Az Eurosport Players' Voice című sorozatának legújabb részében a 2020-as US Open-bajnok mesél arról, hogyan segített neki megnyomni a "szünet gombot" a világjárvány, megalapozva ezzel azt az új szemléletmódot, amelynek segítségével képes volt leküzdeni a magánéleti és a szakmai kihívásait.

A karantén nem volt különösebben felemelő érzés, de nem annyira szeretném ezt ismételgetni. Ez van, ez is része az élménynek és a kihívásnak, amellyel most mindannyian küzdünk.
Amikor a múlt héten megírtam a teniszközösségnek címzett nyílt levelemet, úgy éreztem, fontos megosztanom a többiekkel, milyen érzések és gondolatok motoszkálnak bennem a helyzetünk kapcsán. Az járt a fejemben, hogy kicsit elszabadultak a dolgok, és persze azzal is tisztában vagyok, hogy ez sok szemszögből nézve rendkívül érzelmes időszak. Ez volt az egyetlen lehetőségem, hogy megszólítsam azokat az embereket, akikkel nem álltam kapcsolatban.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
A karantén alatt sok kreativitásra volt szükség, amit igyekeztem kihasználni, sokat ötleteltünk olyan másodlagos projekteken, amelyekben szerettem volna részt venni. Ilyen a WTA-val elindított új podcastsorozatunk, a Think About It is. Szerettem volna megnyílni az emberek előtt, jobban megismerni őket, mert kevés dolog van, ami jobban izgat ennél a tanulási folyamatnál. Régebben gyakran utaztam olyan helyekre, ahol senki nem ismert és én sem ismertem senkit, igyekeztem tanulni az ott megismert emberektől, és ezért is akartam most létrehozni ezt a műsort.
Mindenkinek van olyan története, amely a kihívások és akadályok leküzdéséről szól, és azt gondolom, ez az, ami valamennyi embert jelentős mértékben összeköt. A sportban ezt gyakran szigorúan védelmezik. Éppen ezért a médiában nehéz hitelesen képviselni önmagunkat, mert mindig számolni kell az ítélkezéssel, és úgy érzem, nem eléggé nyílt a párbeszéd arról, hogyan is kellene ezt csinálni.
Csak, hogy egy példát is hozzak, nem merjük kimondani azt, hogy időnként bizony félünk felmenni a pályára, attól tartva, hogy a felszínre kerülnek a gyengeségeink. Ez persze nem azt jelenti, hogy az ellenfelünk nem fél, lehetséges, hogy csak nem ismeri be a nyilvánosság előtt. Úgy érzem, hogy erőre van szükség egy ilyen felvállaláshoz, erő kell ahhoz, hogy meg merd mutatni, ha sebezhető vagy. Hiszem, hogy bárki képes lehet inspirálni másokat, és számomra is ez az egyik legkedvesebb feladat.
2020-ra visszagondolva úgy vélem, a covid arra késztetett, hogy szünetet tartsak és mindent újragondoljak. Nem hiszem, hogy a cincinnati győzelmem előtt bárki is számított volna arra, hogy olyan cikkek születnek majd rólam, mint amilyeneket végül megjelentettek, szóval az egész folyamatot egyfajta személyes fejlődésként éltem meg.
A covidhelyzet elkerülhetetlenné tette, hogy tükörbe nézzünk és végiggondoljuk, merre tartunk, hiszen számos dolog megváltozott az emberek életében. Kénytelenek voltunk alkalmazkodni a világ történéseihez, és én éltem a lehetőséggel, oly módon használtam fel, ahogyan azt már korábban is szerettem volna megtenni, ám az időzítés akkor nem volt megfelelő. Úgy vélem, el kell jutnunk arra a pontra az életünkben, amikor arról döntünk, felemelkedünk, avagy tovább görgetjük magunk előtt a negativitás-hógolyót, a kétségekkel és a hezitálással. Ezt mindannyian átéltük, hiszen természetes folyamat, és minden a kitartás képességén múlik.
2020 elejét nehéznek és ijesztőnek találtam. Nem volt egy konkrét varázsige, könyv, vagy egy esemény, ami mindent megváltoztatott; sok kis dolog egyszerre mozdult meg bennem, és a folyamat alatt döbbentem rá, hogy mindez működik.
Akkor észleltem ezt a változást, amikor a körülöttem lévők is meglepődtek kissé. A US Open protokolljai miatt ugyanis két és fél hónapon át a stábom nélkül maradtam, épp abban az időszakban, amikor a változások lezajlottak bennem. Egyedül voltam, és kénytelen voltam elfogadni azt a helyzetet, hogy így kell megragadnom a lehetőséget: senki nem fog segíteni vagy megmenteni. Miután újra találkoztunk, és azt mondták: "azta, micsoda változás", akkor kezdtem el gondolkozni azon, hogy amit csináltam, az bizony nagy különbséget jelentett.
Ezt nehéz észrevenni - és szerintem épp ez a legérdekesebb az önfejlődés folyamatában. Könnyű beleragadni ugyanabba a körbe, állandóan azon rágódni, hogy mit kell jobban csinálni és mi az, ami nem működik, nekem is időbe telt megértenem. Megértenem azt, hogy az érzelmek egészen át tudják rajzolni a valóságot, ami nagyon érdekes felfedezés volt.

Victoria Azarenka Serena Williams legyőzésével hét év szünet után jutott ismét Grand Slam-döntőbe.

Fotó: Eurosport

Karantén ide vagy oda, az Australian Open előtti izgatottságom egy cseppet sem csökkent - szerintem rendkívül izgalmas nyári hónap vár ránk. Lesznek szurkolók, márpedig imádom az ausztrál közönséget és a tenisz iránti hozzáállásukat, szóval nagy élmény lesz. Tudom persze, hogy egy kicsit más lesz, mert azért még mindig egy világjárvány közepén járunk, így az óvintézkedésekkel számolni kell, de izgalmas lesz, hogy a változatosság kedvéért egy covidmentes zónában játszhatunk, és szabadabban kapcsolódhatunk a közönségünkkel. Rég volt, hogy ilyesmit tapasztalhattam, szinte már nem is tudom, milyen a normális közeg, mindannyian hozzászoktunk a megváltozott világhoz.
Ausztrálián kívül az olimpia lehet a legemlékezetesebb élményem, amit ezúttal a kisfiammal szeretnék átélni. Különleges élmény lesz megosztani mindezt vele, mert most már abban a korban van, amikor egyre jobban megérti, mi zajlik körülötte, szóval izgatottan várom. 
Most is érdekes látni a reakcióját, amikor épp a tévében lát játszani: azt nem tudja, hogy a világszerte ott vagyok, csak azt, hogy épp teniszezem.
Ez egyik legédesebb dolog, amit a munkám kapcsán megtapasztaltam az volt, amikor a teniszoktatásainak egyikén azt mondta: "Olyan szeretnék lenni, mint anya. Úgy szeretnék játszani, mint ő." Szívet melengető élmény volt. 
Victoria Azarenkát Twitteren (@vika7) és Instagramon (@vichka35) is követhetitek.
Az Ausztrál Opent pedig az Eurosport 1-es és 2-es csatornáján, illetve a Playeren láthatjátok élőben.
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44