Kihagyhatja az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságot a férfi világelső.


Hetek, de inkább hónapok óta találgatják, ott lesz-e Melbourne-ben az év első Grand Slam-tornáján a címvédő és kilencszeres bajnok Novak Djokovic, akinek a koronavírus elleni védőoltások miatt vált kétségessé a szereplése. A világelső korábban többször elmondta, nem szeretné, ha a teniszezők számára általánosan kötelezővé tennék az oltást, és a saját helyzetéről sem szívesen nyilatkozik nyilvánosan, tekintettel arra, hogy érzékeny egészségügyi kérdésről van szó.
Tenisz
Akár szponzorai is kihátrálhatnak Djokovic mögül az Ausztráliában történtek miatt
TEGNAP 08:31
A különböző szervezetek, az ITF, az ATP, vagy akár a Grand Slam-tornák egyelőre nem hoztak olyan rendeletet, amely a versenyeken való részvételhez az átoltottságot kötné, az Ausztrál Openen viszont – a helyi szabályoknak megfelelően – csak olyanok vehettek részt, akikben a teljes védettség kialakult már. Craig Tiley versenyigazgató elmondta: a játékosok körében jelenleg 85-90%-os az átoltottság, ezért nem forog veszélyben az esemény, ám az nem kizárt, hogy az egyik fő esélyes kihagyja a tornát.
Djokovic korábban úgy fogalmazott, hogy az egészségügyi szabályok alapján dönt majd az indulásról (akkor még szó volt arról, az oltatlanok 14 napos karantén után elindulhatnak a versenyen), a torinói ATP-világbajnokság alatt szűkszavúan csak annyit mondott: „majd meglátjuk” ott lesz-e a Grand Slamen. Srdjan Djokovic, a világelső apja egy vasárnapi reggeli tévéműsorban valamivel konkrétabban beszélt a tervekről, bár azt ő sem árulta el, beoltatta-e magát a teniszező.
„Ami a vakcina – nem vakcina kérdését illeti: szerintem mindenkinek megvan a joga, hogy beoltassa magát vagy épp ne. Senkinek sincs joga megsérteni ezt az alkotmány által is védett személyes teret. Mindenkinek jogában áll, hogy döntéseket hozzon a saját egészségét illetően, szóval az ő egyéni joga az oltás kérdése. Nem hiszem, hogy ezt nyilvánosságra fogja hozni, én sem tudom hogy döntött, és ha tudnám, akkor sem árulnám el. El tudja dönteni, mit akar” – fogalmazott.


Ezek után azt is elmondta, valószínűleg nem áll rajthoz a mostani feltételek mellett a világelső. „Elég kínos, hogy ennek az ausztrál tartománynak a vezetői felhatalmazták magukat, hogy kiközösítsék a torna kilencszeres bajnokát. Az ő viselkedésüktől is függ, ott lesz-e. Teljes odaadással szeretne játszani, elvégre sportoló, mindannyian ezt szeretnénk. A mostani zsarolások és körülmények között viszont valószínűleg nem fog. Én sem tenném – tette hozzá.
Tiley azt is nyomatékosította, hogy csak olyan vakcinát fogadnak el, amit nemzetközileg is elismertek, Srdjan Djokovic szerint viszont ezt sem ártana pontosítani, Szerbiában ugyanis a kínai és orosz oltóanyagokat ugyanúgy használhatják, és nem tartja helyesnek a különbségtételt. Arról is beszélt, szerinte továbbra is fenn kellene tartani a karantén lehetőségét azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem oltatják be magukat.
Lehetne karantén, ami úgy nézne ki, hogy 14 napot a hotelszobában töltenek, még a lobbiba sem mehetnek ki. Ők álltak elő ezzel a remek javaslattal, akkor hagyják őket elindulni a versenyen.
Az Ausztrál Opennek nem kis tétje van Djokovic szempontjából, Melbourne-ben ugyanis megelőzhetné Roger Federert és Rafael Nadalt a Grand Slam-győzelmekben, egyúttal a második játékos lehetne, aki legalább 10 alkalommal megnyerte ugyanazt a Grand Slamet. A 20-szoros GS-győztes klasszis egyébként valamennyi Ausztrál Openen ott volt azóta, hogy 2005-ben debütált a versenyen.
Forrás: B92.net

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Dubai Duty Free Tennis Championships
Kiderült, mikor látjuk újra Novak Djokovicot a kiutasítása után
TEGNAP 21:13
Australian Open
Novak Djokovic visszatér! - Jövőre, Ausztráliába, a torna igazgatója szerint
23/01/2022 12:18