Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Djokovic-sztoriban benne van minden, amiért gyűlölni lehet ezt a világot

Szabó Gábor

Frissítve 11/01/2022 - 12:05 GMT+1

A világ jelenlegi állása szerint nem bűn, ha valaki nincs beoltva. Helyesebben szólva: nem bűncselekmény. Novak Djokovic és az Australian Open, sokadik rész.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

A világ jelenlegi állása szerint nem bűn, ha valaki nincs beoltva. Helyesebben szólva: nem bűncselekmény.


Ám ha valakinek 11 millió követője van csak az Instagramon, egy ország pedig gyakorlatilag vakon felsorakozik mögötte, akkor talán nem ilyen egyszerű a helyzet. Akkor azért felmerül egy kicsit komolyabb felelősség is. A bűn, mint olyan, talán elemelkedik a jogi kategóriától. Vannak embernek, akiknek egyszerűen nincs joga hülyének lenni.
Egy hete benne élve ebben a történetben egy dolgot tudok biztosan mondani: még XXI. századi mércével mérve is ritka az ilyen történet, ahol nagyítóval keresve se lehetne semmiféle pozitív mellékszálát találni, és ahol ilyen könnyedén össze lehetne gyűjteni egy csomó dolgot, amely miatt szar élni 2022-ben. Mondom ezt úgy, hogy én tényleg az átlagnál jóval megengedőbb vagyok a jelennel szemben, és sokkal kevésbé sírom vissza mindazt, ami elmúlt.

A VÍRUSTAGADÓ-SZÁL
Vagy inkább oltás-szkeptikus. Mert talán annyival azért talán beljebb vagyunk, mint egy hete voltunk, hogy most már biztosan tudhatjuk: a világ legjobb teniszezője nincsen beoltva. Persze sejtettük ezt eddig is, de Novak Djokovic annyira azért sosem volt bátor, hogy bele is álljon az ügybe, és kimondja: nem vagyok beoltva.

Ment a találgatás, a ködösítés, és nyilvánvalóan zajlott a tárgyalás a háttérben az Ausztrál Open szervezőivel. A bevezetőben már írtam, hogy jelenleg nem bűncselekmény nem beoltottnak lenni, ám vannak emberek, akiknél a helyzet nem ilyen egyszerű. És Novak Djokovic nyilvánvalóan ilyen ember.
Az ő esetében nem beoltva lenni ha bűncselekménynek nem is bűncselekmény, de bűnnek – a szó eredendő értelmében – azért alighanem az.
Azt a tényt, hogy a szerb lakosság fele egyetlenegy oltást sem kapott eleddig, azt nem lehet kizárólag az ő nyakába varrni, ám azt, hogy néhány százalék be nem oltott ne száradna a lelkén, azt semmikép nem lehet kijelenteni.

A MINDEN A PÉNZRŐL SZÓL-SZÁL
Amikor novemberben kiállt Victoria állam miniszterelnöke, és elmondta, hogy azok a teniszezők vehetnek részt az Ausztrál Openen, akik be vannak oltva, akkor minden olyan végtelenül egyszerűnek tűnt. Végső soron egy nem túl bonyolult dologról volt szó: vagy be vagy oltva (kétszer), vagy nem. Olyan nincs, hogy kicsit vagy beoltva (kétszer), vagy kis híján, esetleg alig. Igen vagy nem. Jössz vagy nem.
A történet aztán persze kapott egy csavart. És ez a csavar nem az volt, hogy lettek apróbetűs részek is, mert apróbetűs résznek mindenütt lennie kell, hiszen nem lehet minden szabályt két mondattal elintézni.
A probléma ott kezdődött (vagy inkább folytatódott, felfogás kérdése), amikor elkezdődött az alkudozás Novak Djokoviccsal.
Aki beoltatlansága mellett kilencszeres bajnoka az Ausztrál Opennek, és aki pont Melbourne-ben szerezhetné meg 21.Grand Slam-trófeáját, itt előzhetné meg Roger Federert és Rafael Nadalt az örökranglistán.
Az, hogy Craig Tiley, az Australian Open versenyigazgatója tárgyalni kezdett Djokoviccsal az esetleges részvételéről, az az ő szempontjából teljesen érthető. Neki ez a dolga. Az ő számára a torna sikere mindenek felett kell, hogy álljon. Az ő feladata egyértelműen az, hogy az ilyen esetekben megpróbálja meggyőzni a potentátokat, a döntéshozókat az ügy fontosságáról, arról, hogy mindenki akkor jár a legjobban, ha Djokovic indul az Openen. Neki meg kellett próbálnia tető alá hozni egy megállapodást Victoria állam és Novak Djokovic között.
A meglepő az volt, hogy sikerült.

AZ INSTAGRAM-SZÁL
Azt hiszem, Simon Briggstől, a Telegraph szakírójától hallottam először, hogy ha Djokovic nem rak ki egy fotót az Instájára, január 2-án, hogy ő most akkor elindul Ausztráliába, akkor csont nélkül átjut a határon, és ebből az ügyből nem lett volna semmi. És őszintén szólva, nem tudom azt mondani, hogy nincs igaza. Sőt.

És ha belegondolunk, ez egészen döbbenetes. Vagy inkább szánalmas. De mindenképpen valami rettenetesen 2022-es történet.
A világ egyik legnagyobb sportbotránya nem is lenne botrány, ha nem lenne Instagram.
Ha nem volna Insta, Ausztrália miniszterelnöke nem értesült volna arról, hogy választói elégedetlenek azzal, hogy Victoria állam megállapodott Novak Djokoviccsal. Nem jött volna rá, hogy mennyi lepattanó szavazatot lehet itt begyűjteni, különösebb meló nélkül.

A MINDENKIT ELÁRULÓ MINISZTERELNÖK-SZÁL
Victoria állam vezetése nyilvánvalóan hibázott akkor, amikor megállapodott Novak Djokoviccsal. Most, így utólag ezt már könnyű kijelenteni. Nem látták azt nyilván, hogy milyen népharag szabadul el, miután kiderül, hogy az alkut megkötötték. Mentségükre szolgáljon, hogy ezt más politikusok sem látták ekkor, így Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke sem. Két nappal Djokovic indulása előtt a miniszterelnök még nagyvonalúan Victoria állam belügyének nevezte az ügyet, hogy aztán a Djokovic poszt láttán – miközben a szerb a repülőn ült - már azonnali visszaküldéssel fenyegetőzzön, majd demonstratíve feltöröltesse a padlót a világ első számú teniszezőjével, amikor az ausztrál földre lépett. (Úgyis mint kikapcsoltatott mobiltelefon, az ügyvédi segítség megtagadása, vagy éppen a menekültszálló.)
Scott Morrison keménynek akart látszani választói előtt, és annak is látszott.
Pedig nem volt az, csak egy számító politikus, a legrosszabb fajtából. Kemény akkor lett volna, ha korábban feláll, és kimondja: Novak Djokovic nem léphet be Ausztráliába, mert nincs beoltva. Pont. De ezt nem tette meg.
Djokovic így viszont annak tudatában szállt repülőre, hogy érvényes engedélye van belépni az országba. És bár utóbbiról egy jó héten keresztül folyt a vita, a hétfői bírósági tárgyaláson bebizonyosodott, hogy így volt. A periratok nyilvánosan hozzáférhetők.

VÉLEMÉNYES PCR TESZT-SZÁL (feat: Insta)
Ezt a szálat még nem bontotta ki teljesen a világ. Gyorsan leszögezném: én is azt gondoltam, hogy Novak Djokovic nem ügyeskedett az orvosi papírokkal, ám úgy fest, felül kell bírálnom mindazt, amit pár napja hittem.
A már említett periratokból ugyanis az egyértelműen látszik, hogy Nole pozitív PCR tesztje december 16-i keltezésű.
Ellenben Djokovic szereplései elég jól dokumentáltak az Instagramon. 16-án bemutatták a szerb posta róla készült bélyegsorozatát, 17-én teniszpalántákkal ünnepelt a róla elnevezett teniszcentrumban, majd 18-án interjút adott a L’Équipe-nek, fotózással egybekötve.
Mindhárom eseményen maszk nélkül mutatkozott.
Amitől persze éppen koronavírusos is lehetett, csak ez nem igazán életszerű. Felsejlik valamiféle ellentmondás. Valószínűbbnek tűnik, hogy mindkét fél (Djokovic és az Ausztrál Tenisz Szövetség) is úgy gondolta, hogy ezek az adatok soha nem kerülnek nyilvánosságra. Egyszerűen csak kellett egy papír a „szabályszerű” orvosi engedély kiállításához. Ha számoltak volna azzal, hogy nyilvánosságra kerül, akkor talán egy 14 napos Insta-absztinencia lehetősége is felmerülhetett volna Nole részéről. Esetleg bejelenti, hogy elkapta, mint Nadal.
Mint ahogy a speciális engedély kiadásának komolyságát jól mutatja, azt hiszem, hogy senkinek nem jutott eszébe egy olyan – valljuk be: elképesztő mélységű – nyomozást lefolytatni, akárcsak egy pillantást is vetni Novak Djokovic Instagram fiókjára.
Itt tartunk, more to come.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés