Udvardy Panna és Fucsovics Márton holnap kezdi az Australian Opent, Bondár Anna kedden lép pályára.


Jó hír a magyar tenisz számára, hogy a női mezőnyből négyen is érdekeltek voltak az idei első Grand Slam-tornán, úgy, hogy a sokáig stabil résztvevőnek számító, kétszeres páros győztes Babos Tímea jelezte korábban, hogy nem kíván részt venni a tornán. Szerencsére azonban már az előző év végén eldőlt, hogy Bondár Anna és Udvardy Panna, huszáros dél-amerikai hajrájuknak köszönhetően alanyi jogon főtáblára kerülnek, így két játékosnak is szurkolhatunk.
National Bank Open
Nem jutottak a második fordulóba Bondárék Torontóban
10/08/2022 - 07:46
Rajtuk kívül még Gálfi Dalma és Jani Réka indult a selejtezőben, nekik sajnos nem sikerült a feljutás. Ki tudja mi lett volna, ha Dalma nem pont a felkészülés utolsó fázisában esik át a Covid-fertőzésen? Talán akkor hosszú idő után újra hárman is bekerültek volna a legjobb 128 közé. Mindenesetre az bíztató, hogy jelen pillanatban öten is ott vannak a top 200-ban, és egy jó idénykezdéssel be lehet biztosítani a Grand Slam-főtábla jogosultságot.
Na persze ha az ember életében először vesz rész ilyen szintű versenyen, akkor jobb sorsolást is el tud képzelni magának, mint amilyenbe most belefutottak. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Bondár Anna, a tavalyi Roland Garros-döntős Anastasia Pavlyunchenkovával játszik majd, míg Udvardy Pannára Azarenka vár. A nehéz sorsolás ellenére mindketten bizakodóan várják bemutatkozásukat, és eszük ágában sincs feltett kezekkel kiállni a mérkőzésükre.
A körülmények nagyon jók a tavalyi viszonyokhoz képest. Nincs buborék, ráadásul a szervezők olyan nagylelkűek voltak, hogy egy játékoshoz két szobát is biztosítanak (egy a játékosnak, egy a kísérő edzőnek). Korábban a játékos feladata és költsége volt az edző elszállásolása. Tesztelések azért voltak és lesznek bőven, de negatív eredménnyel bárhova szabad menni.

Bondár Anna - fotó: Flaviu Buboi

Fotó: AFP

Anna elmondta, hogy nagyon jó formában érzi magát, jól sikerült a felkészülése, amit a felvezető torna is alátámaszt. Abszolút sikerként könyveli el, hiszen selejtezőből indulva 16-ig jutott és élete első top 50-es skalpját gyűjtötte be Siniakova legyőzésével. A negyeddöntőbe kerülés is csak hajszálon múlt Potapova ellen. Eredetileg a sydneyi verseny is be volt tervezve, de mivel Melbourne-ben négy meccset is játszott, úgy döntött, nem utazik annyit, inkább edzéssel készül az Australian Openre. És azért Petkovic, Vekic és Collins személyében igen minőségi játékosokkal tette ezt.
Külön kiemelte azt, hogy míg ő tétmérkőzésekkel is készült, addig orosz ellenfelének egyetlen tétmérkőzés sincs idén a kezében, és ez jelenthet némi előnyt. Persze azt elismerte, hogy muszáj lesz felvenni Pavlyuchenkova agresszív játékának tempóját, csak akkor nehezítheti meg a dolgát. Veszíteni valója nincs, viszont belekóstolhat a legmagasabb szintű teniszbe.
Panna szintén sikeres felkészülést tudhat maga mögött. Floridában és itthon is készült, majd december 28-án utazott át Ausztráliába. A felvezető tornák összességében jól sikerültek neki. Habár egyéniben kikapott mindkét előverseny selejtezőjében, Vivian Heisennel párosban döntőig meneteltek Sydneyben, ahol csak minimális különbséggel maradtak alul. Ez önbizalom szempontjából nagyon fontos számára, ráadásul a döntőt a nagy stadionban játszották, így volt lehetősége szokni az atmoszférát.

Udvardy Panna - fotó: David Gray

Fotó: AFP

Saját elmondása szerint kimondottan szereti a melbourne-i kemény pályát és a körülményeket is (Floridában hasonló időjárás van), egyedül a szelet kell megszokni. Pannának ráadásul valamicske rutinja is van, hiszen junior pályafutása alatt játszott, sőt nyert is mérkőzést ezen a tornán, méghozzá a jelenleg a világranglista 13. helyén álló Elena Rybakina ellen az első fordulóban.
Ettől függetlenül ő is kaphatott volna Azarenkánál könnyebb ellenfelet is, bár egyáltalán nem bánja, hogy végül nem kapott. Ehelyett inkább megpróbálja meglepni őt, és az elejétől a végéig csak saját magára fókuszálni, és élvezni minden pályán töltött pillanatot. Ami némi plusz esélyt jelenthet még számára az az, hogy a fehérorosz játékos jelenleg nem ugyanazt a színvonalat képviseli, mint öt-tíz éve.
Párosban mindketten várólistások egyelőre. Panna, múlt heti partnerével majdnem kapott szabadkártyát a főtáblára, de végül lecsúsztak róla, így jelenleg Kataryna Bondarenkóval írt alá és várják az esélyt. Hasonló a helyzet Bondár Annával is, aki a grúz Oksana Kalashnikovával vár a lehetőségre. Mivel a váróslista elején van mindkét páros, így egy kis szerencsével meglehet az indulási jog.
A mérkőzéseket az Eurosport 1 és az Eurosport 2 csatornáin, illetve az eurosport.hu oldalon élőben lehet követni. A magyarok valószínűleg nem kerülnek TV képernyőre az első napon, így azt a honlapunkon keresztül lehet követni.
National Bank Open
Mertens túl nagy falatnak bizonyult, Bondár Anna kiesett Torontóban
09/08/2022 - 17:39
Tenisz
Udvardy Panna ismét nagyot ugrott előre a világranglistán, Kasatkina befért a top10-be
08/08/2022 - 09:02