Novak Djokovic megszegte az egyetlen olyan szabályt, melyben az emberiség egésze az elmúlt két évben egyetértett.


Az egyetlen, világméretű konszenzus ugyanis az volt, hogyha pozitív lett a teszted, akkor nem mész emberek közé. Talán, ha Zs-kategóriás focistákról lehetett hallani, akik megszegték ezt a szabályt, ám Noléhoz hasonló hírességet talán senki sem tud mondani. Ő pedig elismerte tettét az egyetlen sajtóközleményében, amit a Saga kirobbanása óta kiadott.
Australian Open
Novak Djokovic visszatér! - Jövőre, Ausztráliába, a torna igazgatója szerint
7 ÓRÁJA
Alex Hawke, Ausztália bevándorlásügyi minisztere hivatalosan egészségügyi, közrendi okokra, illetve arra hivatkozott, hogy a közérdek ezt kívánja. És bár ezekkel a szavakkal úgy hiszem, nem lehet nem egyetérteni, azt, hogy Howke mi alapján hozta meg a döntését, nem lehet tudni.
Nem tudjuk, hogy amiatt vonta vissza a vízumát, mert az ügynöke hibásan ikszelt be egy rubrikát a repülőn, és tévesen azt állította, hogy Djokovic nem járt Spanyolországban, mielőtt Ausztráliába repült, vagy pedig azért vonta vissza a vízumát, mert a pozitív PCR-tesztje körül anomáliákat véltek felfedezni. Esetleg mindkettő.
Nem számolnék az időfaktorral, azzal, hogy a torna kezdetéig lefolytatható-e egy ilyen fellebbezés, már csak azért sem, mert nem tudom. Meg mert mindegy is.
Djokovicnak azért nincs értelme fellebbeznie, mert egy ilyen tárgyalással még bőven rosszabbodhat a helyzete. Pedig most sem áll igazán jól.
Ellenben kapott egy esélyt, hogy viszonylag szabadon elvonuljon, és minimalizálja veszteségeit. Kapott egy esélyt, hogy a rajongótábora továbbra is szabadságharcosként tekintsen rá, akikkel ezúttal kibabráltak a tudjukkik. Kapott egy esélyt, hogy ne nyomozzanak tovább az ügyében. Se az ausztrál hatóságok ne kellemetlenkedjenek, se a világ legmenőbb oknyomozó újságírói, akiknél például szakmai alapvetés az, hogy nem játsszák ki elsőre valamennyi kártyájukat.
Simán előfordulhat ugyanis, hogy amit például a Der Spiegel nyilvánosságra hozott a héten, az a töredéke annak, amit tudnak. Simán lehet, hogy van képernyőfelvételük arról, amikor Djokovic PCR-tesztjének QR-kódja egyszer piros, egyszer meg zöld. És ha Djokovic beleáll az ügybe, akkor előjöhetnek esetleg még további bizonyítékokkal. És ez csak egyetlen eshetőség. Ne feledjük, hogy például Djokovic valamennyi megszólalását eskü alatt tette, már az első eljárás idején is, hogy aztán néhány nap múltán beismerje az ellenkezőjét. Az ausztrál hatóságoknak is lehetnek ki nem játszott kártyái.
Innentől már nem babra megy a játék. Már nem arról van szó, hogy játszhat-e az Openen, hanem sokkal többről. És minél több minden derül ki róla, annál nehezebb lesz őt tisztára mosni. Itt most már sokkal komolyabb veszélyek leselkednek rá, mintsem, hogy nem nyeri meg a 21. Grand Slam-jét.
A személyes respektje mellett, akár az egész további karrierje rámehet, ha köti az ebet a karóhoz.
Tenisz
Mennyit érne Pete Sampras szerva-röptéje a mai mezőnyben?
21/01/2022 13:23
Tenisz
Djokovic befektetett egy cégbe, ami a Covid kezelésére fejleszt gyógyszert
19/01/2022 18:37