Stefanos Tsitsipas nagyot küzdött a Daniil Medvedev elleni elődöntőben, de nem tudta leküzdeni a fáradtságból fakadó hátrányát. Az orosz teniszező végül simán, három szettben húzta be a meccset és készülhet a Novak Djokovic elleni döntőre.


Előzetesen is várható volt, hogy Tsitsipas megérzi majd a Rafa Nadal elleni szenzációs ötszettes fordítás hatásait a következő mérkőzésen, az Ausztrál Open pénteki elődöntője pedig ennek megfelelően alakult. A görög teniszező csak az első percekben volt kihívója a remekül játszó Medvedevnek, aki 2-2 után breakelve hozta az első szettet, majd a második játszmában kétszer is elvéve ellenfele adogatását került közel a mérkőzés megnyeréséhez.
Australian Open
Nincs szponzora, éveken át ugyanazzal az ütővel játszott, mégis övé volt az AO egyik legnagyobb
24/02/2021 15:46
A harmadik szett elején úgy tűnt, pillanatok alatt vége lehet a meccsnek, Medvedev rögtön az első játékban break-előnybe került. Tsitsipas azonban megmutatta, hogy a fáradtság ellenére is óriási küzdőszellem lakozik benne, a közönség buzdításával is támogatva visszaszerezte az elvesztett adogatását és 5-5-ig tartotta a lépést a picit megingó orosszal. A döntő pillanatban viszont Medvedev újra magasabb fokozatra kapcsolt, 3 breaklabdájából egyet kihasználva ismét előnybe került, majd simán szerválta ki a mérkőzést. 
Az orosz teniszező ezzel karrierje első Ausztrál Open-döntőjébe jutott, így minden oka megvolt az elégedettségre a meccs utáni értékelésében:
"Nem volt könnyű dolgom, (Tsitsipas) Nadal ellen is két szettes hátrányból állt fel. Kicsit megijedtem a lehetőségtől, mégiscsak egy GS-elődöntőről beszélünk. Ilyenkor próbálok nyerőket ütni, fontos volt, hogy nagyokat szerváljak. Örülök, hogy le tudtam győzni az idegességem és három szettben be tudtam fejezni a meccset"
Az orosz teniszező korábban Nadal ellen játszott drámai, ötszettes GS-döntőt a US Openen, most Melbourne királya, a kilencedik Ausztrál Open-döntőjére készülő Novak Djokovic lesz az ellenfele a fináléban. Medvedev szerint mégsem neki lesz vesztenivalója:
"Az a tapasztalat segíthet, hogy itt jobban játszak, mint akkor. Nem rajtam lesz a nyomás, ő nyert itt nyolcból nyolc alkalommal döntőt. Ő akarja utolérni Federert és Rafát a GS-győzelemekben. Én csak remélem, hogy jól fogok jászani. Neki persze több tapasztalata van, de úgy érzem, hogy több a veszítenivalója is."
A nap egyetlen egyéni mérkőzését Medvedevék játszották Melbourne-ben, az ő találkozújuk mellett azonban sor került a női páros torna döntőjére is. Itt Elise Mertens és Aryna Sabalenka 6-2, 6-3-ra múlta felül a cseh Barbora Krejcikova-Katerina Siniakova párost, ezzel második közös GS-trófeájukat szerezve. Mertens a döntő után boldgoan összegezte az elmúlt hetek eseményeit:
"Jó páros voltunk az elmúlt két hétben. Elég kemény sorsolásunk volt párosban, szóval nagyon örülünk, hogy be tudtuk húzni. Párszor, mint ma is, nagyot küzdöttünk érte."
Sabalenka a döntőben mutatott játékkal kevésbé volt elégedett, beszélt viszont a páros terveiről is erre az idényre:
"Azt hiszem, az elődöntőben sokkal jobban játszottunk. Ma nem voltunk azon a szinten, amit vártam, de keményen próbálkoztunk.
Együtt nem fogunk több GS-en indulni idén. Szeretnék jobban az egyénire koncentrálni, így kevesebbet játszom majd párosban.
Szeretnék spórolni az energiámmal és kipróbálni egy kicsit más (programot) idén."
Australian Open
Akkora volt a nyomás az Ausztrál Open versenyigazgatóján, hogy még a családját is elköltöztette
23/02/2021 13:22
Australian Open
Bevételei több, mint harmadát elvesztette az Ausztrál Open a Covid miatt
23/02/2021 04:44