Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Berrettini őrült meccsen búcsúztatta Alcarazt, Badosa és Krejčíková megküzdött a továbbjutásért

Németh Dániel

Publikálva 21/01/2022 - 11:30 GMT+1

Megígértük, hogy érdemes lesz velünk éjszakázni, és nem is okozott csalódást a program. Bár akadtak bántóan sima mérkőzések, a többség hozta a várt izgalmakat, volt olyan, ami még egy kicsit többet is.

Matteo Berrettini - fotó: Martin Keep

Fotó: AFP

Döntő szett tie-break döntött az olasz szervagép és a spanyol tehetség mérkőzésén. De ne szaladjunk ennyire előre.


Paula Badosa és Marta Kostyuk egyaránt keményen odatette magát, amelynek egy időnként hullámzó színvonalú, de intenzív és szórakoztató találkozó lett az eredménye. Badosa a mérkőzés elejét esélyeshez méltó módon irányította, és a másodikban is jól állt, de Kostyuk épp a legjobbkor húzott elő néhány remek ütést a kalapból, és kiharcolta a döntő szettet. Amelyben mindketten sokat küszködtek az adogatásaikkal, de Badosa egy hajszálnyival stabilabbnak bizonyult.
„Tudtam, hogy már a sorsolás pillanatától fogva nagyon várta, hogy ellenem játszhasson, mert elmondta nekem. Úgy álltam hozzá, hogy ebből ma küzdelem lesz, örülök, hogy sikerült megoldanom. Szerintem a harmadik szettben nagyon jó szinten teniszeztem. Tudtam, hogy a legjobbra van szükség, és el kell mennem a határokig, mert rámegy az ütésekre, a vonalakat támadja. Nagyon kemény volt” – értékelte a győzelmét Badosa.
picture

Badosa a 16 között, Kostyuk három szettben szenvedett vereséget

Badosa ellenfele Madison Keys lesz a legjobb 16 között, aki döntő szett tie-breakben győzte le a kínai Wang Qiangot. „A második szett elején arra gondoltam, hogy akár meg is húzhatom az ütéseket, már amúgy is szetthátrányban vagyok. Nézzük meg, működik-e. Megpróbáltam megteremteni magamnak az esélyt, hogy visszajöjjek a meccsbe, és miután ez sikerült, a harmadik szettben mindketten emeltünk a színvonalon, és nagyon-nagyon szoros meccset játszottunk.”
A rövidítés teljesen kiesett, szerintem ott teniszeztem a legjobban.
Fordulatos mérkőzést hozott a Roland Garros-bajnokok csatája is: Jelena Ostapenko kifejezetten jól kezdte a találkozót, sebességben messze felülmúlta Barbora Krejčíkovát, aki a második szett elején tudta a maga oldalára billenteni a momentumot egy brékkel. „Nagyon büszke vagyok arra, ahogyan ezt a meccset kezeltem, amikor hátrányban voltam, és nagyon mélyre kerültem. Nehéz meccs volt. Örülök, hogy kitaláltam, hogyan használjam ki a lehetőségeimet, hogyan nyerjek.”
„Tudtam, hogy lesz olyan pontja a meccsnek, amikor megnyílik az esély. Várni kellett erre az esélyre, megpróbálni kihasználni azt. A mérkőzés közben azt mondogattam magamnak: menj tovább, maradj közel, hozd a szervád, próbálj játszani. Nagyon különleges érzés a Rod Laver Arénában egyéni mérkőzéseket játszani. Nagyon, nagyon különleges meccs. Azt mondogattam magamnak: próbálj a lehető leghosszabb ideig itt maradni.”
picture

Krejcikova a legjobb 16 között az Ostapenko elleni győzelme után

A nap egyik rangadójának indult, ám végül mészárlás lett belőle: Victoria Azarenka csupán két játékot engedélyezett Elina Svitolinának a harmadik fordulóban. A fehérorosz a mérkőzés legelején makulátlanul teniszezett, folyamatosan nyomás alatt tudta tartani Svitolinát, aki teljesen tehetetlennek tűnt Azarenka teniszével szemben. Aki eddig nem tette, mostantól ideje komolyan venni a kétszeres bajnokot, mert ezzel a játékkal újra benne lehet a GS-győzelem.
Úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült kiviteleznem a tervemet. Igyekeztem a lehető legnagyobb nyomást helyezni rá, hogy ne engedjem a meccsbe. Hatalmas küzdő, tudom róla, hogy amint van egy kis területe, máris vissza tud jönni. Ez volt a célom, és ezt sikerült jól megoldanom.
picture

Azarenka vs Svitolina mérkőztés összefoglaló

Különösebb probléma nélkül jutott tovább Maria Sakkari is, aki legközelebb Jessica Pegulával találkozik. „Nagyszerű volt a kezdés, nem veszítettem szettet, nem fáradtam el túlságosan az első meccseimen, időben befejeztem a találkozókat. Jó érzés, mert friss vagyok, készen állok a második hétre. Tudom, hogy mostantól nehezebbek lesznek a meccsek. Nem mintha eddig könnyűek lettek volna, nem akarom, hogy ez így hangozzon.”
Ha van játékos, aki kimaxolta Novak Djokovic hiányát, az épp az egyik honfitársa, Miomir Kecmanović. A 22 éves teniszező életében először jutott el egy Grand Slam-torna második hetéig, ami aligha sikerült volna az idei Ausztrál Openen, ha elindul a világelső, lévén, épp az első körben találkoztak volna. Kecmanović azonban hozta a kötelező győzelmeket, Lorenzo Sonego ellen pedig már a bravúrt is hozzátette.
„Jól játszottam. Az volt a legfontosabb, hogy nyugodt maradtam, képes voltam kihozni magamból a legjobbat a fontos pillanatokban. Elégedett vagyok azzal, amit napról napra mutatok, remélhetőleg így tudom folytatni is. Nem volt egyszerű, az biztos. Az elejétől fogva tudtam, hogy nem fog minden az elképzeléseim szerint alakulni, és küzdenem kell. Mindent ki akartam adni magamból, hogy ne hagyjam ki ezt a lehetőséget. Nem hagytam, hogy zavarjon.”
picture

Kecmanovic - Sonego - Australian Open

Hihetetlen – mondta a sajtótájékoztatón. Egy hete még úgy volt, hogy a világelsővel kell játszanom, és kevés esélyem volt, most viszont a negyedik fordulóban vagyok. Örülök, hogy kihasználtam ezt a lehetőséget, és jól teniszeztem.
A szerb ellenfele a következő fordulóban Gael Monfils lesz, aki különösebb probléma nélkül legyőzte Cristian Garínt. „Egyértelműen kemény lesz” – folytatta Kecmanović. „Legutóbb Párizsban játszottam vele, egy kemény háromszettes meccs lett. Biztos vagyok benne, hogy nehéz lesz, remekül játszik. Ugyanakkor én is remekül játszottam, lendületből érkezem, és remélhetőleg ez elég lesz a továbbjutáshoz.”
Dennis Shapovalov az első két fordulóban alaposan megküzdött a továbbjutásért, összesen nyolc órát töltött a pályán – kétszer annyit, mint mostani ellenfele, Reilly Opelka. A kanadai meglepően jól hatástalanította az amerikai szervagép adogatásait, összesen 12-szer jutott el bréklehetőségig, ezekből hármat tudott megcsinálni. Végül négy játszmában búcsúztatta az amerikait, és karrierje során először jutott a legjobb tizenhat közé Melbourne-ben.
picture

Shapovalov négy szettben búcsúztatta Opelkát

„Nehéz meccs volt. Reilly ellen soha nem lehet tudni, ki kell használni a lehetőségeket, de örülök annak, ahogyan ez a meccs alakult. Tudtam, hogy ütni fog egy-két ászt, de igyekeztem rátenni az adogatásokra az ütőmet, amennyire csak tudtam. Az elején egész jól megtaláltam a ritmust a szerváinál, viszonylag sokat vissza tudtam blokkolni, aminek örülök. Megoldottam a feladatot, kihasználtam a lehetőségeimet, és megtaláltam a ritmust, ami nagyon nehéz egy ilyen ellenfél ellen.”
Aki fennmaradt vagy felkelt Matteo Berrettini és Carlos Alcaraz mérkőzésére, az egészen biztosan nem bánta meg, hihetetlen küzdelmet hozott ez a párosítás. Az első két szettet Berrettini nyerte, a spanyol viszont szép lassan belehergelte magát a mérkőzésbe, és miután a harmadik játszma végén elvette az olasz szerváját, elhitte, hogy van keresnivalója. Végül döntő szett tie-break döntött kettejük között, amit Berrettini bírt jobban idegekkel.
picture

Szupertiebreakre kényszerült a hetedik kiemelt a szupertehetség ellen

„Hihetetlen. Szerintem az ő korában nekem még ATP-pontom sem volt” – mondta elismerően ellenfeléről Berrettini. „Lenyűgöző. És az ezekhez hasonló meccsekkel csak fejlődni fog. Megmutatta a benne rejlő potenciált, gratulálok neki. Magabiztos voltam, a harmadik szettben voltak semmi-harmincas játékaim, de a tenisz az ilyen, elveszítettem az adogatásomat, a negyedikben pedig az energiám sem volt rendben.”
Az ötödikben minden labdamenetben küzdöttem. Azt érzem, hogy minden meccsen történnie kell valaminek. De hát ilyen a testem. Ezt is leküzdöttem – utalt a bokasérülésére.

Az Australian Opent az Eurosporton a Porsche Centrum Budapest hozza el Önnek!

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása