Goran Ivanisevic szerint a szokottnál is több nehézséget kellett legyűrnie Novak Djokovicnak az idei Ausztrál Openen, ugyanis a saját elvárásain kívül a média kritikáival és a sérülésével is meg kellett birkóznia. A horvát kijelentette: Djokovic hasizom-problémái nagy veszélyt jelentettek a címvédésre, és nem mindenki lett volna képes ennyi fájdalmat elviselni a győzelem érdekében.


A világelső idei menetelése a harmadik fordulóban került veszélybe, amikor a Taylor Fritz elleni meccs harmadik szettjében megsérült a hasfala. Djokovic rögtön érezte, hogy baj lehet, ezért kikérte az ápolási szünetet, és hiába állt fel az amerikai 0-2-ről, végül öt szettben befejezte a találkozót. Az immáron 18-szoros Grand Slam-bajnok izomszakadásra gyanakodott, amit az orvosi vizsgálatok is megerősítettek. "Izomszakadás. A ferde hasizom sérült meg, rögtön éreztem" - mondta el Djokovic a vasárnapi Ausztrál Open-döntőt követően.
Goran Ivanisevic védelmébe vette a világelsőt, mert szerinte igazságtalanul kritizálták. "Nagy szüksége volt erre a győzelemre. Föntről látták, hogy mások, elsősorban a média, mit tesznek vele. Még a sérülését is megkérdőjelezték, pedig az orvosok választás elé állították. Egyszerűen vannak emberek, akik több fájdalmat elbírnak, míg mások kevesebbet. Az én szememben a Raonic elleni mérkőzés volt a kulcs. Ha Novak mond valamit, az sosem jó. Ha pedig semmit sem mond, az sem jó. Ezzel nem könnyű elbánni, de ismét megmutatta, mekkora nagyság is ő."
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 - 15:46
"Pontosan tudom, milyen fájdalmakat kellett elviselnie, és mégis megnyerte ezt a versenyt. Ez elképesztő" - hangsúlyozta a horvát. Ivanisevic azt is elárulta, a tornát követően további vizsgálatok várnak Djokovicra. "Lesz egy újabb MRI, meglátjuk, mit mutat majd. Azt követően csapatként fogjuk eldönteni, hogy melyik lesz a következő versenye. Nem megoldható, hogy csak a Slameken induljon, szükség van más tornákra is. Mondjuk őszintén szólva ezzel én most nem foglalkozom, a lényeg, hogy megnyerte az Ausztrál Opent."
Az egykori szervagép azt is kiemelte, hogy Djokovic tökéletesen felkészült Medvedev teniszéből, és az előre kieszelt taktikának megfelelően lépett pályára. "Higgadt maradt, és pontosan azt tette, amit a meccs előtt megbeszéltünk. Nagyszerű volt taktikailag. Daniil egy kicsit szétesett a második szettben, miután ütött egy kettős hibát. Novak nem félt Daniil fonákjától, mert előre menni. Csodálatosan szervált az egész versenyen. Hosszú idő után először láttam tanácstalannak Daniilt, mert Novak mindenhol ott volt."
Ivanisevic szerint a győzelem értékét az is tovább növeli, hogy a 2020-as idény csalódásait követően nagy nyomás volt Djokovicon. Hiába kezdte ugyanis nagyszerűen az évet, a US Openről történő kizárásával és a rosszul sikerült Roland Garros-döntővel valamelyest megtépázódott az önbizalma. Ráadásul azzal, hogy Nadal megszerezte a 20. Grand Slam-győzelmét, elszalasztotta a lehetőséget, hogy csökkentse a lemaradását. Márpedig Ivanisevic szerint Djokovicot elsősorban a rekordok megdöntése motiválja.
"Hatalmas nyomással és rengeteg elvárással érkezett, ő nem elégszik meg a döntőkkel. Rekordokat szeretne dönteni. Ma tökéletesen sikerült a kivitelezés, megvan a 18., és ezzel indulhat újra az üldözés. Ez hatalmas önbizalmat ad neki a US Open és a rosszul sikerült Roland Garros-döntőt követően. Rafa nyerni fog egy Garrost, talán kettőt is. Ugyanakkor már Novak is egyre idősebb lesz, szóval szüksége volt erre az üldözés miatt. Különösen a US Opent követően, amely után nem volt könnyű feldolgozni a csalódást. Most nagyon motivált volt."
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 - 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 - 04:44