnél tovább.
picture

Ashleigh Barty ismét csúcsformában.

Fotó: AFP

Ellenfele, az amerikai Madison Keys rég volt ilyen jó formában. A még versenyben lévő mezőny egyetlen nem kiemelt tagja korábban a szintén jól menő Paula Badosát és a görög Maria Sakkarit verte. Formájának is köszönhető, hogy a még mindig csak 26 éves teniszező 2015 után ismét elődöntőt játszhat Melbourne-ben. Ennek ellenére valószínű, hogy az újabb rekorddöntés elmarad, és az ausztrál henger továbbra is végzi dolgát. Egy az eddigieknél talán nehezebb, de még mindig két játszmás Barty győzelem tűnik a legvalószínűbbnek.

Danielle Collins – Iga Świątek

Az esti program második találkozója ígérkezik a nehezebben megjósolhatónak. Az amerikai három év után ismét elődöntőt játszhat Melbourne-ben, azóta azonban mélypontokat élt meg. Jól jött vissza azonban a járvány okozta leállásból, és 2021-ben már felfelé ívelt, és tavaly nyáron – San Joséban 500-as és Palermóban 250-est – versenyt nyert, méghozzá élete első két WTA-tornáját. Ezzel az elődöntővel beért a top 15-be, ami karrierjének eddigi csúcsa. Meccsei közül az újonc dán Clara Tauson elleni három játszmás összecsapás tűnhet a kelleténél nehezebbnek, ahogy a belga Elise Mertens elleni győzelem sem volt könnyű, igaz, ő volt eddigi legmagasabban jegyzett ellenfele is. Némileg azért szerencséje is volt idáig. Az ő ágáról esett ki Emma Raducanu, Garbiñe Muguruza és Simona Halep is – csak három az idén is tengerszám megtalálható női Gran Slam-győztesek közül.
picture

Iga Świątekre talán az eddigi legnehezebb kihívás vár.

Fotó: AFP

A lengyel sincs élete formájában, de elmondhatja magáról, hogy ha győz, úgy jut döntőbe, hogy nem ver meg top 10-es játékost. Świąteknek egyébként sem ez A tornája. Háromszor járt itt korábban, de a legjobb 16-nál egyszer sem jutott tovább. Így azt sem mondhatni, hogy neki lett volna eddig a legnehezebb sorsolása, utolsó két meccsét azonban alaposan megküzdötte. Mind a nyolcaddöntőben a román Sorana Cirstea, mind a legjobb nyolc között az észt Kaia Kanepi elvette tőle az első játszmát, amit nehéz volt visszaszerezni. A két meccsen együttesen 5,5 órát töltött a pályán, ami nagy hátrány lehet a csütörtöki elődöntőben. Ráadásul a borítás is jobban kedvez az amerikainak. A lengyel továbbra is salakon érzi jobban magát, ahol eddigi egyetlen Grand Slam-címét is begyűjtötte. Eddigi egyetlen meccsüket tavaly, keménypályán Adelaide-ben játszották, ahol Collins játszma- és breakhátrányban feladni kényszerült a meccset. Mindezek ellenére talán állíthatjuk, három játszmában Collins jut a döntőbe.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés