Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovicék fellebbeztek, szombat reggel személyes találkozóra várják a világelsőt

Nánási Antal

Frissítve 14/01/2022 - 15:53 GMT+1

Novak Djokovic ugyanazt teszi most ügyvédein keresztül a bíróságon, mint amit a pályán is folyamatosan csinál: a leginkább elveszettnek tűnő helyzetben sem adja fel a küzdelmet.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Más kérdés, hogy ebben a helyzetben talán már illene félreállni.

Érdemi döntés nélkül ért véget Novak Djokovic ügyének pénteki, több szakaszra bontott meghallgatása. Bírósági közvetítést valószínűleg soha korábban nem kísért még ekkora érdeklődés, nem csoda, hogy az ülést közvetítő Youtube-csatorna nagyjából negyvenezer nézőnél meg is adta magát. Az egész ügy abszurditását jól mutattja talán az a tény, hogy a világelső ügyében online meghallgatást tartó ügyvédek minden létező jogi formulát próbálnak meg azért bevetni, hogy védencük a vírus elleni jelenlegi ismereteink szerint vélt leghatékonyabb védelem nélkül lépjen be egy olyan buborékba, ahol százával hemzsegnek a beoltott játékosok. Mellesleg mindannyian Djokovic játékostársai, vagy ha úgy tetszik, kollégái.
Mint ahogyan arról a mai nap folyamán már írtunk, ez az ügy már rég nem arról szól, hogy a szerb teniszező megszerzi-e Melbourne-ben a 21. Grand Slam-címet. Sokkal inkább, és a már napvilágot látott bizonyítékok/felgöngyölített szálak ismeretében ezt nem túlzás kijelenteni, személyes nimbusza a tét. Ha tovább marad és makacsul köti az ebet a karóhoz, annak a további karrierjére vonatkozóan is bőven lehetnek beláthatatlan következményei.
Márpedig a jelek szerint Djokovic nem hajlandó visszakozni, ügyvédei útján ugyanis továbbra is jogi úton szeretné biztosítani az Ausztrál Openen való részvételét. Mint ismert, magyar idő szerint péntek reggelre virradóra Alex Hawke ausztrál bevándorlásügyi miniszter, élve erre vonatkozó jogával, saját hatáskörben döntött Novak Djokovic vízumának ismételt törléséről. Ezt a döntés támadta meg ismét a szerb jogi csapata, fő érvként azt felhozva, hogy vajon miért telt ennyi időbe Hawke miniszter úrnak a vélhetően korábban meghozott döntés bejelentése.
picture

Tennisstar Novak Djokovic beim Training in Melbourne

Fotó: SID

A világelső jogi csapata a meghallgatás során többször is hangsúlyozta, számukra kulcsfontosságú, hogy minél hamarabb végleges döntés szülessen, védencüknek ugyanis legkésőbb a keddi versenynap esti programján jelenése lenne a pályán. Azt nem tudjuk, hogy odáig eljut-e, a következő két nap programja azonban kezd összeállni.
Kelly bíró döntése alapján Djokovicot egyelőre nem toloncolják ki Ausztráliából, az ügy kapcsán ugyanis vasárnapra újabb meghallgatást tűzött ki. A világelsőt szombat reggel, ausztrál idő szerint 08:00-ra várják a bevándorlási hivatalba egy meghallgatásra, ahol vélhetően ismét végigveszik a pozitív- és a negatív PCR-teszt dátuma közötti eseményeket, esetleg kitérve arra, hogy milyen útvonalon utazott Djokovic Ausztráliába és hol állt meg hosszabb-rövidebb időre közben. Ne feledjük, ezekről egyszer már nyilatkozott, az általa elmondottakat ugyanakkor már megcáfolták.
A kétórásra tervezett személyes interjút követően Djokovicot átszállítják az ügyvédeihez, ahol a határőrség felügyelete alatt, lehetősége nyílik arra, hogy egyeztessen a jogi képviselőivel. Jogilag tehát fennmarad a szerb elzárása, gyakorlatilag ez azonban innentől inkább egy felügyelt módon történik, semmint tényleges elzárást kell alatta érteni. Kelly bíró azt is kihirdette, hogy az ügy tárgyalását, Djokovic ügyvédeinek kérése ellenére, a Szövetségi Törvényszék hatáskörébe vonja.
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Habár az ülés többszöri berekesztés után továbbra is zajlik, érdemi döntés már nem várható, főleg annak tudatában, hogy a kilencszeres Ausztrál Open bajnokot személyesen is beidézték a hatóságok. A történetnek tehát még nincs vége, és egyelőre megbecsülni is nehéz, hogy mikor kerülhet végleges pont az ügy végére.
Mi történik a főtáblával, ha Djokovic lemarad az AO-ról?
Miközben Novak Djokovicnak hála az utóbbi napokban behatóan is megismerkedhettünk az ausztrál kormány összetételével, valamint részletes ismeretekkel rendelkezünk az állami és szövetségi hatáskörök eltérő jogi mechanizmusaival kapcsolatban, egy fontos terület eddig érintetlen maradt. Hiszen most már komolyan kell azzal az eshetőséggel is számolni, hogy Novak Djokovic nem fog tudni kiállni a Miomir Kecmanovic elleni első fordulós mérkőzésére Melbourne-ben. A Tennismajors szakportál röviden összegezte az ebben az esetben érvényes protokollt.
picture

Miomir Kecmanovic lors de la Coupe Davis 2021 à Madrid

Fotó: Getty Images

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) hivatalos szabálykönyve alapján amennyiben egy versenyen már a sorsolást követően derül ki, hogy az első négy kiemelt egyike nem tud kiállni a maga mérkőzésére, helyét a táblán az ötödik kiemelt foglalja el. Az ő helyére a tizenhetedik kiemelt lép, míg az így megüresedett helyre az első olyan játékos kerül, akit nem emeltek ki.
Mindez a mi esetünkben a gyakorlatban azt jelentené, hogy Andrey Rublev hirtelen a felső ág tetején, az első kiemelt helyén találná magát. Az ő helyét a táblán az Adelaide-ben alig hete tornát nyerő Gael Monfils foglalhatná el, akit a tizenhetedik kiemelt helyén Alexander Bublik pótolhat.
Amennyiben Novak Djokovic le tudja játszan ia maga mérkőzését, és továbbjut, majd a későbbiekben visszalépéni kényszerül, aktuális ellenfele játék nélkül jut be a következő körbe. Andrey Rublev tehát csak abban az esetben válhat az Ausztrál Open első kiemeltjévé, ha vízum mizériája miatt Novak Djokovic a tárgyalóteremben ragad, vagy netalán önszántából hazautazik.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés