Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ehhez kávé sem kell: Nadal és Osaka meccse előtt is remek párharcokat hoz az Ausztrál Open

Németh Dániel

Publikálva 20/01/2022 - 19:51 GMT+1

Mindenki más trükkökkel tartja frissen magát az Ausztrál Open alatti éjszakák során, de most talán maga a program is gondoskodik elég izgalomról és adrenalinról.

Rafael Nadal - fotó: Martin Keep

Fotó: AFP

Koffeintartalmú italokat vagy az Eurosport Playert bekészíteni: már az éjszaka során egészen ütős meccseket hoz az Australian Open.


Ezúttal tényleg megéri majd az Eurosporttal éjszakázni, az Ausztrál Open ugyanis jobbnál jobb párosításokkal folytatódik, már a harmadik fordulóban láthatunk Grand Slam-döntőnek is beillő mérkőzéseket. Pályára lép Rafael Nadal és az utódjaként számon tartott Carlos Alcaraz – utóbbi ráadásul Matteo Berrettinivel játszik –, a nőknél pedig a címvédőt izzaszthatja meg egy korábban már berobbanó tehetség.

Rod Laver

Victoria Azarenka [24] - Elina Svitolina [15] - 1. mérkőzés
Elina Svitolina a vártnál sokkal jobban megszenvedett a francia Harmony Tannal, nehezen találta meg az unortodox, nyesegetős tenisz ellenszerét. Bár láthatóan frusztrált volt a pályán, még így is megoldhatta volna két szettben, amennyiben kicsit taktikusabban teniszezik – vagyis 5:4-nél nem üt a világgá egy ziccertenyerest dühében. Picit higgadtabb fejjel azért megtalálta Tan ellenszerét, és nagyobb dráma nélkül jutott a 32 közé, ahol viszont ilyen üresjáratok aligha férnek majd bele.
Nem mintha Victoria Azarenka ellen esélyesként léphetne pályára: mind a négy eddigi találkozójukat a fehérorosz nyerte, és csak egyszer, a 2019-es római versenyen tudta szorossá tenni a meccset Svitolina, ott döntő szett 7:5-re kapott ki. Azarenka mostanáig nagyon meggyőzően teniszezett, Udvardy Panna ellen négy, Jil Teichmann-nal szemben három játékot veszített, de most derül ki igazán, mennyire kell őt komolyan venni mint a torna egyik nagy esélyesét.
Carlos Alcaraz [31] - Matteo Berrettini [7] - 3. mérkőzés
A spanyol tini a múltban többször tiltakozott a közte és Rafael Nadal közötti párhuzamok ellen, az összehasonlítások azonban új lendületet kaptak, amikor Alcaraz egy igencsak nadalos öltözetben állított be az Ausztrál Openre. Az ujjatlan trikó ráadásul szükségszerűen kevesebbet takar, így kiderült az is, hogy a 18 éves játékos nem kevés izmot pakolt magára, ami különösen akkor látványos, ha az egy évvel ezelőtti fotókkal hasonlítjuk össze.
2021 elején pontosan úgy nézett ki, mint egy, a karrierje elején járó, junior korú teniszező, mostanra viszont a profi mezőny teljes értékű tagjává érett, és az sem számítana bombameglepetésnek, ha ő nyerné a tornát. Az első két akadályt simán vette: a selejtezős Alejandro Tabilót és a Fucsovics Mártont búcsúztató Dušan Lajovićot egyaránt simán, két órán belül legyőzte. Bár nem a legnehezebb ellenfelek, sok fiatalnál láttuk már az előző években, hogy a papírforma érvényesítésének is értéke van.
Matteo Berrettini már egészen más szintet képvisel, az olasz jelenleg is ott van a legjobb tíz között a ranglistán, ám Wimbledon óta nincs igazán kiemelkedő formában az olasz, Ausztráliában ráadásul gyomorpanaszokkal is küzdött. Berrettini még a Stefan Kozlov elleni meccsen is érezte a betegség hatásait, állítása szerint gyengébb volt a szokottnál, és ha Alcaraz ellen sem lesz 100%-os erőnlétileg, akkor szinte esélytelen három szettet nyerni a fiatal spanyol ellen.
Karen Khachanov [28] - Rafael Nadal [6] - esti program, 2. mérkőzés (várhatóan 11 körül)
Rafael Nadal tisztességesen bemelegített a tornára, innentől viszont már jönnek azok az ellenfelek, akik veszélyt jelenthetnek rá. A 32 között Karen Khachanovval találkozik, akivel szemben hibátlan (7-0) a mérlege, ugyanakkor régóta nem volt egyoldalú mérkőzésük, az orosz szinte mindig képes volt legalább az egyik szettben megszorongatni a spanyolt. Legemlékezetesebb meccsük a 2018-as US Openhez kötődik, amikor nüanszok döntöttek, Khachanov pedig talán karrierje legjobb teljesítményét nyújtotta.
Hét eddigi meccsükből az orosz hétszer harcolt ki tie-breaket, ám ezek mindegyikét Nadal nyerte, két ízben egy meccsen belül többet is: a már említett New York-i ütközetük mellett a 2019-es Indian Wells-i tornán is két rövidítést nyert az orosz ellen. Legutóbb azonban kicsivel több mint két évvel ezelőtt játszottak, amikor Nadal a mostaninál nagyobb játékerőt képviselt kemény pályán, Khachanovnak pedig kevesebb tapasztalata volt ezekről a helyzetekről.
A kérdés természetesen az, hol tart Nadal kemény pályás tenisze, meddig tud visszajönni a korábbi formájához képest. Melbourne-ben egyelőre biztató dolgokat láttunk tőle, megnyert egy 250-es felvezetőtornát, az Australian Openen mindkét meccsét szettveszteség nélkül hozta le, de a visszatérése óta most találkozik először olyan játékossal, akinek a kezében elegendő fegyver van a győzelemhez. Egy biztos: hamarosan tisztább képet kapunk, mennyire kell ezen a tornán komolyan venni Nadalt.

Margaret Court

Marta Kostyuk - Paula Badosa [8] - második mérkőzés
Bár Paula Badosa csak háromszor járt Grand Slam-torna második hetében, kemény pályán pedig már idén Melbourne-ben megjavította az egyéni legjobbját a harmadik fordulóval, az előző évben mutatott teljesítménye alapján mégis az esélyesek közé kell sorolni. Martina Trevisan elleni győzelmét követően ki is emelte: amikor legutóbb lehetőséget kapott a Rod Laver Arénában, még az ellenfele (Petra Kvitová) miatt tehette meg, ezúttal viszont már ő a győzelemre esélyes, kiemelt játékos.
picture

Paula Badosa

Fotó: Getty Images

A nyolcadik kiemelt ezúttal a második számú centerpályát kapta, viszont Marta Kostyuk személyében az ellenfele is nehezebb lesz, ám ezzel nagyon is tisztában van: a meccse utáni interjúban elárulta, hogy évek óta számít az ukrán lány berobbanására. Azt persze bizonyosan nem bánná, ha ez az áttörés nem az idei Ausztrál Openen sikerülne Kostyuknak, és Badosa lenne az, aki eljut a torna második hetéig – karrierje során először.
Amanda Anisimova - Naomi Osaka [13] - 9 óra
Nem csodálkoznánk, ha ezt a párosítást előbb-utóbb Grand Slam-tornák döntőjében is láthatnánk, és jó pár ikonikus küzdelembe bonyolódnának a legmagasabb szinten. Egyelőre viszont még csak a harmadik fordulóban csaphatnak össze, ami egyfelől jó lehet Anisimovának – elvégre nyomás nélkül, felszabadultan teniszezhet –, másfelől nehéz feladat Osakának. Főleg, ha azt is számításba vesszük, hogy a továbbjutóra minden bizonnyal Asleigh Barty vár majd a nyolcaddöntőben.
Anisimova karrierje 2019-ig egészen ígéretesen alakult, az édesapja váratlan halála azonban megtörte a fejlődését. Rá egy évre árnyéka volt önmagának, és igazából tavaly sem lendült formába, talán csak a szezon vége felé kezdett el biztató jeleket mutatni. Idén viszont pozitívan indult az idény, Melbourne-ben tornát nyert, amely 2019 óta az első sikere volt WTA-szinten, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon pedig két szettben búcsúztatta a 22. kiemelt Belinda Bencicet.
Ha valaki, akkor Osaka pontosan megérti, milyen az, amikor valaki a mentális állapota miatt nem tud megfelelően a teniszre koncentrálni, viszont azzal is tisztában van, mennyire veszélyes egy olyan tehetség, akinél kezdenek újra összeállni a dolgok. Nézőként pedig csak egy dologban bízhatunk: hogy mindketten a valós tudásuk közelében tudnak majd játszani, mert ebben az esetben a forduló, de akár a torna legjobb mérkőzése is kikerekedhet ebből a párharcból.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés